Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Jogállamisági eljárás alatt áll a magyar kormány, az igazságügyminiszter bevándorláspárti bosszúhadjáratról beszél
Túl a városon 2019. szeptember 16. 21:11 Forrás: MTI

Jogállamisági eljárás alatt áll a magyar kormány, az igazságügyminiszter bevándorláspárti bosszúhadjáratról beszél

Újabb meghallgatásokra van szükség a hétfői után az európai uniós alapszerződés hetes cikke alapján Magyarországgal szemben megindított eljárás ügyében, de az látszik, hogy a többi tagország kész kérdéseket feltenni, a magyar kormány pedig arra, hogy megpróbáljon ezekre választ adni – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke. Varga Judit frissen kinevezett igazságügyminiszter szerint bevándorláspárti bosszúhadjárat volt a brüsszeli meghallgatás.

Hirdetés
Hirdetés

Az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek hétfői brüsszeli tanácsülésén sor került a magyar kormány és képviselője, Varga Judit igazságügyminiszter első meghallgatására a jogállamisági eljárás részeként. Tytti Tuppurainen, az EU soros elnökségét betöltő Finnország képviselője arról számolt be, hogy az ülés hosszú volt, de „nagyon együttműködő” szellemben zajlott, és a következő hetekben-hónapokban döntenek majd a további lépésekről.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az eljárás nem irányul senki ellen, minden félnek érdeke, hogy a kérdéses ország bemutathassa az álláspontját.

Ehhez képest Varga Judit igazságügyminiszter bevándorláspárti bosszúhadjáratnak nevezte hétfői brüsszeli meghallgatását. Azt mondta, hogy több mint egy éve politikai boszorkányüldözés folyik Magyarország ellen, amelynek oka egyértelműen az, hogy a magyarok többször is nemet mondtak a migrációra. A meghallgatás a bevándorláspártiak bosszúhadjáratának újabb állomása volt – jelentette ki, majd hozzátette: nagy lépést tettek előre, hogy megvédjék Magyarországot. „Tételesen cáfoltunk minden vádat és hamis állítást. Minden jogi kérdést tisztáztunk. Elutasítottuk a kettős mércét, és újra felhívtam a figyelmet arra, hogy olyan határozatról beszélünk, ami maga is sérti a jogállamiságot” – mondta Varga Judit.

Frans Timmermans elmondta, hogy a Sargentini-jelentés, amelynek alapján megindították az eljárást, meglehetősen összetett és sok területet lefed, ezért esetleg meg lehetne hívni a jövőbeli meghallgatásokra azon nemzetközi szervezeteket is, amelyek jelentéseire hivatkoztak a dokumentumban, például a Velencei Bizottságot, s így fókuszáltan végigvenni bizonyos témákat.

Szerinte tévedés azt hinni, hogy a novemberben hivatalba lépő új Európai Bizottsággal véget ér majd egy korszak, minthogy az új testület azonos eltökéltséggel fog fellépni a jogállamiság védelmében.

A jogállamiság tisztelete nélkül nincs Európai Unió” – mondta Timmermans.

Amélie de Montchalin francia külügyi államtitkár ismertette a francia-német közös álláspontot, amelynek értelmében a magyarországi helyzet „aggodalomra ad okot”.

Ezzel szemben Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes leszögezte: Varsó szerint a magyar kormány intézkedései nem jelentenek rendszerszintű veszélyt a demokratikus normákra.

Sajtóhírek szerint eközben az Európai Parlament illetékes bizottságának elnöke levelet küldött a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak, sérelmezve, hogy az EP nem képviseltethette magát az ülésen.

Ujhelyi: minél több közvetlenül megpályázható forrás legyen elérhető

Egy évvel ezelőtt az Európai Parlament kétharmados többsége elítélte a magyar kormány bűneit. Ezen nincs mit szépíteni – írta a meghallgatásra reagálva Ujhelyi István szegedi európai parlamenti képviselő. Hozzátette: „mivel a kormány bűnei és mérhetetlen korrupciója miatt a jövőben kevesebb forrás fog Magyarországra, a magyar embereknek jutni”, azon dolgozik, hogy „minél több közvetlenül megpályázható forrás legyen elérhető”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brüsszel Európai Bizottság Európai Unió Frans Timmermans Varga Judit

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés