Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. szeptember 21. 15:41

Nyolc hetet adnának a kormánynak az orvosok, hogy 1 millióra emeljék a szakorvosi bért 2020-tól

Elégedetlen a Magyar Orvosi Kamara (MOK) teljesítményével a kamara tagságán belül szerveződött Újratervezés Csoport. Ezért a vasárnap rendkívüli orvos nagygyűlés előtt – nevükhöz méltóan – újrafogalmaztak néhány követelést.

Hirdetés

Az Újratervezés Csoport szerint

„a magyar egészségügy úgy a humánerőforrás-ellátottság, mint a betegbiztonság tekintetében kritikus helyzetbe sodródik, miközben az egészségügyi kiadások GDP aránya 6,9 százalékos mélypontra csökkent. 9 év telt el érdemi eredményt nem hozó tárgyalásokkal, nincs mire várni, nincs hova hátrálni, most már markánsabb fellépésre van szükség.”

Ezért sem tartják elfogadhatónak a vasárnap rendkívüli orvos nagygyűlés tematikáját, amit a Magyar Orvosi Kamara adott közre. Új témákat javasolnak:

A kormány 8 héten belül írja alá azt a megállapodást, ami garantálja, hogy a szakorvosi bérminimum már 2020-ban érje el a bruttó 1 millió forintot, és a hálapénz adása és elfogadása legyen törvénytelen.

(A törvény jelenleg az utólag adott ajándékot még pénz formájában sem tiltja – a szerk.)

Hat héten belül álljon fel egy munkacsoport, a kormányzati oldal (Emberi Erőforrások Minisztériuma, Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Magyar Orvosi Kamara, a Kórházszövetség és a betegszervezetek küldötteiből, és fél év alatt együtt átnézik az egészségügy helyzetét, valamint a teendőket.

A munkacsoport újabb fél éven belül egy magalapozó tanulmányt követően, társadalmi vita után újabb fél év alatt – szakértőket is bevonva – teljes fejlesztési és átalakítási tervet tesz le az asztalra, méghozzá 

  • az egészségügyi rendszerünk modelljére
  • az egészségügyi finanszírozás fő számaira
  • az ellátórendszer javasolt szerkezeti és szervezeti változásaira
  • a köz- és a magánegészségügy viszonyára
  • a szolgáltatás-finanszírozási rendszer átalakítására
  • a szakmai minimumfeltételeknek a szakmai irányelvekkel összehangolt megújítására
  • a képzés, szakképzés átalakítására, ideértve a rezidensek státusának újragondolását
  • az egészségügy teljesítmény- és eredményesség mérésére és annak értékelésének nyilvánosságára
  • a lakosság egészségtudatosságának és terápiás együttműködésének ösztönzésére
  • a speciális ágazati szociális – egészségügyi programokra

Az Újratervezés Csoport programja közt szerepel az is, hogy öt év alatt elérjék az egészségügyet vezető miniszter által is indokoltnak tartott bruttó 1 millió 500 ezer forintos szakorvosi bért. Azt is szeretnék elérni, hogy a rezidensek illetménye a kezdő szakorvosi bér 70 százaléka legyen, azaz bruttó 1 millió 50 ezer forint.

Segítenek a vegyészek

Az egészségügyi szakdolgozók ma egy fillérrel sem keresnek többet, mint a júliustól életbe lépett állítólagos béremelés előtt – állítja a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke hozzájuk is eljuttatott bérpapírok alapján.

Székely Tamás közleményben ajánlotta fel saját jogászaik segítségét azoknak, akiket hátrányosan érint a kormány és a Cser Ágnes EDDSZ elnök, Éger István orvoskamarai vezető, valamint Toma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke által aláírt bérmegállapodás. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnökeként is dolgozó vezető kijelentette: nincs valós érdekvédelem az egészségügyben.

A vegyészek segítsége nem példa nélküli az egészségügyben. Korábban az egri Markhot Ferenc Kórház majdnem 700 dolgozójának harcolták ki sikeresen az elmaradt cafetériapénzek kifizetését az érdekvédők által megfogalmazott egységes bírósági keresetekkel.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Állami Egészségügyi Ellátó Központ béremelés egészségügy Emberi Erőforrások Minisztériuma Magyar Orvosi Kamara Újratervezés Csoport
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés