Hirdetés
Túl a városon 2019. szeptember 20. 13:34 Forrás: mti

Újra felmérik a táplálkozási szokásainkat

Újra felmérik a magyarok táplálkozási szokásait az európai lakossági egészségfelmérés részeként - mondta a Központi Statisztikai Hivatal felméréséhez csatlakozó Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főosztályvezetője.

Hirdetés

Zentai Andrea hozzátette: a december 16-ig tartó országos felmérés a KSH munkatársainak vezetésével zajlik, akik a reprezentatív mintába bekerült és előzőleg levélben értesített lakosokat keresik majd fel.

A felmérésben részt vevő hatezer ember háromnapos táplálkozási naplót tölt majd ki, amelyről később egy szakember is kérdéseket tesz fel - ismertette. 

Emlékeztetett: legutóbb öt évvel ezelőtt végzett országos felmérést a KSH, amely szerint

tízből hat nő elhízott, a férfiaknál ez az arány 65 százalék, a gyerekek elhízási aránya pedig 30 százalék körüli Magyarországon.

Az eredményeket összevetették a 2009-es, azonos módszertannal végzett felméréssel, amelyből kiderült, hogy bár a magyarok elhízása tekintetében stagnálás van, de az érték kifejezetten magas. A felnőtt lakosság körében a kutatás alapján csökkent a sófogyasztás, de a zöldség- és gyümölcsbevitel is - fűzte hozzá.     

Súlyos probléma, hogy az elmúlt harminc évben az elhízás aránya megduplázódott Magyarországon, ami elsősorban a táplálkozási szokásokkal és a fizikai aktivitás csökkenésével magyarázható - hangsúlyozta Zentai Andrea.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: elhízás felmérés KSH túlsúly

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés