Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. szeptember 22. 17:02 Forrás: Szegedi Tükör

Államosított korrupció

Az ember csak kapkodja a fejét a becstelenségekről szóló hírek hallatán. Az pedig egy kicsit sem vigasztaló, hogy mintha világjelenségről lenne szó.

Hirdetés

Sajnos tengernyi a hazai példa is, de miután többnyire közismeretek vagy legalábbis sejthetők a magyar korrupciós ügyek, ezért most nem sorolnék fel példákat. Csak egy közeli esetet említenék, amiről már a médiák is hírt adtak. Érdekes módon – mint később kiderült –, az érintett pártok és hatóságok vajmi keveset vagy éppen semmit se tudnak. Pedig hát az elmúlt hetekben az amerikai sajtó is beszámolt az ügyről, sőt a magyar leányvállalatot 25 millió dollárra büntették.

A Microsoft-ügyről lenne szó. Az, hogy illetékesek nem vagy alig akarnak tudni róla, nem meglepő. Pedig, ahogy egyre több hír napvilágot lát, kitűnt, hogy több magyart is érint, közöttük politikai vezetők is. Miniszterelnökünk is a láthatáron van, de részt vállalt ebből a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is, sőt Mészáros Lőrinc és a kormányfő veje testvérének a neve is felmerült. Hiába no, a jó barátoknak, rokonoknak és másoknak is jól jött a milliárdos plusz.

Gondolkodtam is azon, vajon ha nem a jobboldaliakat, hanem az ellenzéket érintette volna az ügy, hol is tartanának illetékeseink a nyomozásban. Bizonyára láncra fűzve, bilincsbe verve szégyenítették volna meg az esetleg vétlen embereket is, mint ahogy számtalan példa előfordult már a Fidesz regnálása idején. Úgy gondolom, ebben a diszkriminatív „játékban” is jól megérti egymást Orbán és Polt Péter legfőbb ügyész. Persze a többiekkel együtt.

Az ügy történetéről annyit: a Microsoft magyar leányvállalata jelentős árengedményekkel adott el szoftvereket kormányközeli cégeknek, amiket azok aztán (jelentős túlárazással) értékesítettek a magyar közigazgatásnak, azaz kormányzati szereplőket fizettek le. Amikor ezt az amerikaiak az ország tudomására hozták, azóta gyakorlatilag a fülük botját sem mozdították meg a hazai illetékesek. Holott az üzlet bonyolítására – úgy tudni – Orbán is beleegyezését adta.

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

A történet ellenére a magyar apparátus nem mozdult rá a korrupciógyanús tettre: a NAV (maga is vásárolt és kívülállókat is beszervezett, akiknek a nevét nem árulták el) nem válaszolt az újságírók kérdésére, a Kormányzati Tájékoztatási Központ nem tudott semmiről, a rendőrség mindent szabályosnak talált. Polt Péter pedig nyugodtan alussza álmait...

Úgy tűnik, hogy a jó ízlés, az erkölcsi norma és becsületesség manapság kiveszőben van, ma már az adott szó nem jelent semmit. Közben meg megy az öndicséret, hiszen, mint mondják: Magyarország ma biztos pályán van, rendezettek pénzügyei, csökkenő az adóssága, emelkedők a bérek, ect. – mondotta volt Orbán. Apropó, emelkedő bérek? A közelmúltban derült ki, hogy az Orbán-rezsim jól átverte – nem először – a magyar polgárokat. Mert (figyelemmel az érintett időszakra, a kapcsolódó teljes bruttó keresetekre és a legálisan dolgozók létszámára), a reálbér 2019-re érte el csak a 2008-as reálbér szintet. Ez annyit jelent, hogy tíz éven át (nyilván meghamisított statisztikai számok alapján) becsapták a dolgozó magyarokat. A legutóbbi bruttó bérhez viszonyítva a reális (új) bruttó bér közötti eltérés cca. 100 ezer forinttal kevesebb! Elcsalták a valóságos évenkénti inflációkat is, miáltal anyagilag lényegesen megrövidítették a nyugdíjasokat is.

Valahogy úgy fog festeni a Fidesz által elképzelt és Tusványoson „kikiáltott” illiberális kereszténydemokrata állam. Közben meg Magyarország futószalagon teszi utcára a családokat, akik jobb híján „földönfutók” lesznek. Miközben a kereszténydemokrata kormány üldözi és bünteti a hajléktalanokat is. (Megjegyzem: üldözi azokat is, akik eltérő véleményen vannak a regnáló hatalommal szemben.)

Kutnyik Pál

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: korrupció olvasói levél Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés