Hirdetés
Hirdetés
Kék hírek 2019. szeptember 19. 21:13

Ügyészségi nyomozás indult a Microsoft-ügyben

Különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség a Microsoft-ügyben.

Hirdetés

A Microsoft-ügy lényege, hogy az amerikai hatóságok kezdtek vizsgálódni amiatt, hogy a Microsoft durván túlárazott bizonyos magyarországi szoftverlicenc-értékesítéseket. Az ügy 2018 decemberében robbant ki, akkor a 24.hu írta meg, hogy a Microsoft felmondott a magyar államnak. 

A Microsoft korrupciós ügyeket vizsgáltatott ki a magyar leányvállalatánál még 2016-ban, ennek eredményeként többen távoztak a cégtől, közülük volt, aki kormányközeli alkalmazott lett. A magyar hatóságok lassan egy éve kotlottak az ügyön, pedig állami pénzek folyhattak el a túlárazások miatt.

A Keresztes Imre főügyész által jegyzett pénteki közleményben a Központi Nyomozó Főügyészség azt írta, az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az Amerikai Tőzsdefelügyelet a Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által értékesített szoftverlicencek értékesítése ügyében folytatott, nem bűnügyi vizsgálatáról dokumentumokat hozott nyilvánosságra.

Ezután a Legfőbb Ügyészség azzal a kéréssel fordult az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumához, hogy valamennyi, az ügyben releváns és esetleg büntetőeljárás alapjául szolgáló információját küldje meg részére.

Az ügyben két feljelentés is érkezett a Központi Nyomozó Főügyészségre, amely feljelentéskiegészítést rendelt el. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának válasza időközben megérkezett, és megtörtént a nyilvánosságra hozott dokumentumok elsődleges elemzése is. Mivel a büntetőjogi felelősség, és megléte esetén a személyre szóló megalapozott gyanú csak büntetőeljárás keretében tisztázható, ezért a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást rendelt el.

A Microsoft-ügy nyilvánosságra került adatai alapján szinte biztos, hogy a NAV és az ügyészség is vásárolt a feltehetőleg túlárazott szoftverekből.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: korrupció Legfőbb Ügyészség Microsoft-ügy nyomozás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés