Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 16. 11:30

444: külföldi szervereken át működik a Fidesz támogatóinak adatbázisa

A lap azt is feltételezi, külföldi szervereken tárolják a magyar választópolgárok adatait. Mindez Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnökének videójából derült ki.

Hirdetés

fdszkt.com

Ez az a weboldal, amelyen keresztül a Fidesz a 2018-as országgyűlési választások előtt internet alapú telefonhívásokat indított sok helyről az országban, Szegedről is. Itt Georg Spöttle is besegített a kampányba, erről Bartók Csaba tett ki videót, íme:

Ahogy a 444.hu írja, „Az fdszkt.com nevű oldalt anonim módon jegyezték be 2017-ben, azaz nem lehet látni, hogy ki foglalta le a címet. Az anonimitást egy panamai, WhoisGuard nevű cég biztosítja. Magyarországon, az unióban és az Egyesült Államokban is viszonylag könnyen lehet anonim módon regisztrálni internetes címeket. A panamai szolgáltatásnak azért lehet jelentősége, mert az ilyen magyar, uniós vagy amerikai szolgáltatók bárkinek ugyan nem adják ki az adatokat, de a hatóságokkal, törvényi vagy bírói felhatalmazás alapján jellemzően együttműködnek. Ehhez képest Panamából feltehetően akkor is nehezebb lenne megtudni, hogy ki jegyezte be 2017-ben az oldalt, ha erre valamelyik magyar hatóság hivatalból kíváncsi lenne.”

Ez azért is érdekes, mert

„a Fidesz.hu adatvédelmi tájékoztatójában (ami nem feltétlenül egyezik a korábbi adatgyűjtések szabályzatával) ma szó szerint az szerepel, hogy az oldalon »a közölt személyes adatokat az adatkezelő nyilvánosságra nem hozza, külföldre és harmadik félnek nem továbbítja és betekintést nem biztosít.«”

Mégis, amerikai, vagy ki tudja, milyen országbeli szervereken „keringenek” sok ezer választópolgár adatai.

A 444 vasárnap este megkereste a videón szereplő Georg Spöttlét és Bartók Csabát, valamint levelet írtak a Fidesznek, és arról érdeklődtek:

  • „Pontosan milyen adatbázis található az fdszkt.com címen?
  • Kik és milyen módon férhetnek hozzá az adatokhoz?
  • Miért egy külföldi szerveren működik az oldal?
  • Milyen felhatalmazás alapján tárolnak ott adatokat magyar választópolgárokról?”

Mi is kérdezzük Bartók Csabát, sőt, Nemesi Pált, a Fidesz–KDNP milliárdos polgármesterjelöltjét is:

  • Fair játéknak tartják-e a választók adatainak ilyen tárolását?
  • Nem rangon aluli-e külföldi szervereket használni, amikor világos és egyértelmű, hogy ellentétes a Fidesz adatvédelmi elveivel?
  • Használják-e a mostani kampányban a szegedi valásztók adatait?
  • Mennyi szegedi adatait tárolják külföldi szerveren?

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adatvédelem Bartók Csaba Fidesz Georg Spöttle Nemesi Pál
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés