Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. szeptember 21. 10:26

Hamarosan kiderülhet, hogy mit csinál hatmilliárdért a Századvég a kormánynak

Azt eddig is sejteni lehetett, hogy a Századvégben kotyvasztják a kormányzati bájitalokat, de most egy jogerős bírósági döntés érelmében ki is kell adni a dokumentumokat. Hatmilliárd forintról van szó.

Hirdetés

A Fővárosi Ítélőtábla úgy döntött: a Századvég köteles kiadni azokat a tanulmányokat, amiket az előző ciklusban rendelt az Orbán-kormány a Századvég Politikai Iskola Alapítványtól és a Századvég Gazdaságkutatótól, 6,1 milliárd forint értékben – olvasható a közleményben.

A Századvég az a kormányzati agytröszt, ahonnan szakmányban járnak nyilatkozni a köztévébe, közrádióba és a Fidesz-médiába a szakértők, és valahogy mindig épp olyat szakértenek, ami a Fidesz-KDNP-nek és a kormánynak jó. 

Az ügyben nyáron volt már egy első fokú határozat, ez emelkedett jogerőre most a másodfokú eljárásban – írja a hvg.hu. A lap emlékeztet: kollégájuk, Joó Hajnalka 2012 és 2014 között egyszer már kiperelte a Századvég-iratokat, de 2015-ben a kormány egy új, 6,1 milliárd forintos keretszerződést kötött a jobboldali műhelytől. 

A HVG-s újságíró az új „csomagba” is bele akart nézni, ám ezt – egyébként a jogállamisághoz méltatlan módon – Miniszterelnöki Kabinetiroda nem hagyta, ezért kellett perelni.

(Ha valaki nem értené, hogy miért indul eljárás az Európai Unióban a magyar kormány ellen a 7-es cikkely értelmében, akkor most jelezzük, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt. Is.)

Az újságírót és a HVG-t az egykor Orbán Viktort is védő TASZ képviselte a bírósági eljárásban. A jogvédő szervezet és a lap is azon az állásponton volt, hogy közérdekű adatokról van szó, amire közpénzt költött az állam, tehát a közvéleménynek joga van tudnia, mire ment el a pénz. Ezt a bíróság is így látja, ezért elrendelte az iratok közzétételét.

Érdekesség, hogy az eljárás előtt a Miniszterelnöki Kabinetiroda, amit Rogán Antal propagandaminiszter vezet, az anyagoknak csak egy részét akarta odaadni, a többiért csaknem 250 ezer forintot kért. A HVG azt írja: az adatokat így sem kaphatták volna meg, csak betekinthettek volna azokba. Ráadásul a betekintés helyét és időpontját csak azután árulta volna el a minisztérium, hogy befizették a pénzt. Ezután jött a per, és ezután mondta ki az első fokú bírósági ítélet, hogy ingyen kell kiadni a kért iratokat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: HVG per Századvég
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés