Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 18. 15:15 Forrás: napi.hu

Kétmilliárdra dolgozta föl a klinika az adósságállományát

Két hónapja még „csak” 1 milliárd 300 millió forint volt a hiány. Januárban meg nulláról indultak – Fendler Judit kancellár szerint.

Hirdetés

A napi egyik „kedvenc szórakozása”, hogy időről időre megnézi, mekkora az adósságállomány az egészségügyben, hogyan változott a korábban vizsgált időszakhoz képest.

Kezdjük a nekünk, szegedieknek legfontosabbal:

a Szegedi Tudományegyetemen alulról közelíti a tartozásállomány a 2 milliárd forintot.

Július közepén a Magyar Állam kincstár akkori adatai szerint ez az összeg „mindössze” 1 milliárd 300 millió forint volt.

Az év elején meg

0 forint.

Ezt még január 25-én állította Fendler Judit kancellár az M1-en.

Akkor ott elmondta azt is, a klinika 2016-ban mért 3,5 milliárd forintos mínuszát sikerült kétmilliárdra csökkenteni tavaly. Mindezt úgy érték el, hogy közben nem drágult a betegellátás az intézményben, sőt a többi egyetemi klinikáknál olcsóbban látják el ezt a feladatot Szegeden.

Most akkor megint mi történt?

A napi szerint ez:

„augusztusban, a nyári hónapokra jellemző lassuló adóssággyarapodás helyett robbanásszerűen, mintegy 6 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetési forrásból gazdálkodó kórházak lejárt fizetési határidejű tartozása, s a nyolcadik hónap végére átlépte az 53 milliárd forintot. Így 2018 december végéhez képest az idei növekedés immár 38 milliárd forint a MÁK friss adatai szerint. Az elszabaduló adósság hátterében az ágazati szereplők egyöntetűen a már naptárhatást is semlegesítő, féktelen bérversenyt látják.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adósság egészségügy Fendler Judit Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ SZTE SZTE Klinikai Központ
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés