Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Emléktábla őrzi egy kivételes tehetségű szegedi festő legendás alakját a Tisza partján
Művház 2019. szeptember 17. 16:20

Emléktábla őrzi egy kivételes tehetségű szegedi festő legendás alakját a Tisza partján

Képriport
Emléktáblát avattak születésének 75. évfordulóján Zoltánfy Istvánnak. Kiss Jenő szobrászművész alkotása annak az épületnek a falára került, hol a tragikusan fiatalon autóbalesetben elhunyt szegedi festőművész tanított. A Tömörkény gimnázium épülete előtt Botka László polgármester emlékezett Szeged legendás művészére.

Hirdetés

– Zoltánfy Istvánt nemcsak azért tartjuk nagyra, mert hihetetlenül tehetséges festő volt, hanem azért is, mert tehetségével a mi életünket, Szegedet és vidékét, a szegedi emberek életét festette meg. Zoltánfy István Szeged egyik legnagyobb festője még akkor is, ha élete tragikusan korán ért véget. De így is teljes értékű munkásságot hagyott örökül városunknak -mondta Boitka László polgármester, majd így folyatta:

– Képei mindig kiemelt helyen fognak szerepelni. Óriási érték, hogy az ő különleges látásmódján keresztül is megismerhetjük városunkat és vidékünket. Zoltánfy István művészete egyedülálló és pótolhatatlan, ezért Szeged ápolni fogja emlékét és büszkén hirdeti továbbra is munkásságát – fejezte be avatóbeszédét a polgármester.

A kollégák nevében Beliczai Mária szobrászművész, művésztanár személyes emlékeken keresztül idézte meg Zoltánfy István alakját:

– A mai napig nem fogtuk fel, hogy nincs közöttünk. Ha szembe jönne velünk a folyosón, nem is tűnne fel, hogy már több mint harminc éve nincs közöttünk, mert annyira jelen van az életünkben. Zoltánfy Pista nagyon tudta, mik az igazi értékek: mindenekelőtt a családja, a hivatása, a kollégái iránti barátsága. Soha nem volt nagyravágyó. Hiúság, dicsőség iránti sóvárság nem árnyékolt be a gondolatait, érzéseit – emlékezett vissza egykori kollégájára Beliczai Mária.

Ezt követően a család, a barátok, a művésztársak és egykori tanítványok é leplezték le Kiss Jenő szobrászművész alkotását, amely örök emléket állít Szeged legendás festőjének.

Zoltánfy István Deszken született 1944. szeptember 17-én, éppen hetvenöt évvel ezelőtt.
Általános iskolásként Vlasics Károly és Tápai Antal segédlete mellett kezdett el foglalkozni a képzőművészettel, eleinte főleg szobrászattal a Tábor utcai szabadiskolában.

1958-ban első díjas lett a Népszabadság országos gyermekrajz pályázatán. 1963 és 1967 között a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán tanult, ahol Vinkler László volt a mestere. Főiskolás korában állított ki először, 1966-ban.

1968-tól 1988-ig tanított a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában.

1988. augusztus 13-án nagyobbik lányával, Máriával – aki művészeti tagozatra járt a Tömörkénybe – Németországba indultak, múzeumokat szerettek volna megtekinteni.

Mindössze néhány kilométerre jártak a magyar határtól, amikor Gattendorf határában egy ittas osztrák sofőr hátulról beléjük hajtott, az autójuk kigyulladt, Zoltánfy lánya kirepült a járműből és túlélte a balesetet, a kivételes tehetségű, vétlen festőművész viszont a helyszínen életét vesztette: mindössze 44 éves volt.

Nevét 2000. szeptember 9. óta a deszki Zoltánfy István Általános Iskola viseli. 2010-ben pedig Szeged egy új utcája vette fel a nevét. 2014-ben leplezték le mellszobrát – Bánvölgyi László alkotását – a deszki iskola előtti téren.

2016 decemberében pedig posztumusz Magyar Örökség díjjal tüntették ki Zoltánfy István deszki születésű szegedi festőművészt.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: avatás Botka László emléktábla megemlékezés Zoltánfy István
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés