Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. szeptember 18. 23:56

Ütős klippel debütál egy szegedi gimisekből álló zenekar

Negyedikes középiskolások, de már felléptek a Szegedi Ifjúsági Napokon, és rövidesen kész az első videóklipjük. A szegedi Chimpull együttes tagjai mostanában egy udvari pincében csiszolják stílusukat, hogy elődjeik nyomdokaiba léphessenek.

Hirdetés

Trióként indult a zenekar, fél éve azonban csatlakozott hozzájuk Kozma Miklós, aki amellett, hogy énekel, szövegeket is ír az együttes saját számaihoz. A Deák Ferenc Gimnáziumban negyedikes Mikinek a zongora mögött van zenei múltja, hiszen hat évig tanult zeneiskolában, és amikor az Egyesült Államokban járt cserediákként, egy jazz együttes tagjaként szerzett előadói tapasztalatokat. A zenekar szeretné bővíteni a lehetőségeit, ezért rövidesen Miki az éneklés mellett billentyűs hangszerekkel is beszáll az összhangzatba. 

Az együttes basszusgitárosa, Ábrahám Levente, aki énekfronton is besegít Mikinek. Volt kitől ellesnie a színpadi mozgást, a zeneszerzés fortélyait, hiszen édesapja az az Ábrahám Zsolt, aki egykor a Heaven Street Seven tagja volt, most pedig a Sexepil jelenlegi felállását erősíti. Ő jó tanácsokkal látja el a fiatalokat, és a hangszerelésbe is besegít. Levi a Kőrösy-be jár, és neki köszönhetően

az iskola számos rendezvényén fellépett már a Chimpull, többek közt a Szegedi Nemzeti Színházban és a Városi Sportcsarnokban is.

Szintén családi indíttatásból kezdett zenélni a szólógitáros Kovács Szilárd, aki gyerekkorában édesapját, Kovács Ferencet, hallhatta a Nyers első lemezén illetve azóta számos másik szegedi alakulatban figyelhette tevékenységeit. Az alma (illetve a gitár) nem esett messze a fájától, Szilárd igazi profiként mozog a színpadon, négyéves kora óta nyüvi a húrokat, melyek egyre karcosabban szólalnak meg a keze alatt. Ő Miki osztálytársa a Deák gimiben, úgyhogy az iskola folyosóin is közösen gondolkoznak az új ötleteken.

A dobos Kocsis Barnabás, aki az Ságvári Gimnázium diákja, szintén kötődik némileg a Nyershez, hiszen tanára Volent Zsolt, aki a legendás szegedi bandában kezelte az ütőket. Igazi biztos pont hátul, határozottan adja meg a számok ritmikáját és tartja egyben a produkciót. A ritmusszekció másik felével, Levivel rendszeresen teszik érdekesebbé a számokat egy kis improvizációval vagy éppen katonás pontosságú dübörgéssel.

Saját bevallásuk szerint a zenekar egyelőre nem találta meg az igazi hangját. Sok zenei irányzatból merítenek, szóval saját szerzeményeik mellett egy műsorukat kitöltik olyan számok, mint a The XX-től az Intro, Zsaporozsec együttestől az Azon az éjszakán, vagy éppen a Supernemtől a Hova megy ki? nem megfeledkezve a rájuk nagy hatással lévő 30y-ról akik számainak feldolgozását is hallhatjuk egy Chimpull koncerten.

Vízválasztó lesz a stílus meghatározásában első klipjük megjelenése, mely a Csákány című saját szerzeményükből készült. A Grand Caféban forgatták két nap alatt, és egy profi filmes csapat gondoskodott arról, hogy a zene mellett a képi élmény is különleges legyen. A rövidesen elkészülő alkotást nevezni fogják a Magyar Klipszemlére, ezért legkorábban szeptember végén láthatja a közönség a kész változatot. 

A srácokat nem pusztán a zene tartja össze, Levi, Barnabás és Miklós általános iskolás koruk óta barátok, hiszen mindhármuk a Juhász Gyula Tanárképző Gyakorló Általános Iskolájába jártak. Ismerik egymás gondolatait, alaposan megfontolják mit változtassanak a zenéjükön, ugyanakkor korukhoz képest nagyon profi módon tervezik meg a jövőjüket. Terveik között szerepel például, hogy újabb klippeket forgassanak, illetve újabb számokat vegyenek fel egy profi stúdióban. 


* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: rock zene Chimpull Jate Klub kultúra Szegedi Ifjúsági Napok
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés