Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. szeptember 22. 17:33 Forrás: MTI

Karácsony Gergely szabad, zöld és szolidáris Budapestet célzó programot hirdetett

„Vegyük vissza Budapestet!” címmel egy szabad, zöld és szolidáris Budapest kialakítását célzó programot mutatott be Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt vasárnap, Budapesten.

Hirdetés

A politikus úgy fogalmazott, az ellenzéki előválasztás vitáit követően egységes javaslatot tesz a budapestiek elé, megválasztása esetén pedig egy erős közösség erős, nem pedig erőszakos vezetője akar lenni. Karácsony Gergely hangsúlyozta, Tarlós István állításával szemben a főpolgármesternek elsősorban nem a kormánnyal, hanem a budapestiekkel kell jóban lennie, és az ő érdekeikben kell partnerséget kiépítenie mindenki mással, köztük a kabinettel.

A Párbeszéd társelnöke fontosnak nevezte, hogy az embereknek visszaadják a hitét abban, hogy a közügyekről szóló döntésekben mindenki részt vehet. A városvezetők dolga ezért, hogy kinyissák a kaput, amikor az emberek el akarják mondani a véleményüket.

Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt, Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció és Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum korábbi főpolgármester-jelöltje társaságában a Trip Rendezvényhajón tartott programbemutatóján (fotók: MTI/Soós Lajos)

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt kijelentette, nem enged abból, hogy a kampányban vitát folytasson Tarlós Istvánnal. Azt mondta, ezt a vitát azért is várja, mert nem tudja, a jelenlegi főpolgármester milyen programmal indul a választáson, mire kér felhatalmazást a budapestiektől. Karácsony Gergely beszédét ekkor ismeretlenek hangos cirkuszi zenével zavarták meg a rendezvény helyszínén kívülről. Az ellenzéki politikus a történteket úgy értékelte: ez is megmutatja a Fidesz valódi arcát, vagyis azt, hogy számukra a vita helyett az a fontos, hogy belefojtsák a szót másokba.

A jelölt programja ismertetését folytatva aláhúzta, Budapest megváltoztatásán keresztül az ország megváltoztatásának lehetőségét is ki akarják nyitni. Programja első részét ezért a budapestiek képviseletének alapértékeit tartalmazó „Budapest alkotmánynak” nevezte. Megjegyezte, megválasztása esetén párbeszédet indítanak a dokumentum végleges szövegéről.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, a kerületekkel együttműködve, talpra kívánják állítani az egészségügyi ellátást, megszüntetnék az orvoshiányt, továbbá szűrőprogramokat finanszíroznának a betegségek minél hamarabbi diagnosztizálására. Ezzel összefüggésben „világbotrányként” értékelte azt a statisztikát, amely szerint a hetvenöt évnél fiatalabb magyarok nyolcvan százaléka olyan betegségekben hal meg, amelyek egy jobb egészségügyi ellátás mellett megelőzhetők lennének. Egyetlen további stadion sem épül, amíg nincs minden kerületben CT-berendezés – jelentette ki Karácsony Gergely. Most is beszélt arról, hogy sok megbetegedés a rossz minőségű lakásokra vezethető vissza, egyik legfontosabb feladatának ezért a lakáskrízis megoldását tartja. A jelölt emellett ígéretet tett arra, hogy minden évben 20 ezer forintos fűtési támogatással segítik a rászoruló nyugdíjasokat és nagycsaládosokat.

Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum korábbi főpolgármester-jelöltje felszólal Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt programbemutatóján

Zugló polgármestere röviden kitért kerülete parkolási ügyére, hangsúlyozva, hogy az ottani parkolási rendszer – a Fidesz állításával szemben – nem a helyieknek, hanem a kormánypártnak okoz napi kétmillió forintos veszteséget.

Karácsony Gergely kitért arra is, Budapest a jövőben „vagy zöld lesz, vagy elmenekülnek az emberek”. Szerinte egymillió fa hiányzik a városból, ezért ígéretet tett arra, hogy minden évben ugyanannyi fát ültetnek, amennyi gyerek születik a városban, vagyis mintegy 15 ezret. Kiemelte, Észak-Csepelen és Ferencváros ahhoz kapcsolódó részén egy új budapesti nagyerdőt alakítanának ki, a Margit- és a Hajógyári-szigetet pedig egy tíz kilométer hosszú „zöld folyosóval” kapcsolnák össze. Budapestnek a klímaváltozás elleni küzdelemben is az élen kell járnia, ezért a közgyűlésnek minél hamarabb „klímavészhelyzetet” kell hirdetnie – tette hozzá. Az ellenzéki jelölt úgy fogalmazott, jelenleg túl sok az autó Budapesten, ami a város hibája. A városvezetésnek ezért egyre több korszerű, kényelmes alternatívát kell állítania az autózással szemben – mondta Karácsony Gergely, aki egyúttal azt is bejelentette, hogy „okos, apró lépésekkel” csökkentenék a tömegközlekedés árát, egyik első lépésükkel például ingyenessé téve azt a tizennégy év alattiaknak.

Karácsony Gergely beszéde végén mítosznak nevezte, hogy a kormány és a Fidesz „pénzt hoz Budapestre”, szerinte az valójában éppen fordítva van. A Budapesten megtermelt javak mindössze két százaléka marad a fővárosnál, aminek eredményeként a városnak most is saját erejéből kell gazdálkodnia – mondta. Karácsony Gergely annak a reményének is hangot adott, hogy az Európai Unió következő költségvetési ciklusában több közvetlen uniós támogatást nyerhet el Budapest.

Kálmán Olga köszönti Karácsony Gergelyt

A rendezvényen Karácsony Gergelyt támogató beszédet mondott az ellenzéki előválasztás korábbi két másik indulója is.

Kálmán Olga (DK) azt mondta, a budapestieknek arról kell dönteniük, hogy egy „politikai parancsokat végrehajtó, rizikós esetekben hallgató” főpolgármestert szeretnének-e, vagy Karácsony Gergely személyében egy olyat, akivel Budapest ismét a szabadság városává válhat és visszanyerheti önrendelkezési jogát.

Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) úgy fogalmazott, minden korábbinál átláthatóbb budapesti városvezetésre van szükség, az ellenzéknek pedig a fővárosban kell megmutatnia, miként tudná később vezetni az országot.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest főpolgármester-választás Kálmán Olga Karácsony Gergely Kerpel-Fronius Gábor önkormányzati választás önkormányzati választás 2019
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés