Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Kulturális örökség napjai: sétáljon egy nagyot Szegeden, nézze meg az épületeket úgy, ahogy korábban még nem látta! – 2. rész
Szegeden 2019. szeptember 18. 12:15 Forrás: MTI

Kulturális örökség napjai: sétáljon egy nagyot Szegeden, nézze meg az épületeket úgy, ahogy korábban még nem látta! – 2. rész

Változatos programok, kiállítások, tematikus séták várják a kulturális örökség napjai alkalmából Szegeden az érdeklődőket, akik a műemléképületek máskor a nagyközönség elől elzárt részeibe is bepillanthatnak.

Hirdetés

A Somogyi-könyvtár szervezésében szombaton és vasárnap is tematikus sétákra invitálják a turistákat és a lakóhelyüket jobban megismerni kívánó szegedieket. A programok középpontjában ezúttal a szórakoztatást szolgáló épületek állnak, így a szakértő vezetők a szegedi éjszakai élet legális és illegális helyszíneire kalauzolják el a sétálókat, emellett a vendégek megismerkedhetnek a szegedi mozik történetével, a Belvárosi temetőben pedig a színházművészet egykori nagyjainak emlékét idézik föl.

A Dóm téri könyvtárépület rejtet zugait vezető segítségével járhatják körbe az arra vállalkozók. Az alagsorban berendezett tárlat egy egykori rádióműszerész-műhelyt mutat be, a kiállításon a készülékek javítását szolgáló eszközökön kívül muzeális berendezések is láthatók. A hétvégén megnyílik az Emlékkönyvtár ajtaja is az érkezők előtt, ahol válogatást láthatnak a Somogyi Károly által alapított könyvtár ritkaságaiból.

Valamennyi program részletes információt talál a könyvtár honlapján, illetve a Facebook-oldalán megjelent eseményben!

Mi lesz még?

  • Szombaton délután az 1883-ban átadott szegedi Nagyszínházban a színfalak mögé pillanthat be a közönség.

  • Vasárnap a szegedi városháza kapui tárulnak fel, az 1882-ben Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján felújított épületet félóránként induló sétákon járhatják be a látogatók. Kezdés tíz órakor az utolsó séta délután ötkor indul. Négy éve bejártuk az épületet.
  • Szintén szakavatott kalauz mutatja be az 1879-es árvíz utáni újjáépítés során Szeged-Alsóvároson emelt lakóházak emlékét őrző Napsugaras Tájházat, amelyben kézműves-foglalkozásokat szerveznek, a tematikus sétákon a városrészben barangolva pedig az egykori típustervek alapján készült oromdíszes épületekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Somogyi-könyvtár Szegedi Nemzeti Színház Kulturális Örökség Napjai napsuguras alkotóház Belvárosi temető
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés