Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Minisztereket és szenátorokat lecsukató ügyész lesz az Európai Ügyészség vezetője, amiből a magyar kormány ki akar maradni
Túl a városon 2019. szeptember 19. 20:18 Forrás: MTI

Minisztereket és szenátorokat lecsukató ügyész lesz az Európai Ügyészség vezetője, amiből a magyar kormány ki akar maradni

Az EU-tagállamok is Laura Codruta Kövesit támogatják az európai főügyészi tisztségre. A magyar kormány szerint sértené az ország önállóságát, ha az Unió ügyészsége bárkit megvádolhatna hazánkban.

Hirdetés

Megszavazták a román Laura Codruta Kövesi európai főügyészi kinevezésének támogatását csütörtökön az európai uniós tagországok kormányainak képviselői, így már gyakorlatilag biztosra vehető, hogy ő lesz a hamarosan felálló intézmény első vezetője.

Kövesi akkor vált ismertté, amikor a román korrupcióellenes ügyészség élén összesen 9 minisztert, 6 szenátort, 21 parlamenti, és 1 EP-képviselőt ítéltek el különböző bűncselekmények, többségében korrupció miatt. Az ítéletek következtében legalább 2 milliárd euró visszakerült az államkasszába.

Az Európai Unió soros finn elnökségének tájékoztatása szerint ezen próbaszavazáson huszonkettőből tizenhét tagállam voksolt a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjére, akit az EU másik társjogalkotó szervezete, az Európai Parlament már korábban határozott támogatásáról biztosított.

Bennfentes források arról számoltak be, hogy a két intézmény képviselői szeptember 24-én fognak összeülni, akkor minden bizonnyal hivatalosan is megállapodnak a kinevezésről, ezt követheti a formális megerősítő szavazás a tanácsban.

A tagállamok kormányait tömörítő tanács korábban Jean-Francois Bohnert francia ügyészt támogatta, de időközben még a párizsi kormány is beállt Kövesi mögé.

Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben 22 tagállam vesz részt, Magyarország nincs köztük.

Laura Codruta Kövesit tavaly nyáron mentették fel a több száz román politikust rács mögé küldő DNA éléről az igazságügyi miniszter kezdeményezésére, aki szerint mandátuma idején visszaéléseket követett el a szervezet. A bukaresti kormány hevesen tiltakozott és kampányolt Kövesi megválasztása ellen, de Johannis  elnök állítólag maga hívta fel az román uniós nagykövetet, hogy a támogassa Kövesit, ami a jelek szerint meg is történt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Ügyészség Korrupció Elleni Államok Csoport Laura Codruța Kövesi
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés