• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Öt klímát intézett a szegedi gyerekklinikának az Ágyat az anyáknak! szerveződés elindítója
Szegeden 2019. szeptember 19. 19:04

Öt klímát intézett a szegedi gyerekklinikának az Ágyat az anyáknak! szerveződés elindítója

Orosvári Zsoltot és feleségét támadások érték, és a megfélemlítések miatt a segítő civil átmenetileg felfüggeszti a tevékenységét. Szerencsére a szegedi gyermekklinikára még elintézett öt légkondit. Orosvári a pénzügyminiszternek is üzent.

A szegedi klímaszerelést szervező Osztroluczki János a szeged.hu-nak azt mondta: három berendezést a fertőző osztály folyosójára, kettőt vizsgálókban helyeztek fel, egy, már ott lévő klímát pedig a csecsemőrészlegre szereltek át.

„Láttam Orosvári Zsolt posztját, amiben azt kérte, segítsen, aki tud. Volt egy klímás partnertalálkozó, ekkor jeleztük a kollégáknak, hogy miről lenne szó. Végül hat partnerrel egyeztettünk, de szerencsére többen is jöttek volna.” A szarvasi Innovate-Air Kft. ügyvezetője hozzátette: a szerelőkkel reggel fél 9-kor kezdtek dolgozni a szegedi gyermekklinikán, négy óra alatt elkészültek.

Osztroluczki János azt is elmondta, amikor végeztek, több osztályvezető is megállította a folyosón azzal, hogy hozzájuk is lehetne menni, nekik is szükségük lenne klímára.

„Volt olyan osztályvezető, aki azt mondta, nyáron olyan meleg van, hogy haza kell küldeni az embereket.”

Hatalmas gondot jelent a hőség a kórházakban

A szegedi adományozást szervező Orosvári Zsolt személyesen is tapasztalta a hiányzó klímák okozta problémát több kórházban is. A budapesti Bethesda Gyermekkórházat két körben végezve a munkát a vállalkozók segítségével végül teljesen beklímázták, míg a székesfehérvári egészségügyi intézményben – a szegedihez hasonlóan – szintén a gyermekosztályt klimatizálták.

„Megdöbbentett, amikor láttam, hogy a Bethesda égéssebészeti osztályán 30-35 fokban dolgoznak, ezért gondoltuk úgy, segítünk. Székesfehérváron is saját tapasztalat volt, hogy hiányzik a klíma.

Szegeden a főigazgatóval folyatott beszélgetések alapján derült ki, hogy a gyermek fertőző osztályt kellene klimatizálni, mert nyáron ott hatalmas gondot okoz a meleg, ami sokat ront a fertőzött betegek állapotán”

– mondta Orosvári Zsolt.

A civil segítő a Facebook-bejegyzésében bejelentette: két díjra is jelölték az „Ágyat az anyáknak!”, és a „Klímát a kórházakba” akciókat.

Július végén a Népszava számolt be arról, hogy Magyarországon műtők 33 százalékában, az intenzív osztályok 41 százalékában, a betegszobák 98 százalékban nincs hűtés. A Kórházszövetség több mint 100 intézménynek küldte el a légkondicionálókkal kapcsolatos kérdéseit, a kórházak kevesebb mint fele válaszolt. A válaszokból az is kiderül, hogy az intenzív osztályok csaknem felében sincs működő klíma.

Megfélemlítés, támadások

A civil segítő azt is jelezte, hogy átmenetileg felfüggeszti a tevékenységét, mert az utóbbi időben egyre többen támadják, kikiáltották a kormány ellenségének, a feleségét pedig eltávolították a járási hivatalból, ahol dolgozott.

„Egy ideig biztosan felfüggesztjük a tevékenységünket, mert nem szeretném azt, hogy bármelyik politikai oldal kisajátítsa a kezdeményezéseinket. Nem szeretnénk belekeveredni a választási harcokba” – tette hozzá Orosvári, aki felelős állampolgárként üzent is a kormánynak, azon belül is a pénzügyminiszternek:

„Most Varga Mihály a soros, hogy pénzt adjon a hiányzó eszközökre”.

(fotók: Orosvári Zolt Facebook-oldala)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!