Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Szóljon már valaki Deutsch Tamásnak, hogy ha egy társas játékban nem tartja be a szabályokat, akkor bizony büntetik
Túl a városon 2019. szeptember 18. 20:17

Szóljon már valaki Deutsch Tamásnak, hogy ha egy társas játékban nem tartja be a szabályokat, akkor bizony büntetik

Az EP-képviselő szerint nem fair, hogy pénzelvonással büntetik azokat a régiókat, emelyek nem tartják be a jogállamiság alapjait. Pedig vagy pénzt vonnak el, vagy kipenderítenek. Katonai megszállás és a demokrácia erőszakos visszaállítása és a keleti diktátorokkal való pacsizás beszüntetése szóba sem jöhet.

Deutsch Tamás, aki Csongrád megye díszpolgára egyébként, azt mondta ma az Unió egyik fellegvárában, hogy elutasítja a közösségi források szubjektív, politikai büntetésként alkalmazható, úgynevezett jogállamisági feltételekhez kötését, a gazdaságilag, munkahelyteremtés szempontjából jól teljesítő régiók politikai vádak alapján történő büntetését.

Deutsch Tamásnak igaza van, nem a régiókat vagy az országot kellene büntetni, hanem csak a kormányt és a kormánypártokat. Csak sajnos erre az Uniónak nincs lehetősége.

Deutsch Tamásnak minden másban nincs igaza.

Ugyanis az Európai Unió közössége egy bizonyos feltételrendszer alapján fogadta be Magyarországot 2003-ban, ennek a feltételrendszernek pedig része volt a jogállamiság normáinak betartása. Ezekre a normákra tojik a Fidesz és kistestvére a KDNP már évek óta (bírák nyugdíjazása, médiatörvény, választókerületek Kubatov-lista alapján történő átrajzolása, közvagyon köz jellegének elvesztése, stb.).

Ezeket gyűjtötte össze a Sargentini-jelentés, és ezek alapján az Európai Parlament több mint kétharmaddal megszavazta, hogy induljon eljárás a magyar kormánnyal szemben. Hogy Deutsch Tamás is értse (persze érti, csak úgy csinál, mintha nem értené): az Uniónak nem Magyarországgal, a magyar emberekkel van baja, hanem konkrétan a magyar kormány egyes intézkedéseivel. Az Unió viszont a forrásmegvonáson és a közösségből való kipenderítésen túl nem tud mit tenni a jogállamiság veszélyeztetésekor, így vizsgálatot indított, hogy kiderítse, hogy áll a helyzet jogállamiságilag nálunk. 

Ez nem tetszik most Csongrád megye igen tisztelt díszpolgárának. 

A képviselő arra emlékeztetett, hogy a 2020-as uniós költségvetés a jelenlegi hét éves pénzügyi ciklus utolsó költségvetése. A következő, 2021-2027 közötti pénzügyi kerettervre (MFF) vonatkozó európai bizottsági javaslat a jelenlegi formájában Magyarország számára elfogadhatatlan. Az ugyanis kettős mércét alkalmaz, ráadásul a regionális fejlesztési és agrárforrásokat is jelentősen csökkentené – szól az MTI hír. 

Deutsch Tamás azt már elhallgatja, hogy a 2021-2027 közötti pénzügyi keretterv csökkentését Magyarország gazdasági értelemben vett főbérlője, Németország javasolta, illetve, elsősorban azért van szükség a csökkentésre, mert egy nettó befizető, Nagy-Britannia kilép az Unióból, legfőképpen annak a Nigel Farage-nak és Boris Johnsonnak köszönhetően, akik teledumálták a britek fejét, hogy ez nekik milyen jó lesz, és akik a Fidesz és a KDNP politikusainak nagy kedvencei, és nagy támogatottjai (Strachéval, Marine Le Pennel és Salvinivel együtt). Mert ugye milyen jól odamondtak az Uniónak.

Az MTI-hír úgy folytatódik: Deutsch Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió Tanácsa költségvetési olvasatában a tagállami kormányok képviselői 400 millió euró összegben zárolnák a migráció kezeléséhez kapcsolódó forrásokat.

„Ez teljes mértékben tükrözi a magyar álláspontot, így az Európai Parlamentben is harcolni fogunk ezért. Ne költhessenek uniós forrásokat a bevándorlást elősegítő célokra. A kormányok álláspontját fogjuk követni az EP szavazás során” – hívta fel a figyelmet a az EP Költségvetési Bizottságának fideszes tagja.

Tájékoztatása szerint az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a 2020-as uniós költségvetés tervezetének szerdai bemutatása alkalmával az EP néppárti frakciója is támogatásáról biztosította módosító javaslatait, melyek 6 milliárd euróval kívánják megemelni a jövő éves uniós költségvetésben a regionális fejlesztési és vidékfejlesztési forrásokat. A képviselő szerint el kell kerülni az előző többéves pénzügyi keretterv végén előállt likviditási hiány problémáját és biztosítani kell, hogy elegendő forrás álljon rendelkezésre a tagállami, már megvalósított projektek számláinak kifizetésére.

Az uniós fejlesztési pénzek nem könyöradományok. A magyar régiók objektív feltételek alapján jogosultak ezekre a forrásokra. Egy uniós intézmény számára sem megengedhető, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközeként tekintsen a fejlesztési forrásokra – szögezte le a képviselő az MTI-nek.

Az Európai Bizottság költségvetési tervezete 168,27 milliárd euró kötelezettségvállalást és 153,62 milliárd euró kifizetést irányoz elő. A Tanács ezt 1,5 milliárd euró kötelezettségvállalással és fél milliárd euró kifizetéssel vágta meg. Az Európai Parlament az október végi plenáris ülésén szavaz majd saját olvasatáról, amelyet 21 napos egyeztető tárgyalássorozat követ a Tanács képviselőivel. Amennyiben megegyezés születik az EP és a Tanács között a 2020-as uniós költségvetés zárszavazása várhatóan novemberben lesz.

Magyarán a forráscsökkenés és a jogállamiság normáinak be nem tartása miatti pénzelvonás két különböző dolog, ezt mossa most össze Deutsch Tamás, hogy gonosznak tűnjön az Unió. De ilyen az élet és a politikai öngólok körforgása. Csak ez az öngól nem a Fidesz és a KDNP, hanem az ország kapujába megy.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Unió költségvetés támogatás Deutsch Tamás