Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 18. 20:39

Üzleti szolgáltató központok: ez lehet a szegedi gazdaság egyik jövője

Szegeden minden feltétel adott, hogy további üzleti szolgáltatók települjenek le. A város eddigi, ezen a téren elért sikerei nem írhatóak a véletlen számlájára. A multinacionális cégek kizárólag azokat a városokat választják, amelyekben nagy számban áll rendelkezésre a magasan képzett, komoly idegennyelv tudással rendelkező fiatalok, elsősorban a felsőoktatásban végzettek.

Hirdetés

Olyan befektetés-ösztönzési konferenciát rendeztek Szegeden, amelynek témája a szolgálatóközpontok idetelepítése és azok szakemberigényének kiszolgálása volt. A város gazdaságának fejlesztése az elmúlt években ebbe az irányba is tart.

A rendezvény előadói szerint nagy lehetőséget rejt Szeged számára a szolgáltatási szektor nemzetközi szereplőinek magyarországi helykeresése.

Ma már Budapest mellett az egyetemi háttérrel rendelkező vidéki városokban keresik a letelepedés lehetőségét a multinacionális üzleti szolgáltatók. Döntésükben a legfontosabb szempont, hogy rendelkezésre áll-e helyben a megfelelő számú és minőségi munkavállaló – hangzott el Mártonffy-Nagy Dorottya, a Nemzeti Befektetési Ügynökség tanácsadójának előadásában. Elismerte, hogy a multinacionális cégeket kezdetben nem volt könnyű meggyőzni, hogy magyarországi befektetési helyszínt keresve, ne kizárólag Budapestben gondolkodjanak.

A BP szolgáltató központjának szegedi sikere ezért is önmagán túlmutató jelentőségű. Egy világcég számára – és nem csak a BP számára – is egyértelművé vált, hogy a megfelelő számú és minőségű munkavállaló rendelkezésre áll az olyan világviszonylatban kis népességű városban, amilyen Szegeden.

Sőt, a néhány száz fős munkaerőigény akár könnyebben teljesíthető feladat Szegeden, mint Budapesten és annak agglomerációjában.

A város helyzetét erősíti ezen a téren, hogy tágabb vonzáskörzetének (országhatáron átnyúlóan is) munkavállalói is megjelennek a szegedi munkaerő-piacon. Szeged tudásalapú gazdaságát mi sem jellemzi jobban, mint az a tény, hogy az IT-szektorban közel háromezer magasan képzett munkavállaló foglalkoztatnak, míg az üzleti szolgáltatói szektorban ennek nagyjából a felét – ezt már Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester mondta el a várost bemutató előadásában.

Ez utóbbi álláshelyek rövid időn belül sokszorosára volnának növelhetők, amennyiben sikerülne újabb cégeket megnyerni az itteni letelepedésre. Ezzel kapcsolatban a Nemzeti Befektetési Ügynökség tanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi években a hazai befektetések 70 százaléka az újra-befektetésnek köszönhető. Vagyis a már itt jelenlévő cégek növelték magyarországi kapacitásaikat. 

Az Art Hotelben megrendezett szerdai befektetés-ösztönzési konferencia Az SSC jelene Szegeden, az SSC jövő Szegeden! címet viselte.  Az SSC (Shared Service Center) rövidítés jelentése leginkább úgy foglalható össze, hogy olyan szakmai ismereteket összesége, amelyek lehetővé teszik a nemzetközi környezetben történő munkavégzést, kapcsolattartást és kommunikációt alapvetően angol nyelven.

Az SZTE Gazdaságtudományi Karán évek óta folyik SSC-képzés, amelyet a városban megtelepült BP támogat, alapvetően azzal a céllal, hogy folyamatosan biztosítsa maga számára az egyre növekvő és megfelelő képzettségű munkaerőigényét.

A város egyetemén évente sokkal több fiatal végez, amit ahányan képesek a szegedi munkaerőpiacon elhelyezkedni. Az ellentmondás leginkább úgy volna feloldható, ha az elkövetkező években az idetelepülő üzleti szolgáltatók szippantanák fel a Szegeden eddig, pályakezdőként állást nem találók jelentős részét.

Cikkeink a témában:

Jól működő infrastruktúra és a kiválóan képzett munkaerő miatt fejleszt Szegeden a Provident

Már 500 munkahelyet teremtett a BP Szegeden, és tovább bővítheti a létszámát a világcég

Ötszáz új állást és korszerű munkakultúrát hoztak az egykori ruhagyári épületbe: nemcsak a napfény csábította a BP-t Szegedre

Nem egy gyárra építené a gazdaságot az iparkamara sem, mégis egy nagy gyárat kér számon a Fidesz Szegeden

Szijjártó Péter Szegeden: a szolgáltatóközponti ágazatot kell középpontba helyezni

bp

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: British Petrol gazdaságfejlesztés ipar iparűzési adó konferencia Nagy Sándor SSC szolgáltató központ
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés