Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Hogy hívták közel száz éve Szeged „uszodáját”, ahol a kor úszói gyakoroltak? Rókusi lóúsztató!
Színes 2019. szeptember 22. 10:24 Forrás: Szegedi Tükör

Hogy hívták közel száz éve Szeged „uszodáját”, ahol a kor úszói gyakoroltak? Rókusi lóúsztató!

Komoly múltja van Szegeden a sportéletnek: a huszadik század elején már különböző sportegyesületek működtek a városban. Atlétika, futás, birkózás, kajak-kenu, vívás – ezek a sportok is felbukkannak a Móra Ferenc Múzeum fotógyűjteményében. A Szegedi Tükör válogatása.

Hirdetés

A Szegedi Munkás Testedző Egyesület szép szál sportolói kiválóan tudtak evezni a Tiszán az 1920-as években – ugyanilyen jól ment a futball is, szintén ebben az időszakban. Ennek a sportegyletnek csak munkások lehettek a tagjai; az első ilyen szervezet 1906-ban jött létre Budapesten. A víznél maradva, 1930 környékére ugrunk, amikor megnyílt a mai SZUE – azelőtt a szegedi úszók a rókusi lóúsztatóban tudtak edzeni. Az átadón Komjádi Béla, a magyar vízilabdasport úttörője is beszédet mondott. De nemcsak sportolni lehetett: napoztak is a csinos hölgyek a lelátókon.

A szegedi Munkás Testedző Egyesület sportolói 1924-ben (A Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye. Leltári szám: T 152200)

Az atlétika és a futás is megjelent a város sportrepertoárjában: 1930-ban már szépen feszítettek a birkózólegények, az 1960-as években az atléták és a Szegedi Postás NB I.-es kardozói is letették a névjegyüket. 1973-ban egy nagyon fontos sportesemény is zajlott a városban: ekkor rendezték meg a 17. nemzetközi maratoni futóversenyt, amelynek izgatott indulóit ismerhetjük meg az egyik lenti képen.

A szegedi Munkás Testedző Egyesület tagjai eveznek a Tiszán, 1926-ban (A Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye. Leltári szám: T 15223)

A kajak-kenuról sem szabad elfelejtkeznünk Szeged kapcsán. Az 1983 nyarán készült fotókon nemcsak kajakozókat, hanem elő-előbukkanó csónakosokat is láthatunk.

Szegedi birkózók 1930 körül (A Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye. Leltári szám: T 15237)
A SZUE átadása után, 1930 szeptemberében. Csinos nők napoztak a lelátón. A kép majdnem biztosan megjelent nyomtatásban is: a vastag fehér volnal azt jelezte, hol, hogyan kell levágni a képről a felesleges részeket (A Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye. Leltári szám: T 5452)
A Szegedi Atlétikai Klub atlétái 1960 körül (A Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye. Leltári szám: T 4352)
A Szegedi Postás NB I.-es kardcsapata 1961-ben (A Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye. Leltári szám: T 7115)
1973., Szeged, a 17. nemzetközi maratoni futóverseny (A Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye. Leltári szám: T 20818)
Kajakosok a Tiszán, 1983 nyarán. Enyedi Zoltán felvétele (A Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye. Leltári szám: E_764_37)

Nyitóképünkön: Kajakosok a Tiszán, 1983 nyarán. Enyedi Zoltán felvétele (A Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye. Leltári szám: E_764_40)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: helytörténet Móra Ferenc Múzeum Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés