• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Binszki büszkesége a Klapka tér, Sebestyén a civileket, nyugdíjasokat támogatta, Szentgyörgyi a kiskertépítési láznak örülhet
Szegeden 2019. szeptember 16. 08:25 Forrás: Szegedi Tükör

Binszki büszkesége a Klapka tér, Sebestyén a civileket, nyugdíjasokat támogatta, Szentgyörgyi a kiskertépítési láznak örülhet

A Mérlegen a képviselők sorozatában a Szegedi Tükör ezúttal Öregrókuson, a Belvárosban, Alsóvároson és Felsővároson járt. Ezúttal is arra voltak kíváncsiak, hogyan látják képviselőjüket és városrészüket az ott élők.

Binszki József szerint plázst is kialakíthatnának a Tisza-parton

A Klapka tér felújítását tartja az elmúlt önkormányzati ciklus egyik legfontosabb elvégezett munkájának Binszki József, a 10. számú választókerület képviselője. Öregrókus-Belvárosban ezzel jól működő tér alakult ki, amelyet a helyben élők gyorsan megszerettek és gyakran használnak, tudtuk meg. Ezzel szemben egyelőre nem tartozik a sikertörténetek közé a Hunyadi tér sorsa, pedig ennek átalakítását tűzte ki egyik céljául a helyi politikus. Itt a tulajdoni viszonyok hátráltatják a tervbe vett munkálatok kivitelezését. A Szegedi Dózsa pályája és a hozzá tartozó öltöző ugyanis a Belügyminisztérium tulajdonában áll, mondta Binszki József. Az átalakítás első feltétele a terület önkormányzati tulajdonba vétele volna. Korrekt ajánlatot tett a Hunyadi tér átvételére a város, de a minisztérium ezt elutasította.

Binszki József a Klapka tér felújítását tartja körzetében az elmúlt önkormányzati ciklus egyik legfontosabb beruházásának (fotók: Szabó Luca)

A választókerület képviselője úgy látja, hogy funkcióját vesztette a téren található, nagy méretű focipályája. A Hunyadi térre olyan parkot és teret magában foglaló zöldfelületet képzel, amelynek része lenne egy, a jelenleginél kisebb méretű játéktér. A legsürgetőbbnek a jelenlegi focipályát övező kőfal lebontását tartja a képviselő, hogy ezáltal megszűnjön a teret körüllengő gettószerű megjelenés.

Binszki József (MSZP–DK–Együtt–PM–Összefogás Szegedért)
Körzete:
Öregrókus, Belváros

Eredményei a ciklusban:
– a Klapka tér felújítása;
– a Mars téri és a Hunyadi téri óvoda felújítása;
– kiviteli terv elkészítése a Lechner tér rekonstrukciójára.

A város Öregrókus-Belvárost magában foglaló része Szeged viszonylag alacsony fekvésű területe. A mostanság egyre gyakrabban jelentkező özönvízszerű esők komoly feladat elé állítják az itt élőket. Új belvízvédelmi rendszer kiépítésére volna szükség a városrészben, de ennek költségei milliárdos összegre rúgnának, így ezen a téren ebben a választási ciklusban a legszükségesebb feladatokat tudták csak elvégezni. Mindehhez Binszki József hozzátette, hogy a csapadékvíz elvezetésére özönvízszerű esőzések esetén egyetlen város belvízvédelmi rendszere sincs felkészülve. A városrészre jellemző urbanizált környezetben mély és nyílt esővíz-levezető árkok kivitelezése szóba sem jöhet, hangsúlyozta.

A mögöttünk álló ciklus egyik fontos eredménye volt a 10. választókerületben a Mars téri és a Hunyadi téri óvoda felújítása. A harmadik önkormányzati óvoda rekonstrukciója korábban megtörtént, ami jelzi, ezen a téren is igazán jó helyzetben tudhatja magát a városrész. A fent jelzett két munkára a képviselői alapból is jutott pénz. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy négy-öt évvel ezelőtt az ő kezdeményezésére indultak el az éjszakai buszjáratok, és kiderült, valós igény mutatkozik ezek használatára.

Nemcsak a megvalósult felújítások és az elvégzett kivitelezési munkák listája hosszú, hanem a tervekéi is. Binszki József elmondta: a soron következő évek feladatai közé tartozik a Stefánia felújítása, amelybe hamarosan belevághat az önkormányzat. Előbb tanulmányterv, majd azt követően kiviteli terv készült a Lechner tér rekonstrukciójáról, amely elsősorban a kápolna és környéke, valamint a becsatlakozó utcák járdáinak felújítást foglalja magába.

Binszki József felvázolta annak a lehetőségét, hogy a Tisza-parton, a Belvedere palota és a Móra Ferenc Múzeum között plázst alakíthatnának ki a nyári hétvégéken, így teremtve meg a szabad fürdés lehetőségét a szegedieknek. A rakpart homokkal felszórva tengerparti arculatot ölthetne, ami értelemszerűen együtt járna az átmenő gépjárműforgalom kitiltásával. A képviselő ennek kapcsán elmondta, a rakparti parkolás nem szűnne meg ebben az esetben. Elmondása szerint a hétvégi átmenő forgalom nem olyan mértékű, hogy felfüggesztése komoly gondot okozhatna a város közlekedésében.

– Talán minden rendben van a városrészben, nagy tennivaló nincs, én legalábbis nem tudok ilyenről – fogalmazott lapunk érdeklődésére Szepesi Ferenc, aki politikailag semlegesnek tartja magát. Szerinte Binszki József teszi a dolgát. Ezt jelzi egyebek mellett az is, hogy hallgat a helybeliek javaslataira, kéréseire és ötleteire is. Kifejezetten sikeresnek tartja a Klapka tér felújítását, meglátása szerint sok rendezvény volt az elmúlt években Öregrókus-Belvárosban.

Szepesi Ferenc szerint Binszki József hallgat a körzetében élők javaslataira

A Klapka téri focipályán folyó játék este zavarta a közelben élőket. Amikor arra kérték a képviselőt, hogy találjon megoldást erre a problémára, már másnap kikerült a tábla, hogy a játéktér reggel nyolctól este nyolcig használható, tudtuk meg. Így sikerült összebékíteni a focizni és a pihenni szándékozók érdekeit, vélekedett Szepesi Ferenc, aki zárásként hozzátette: örül, hogy Szegeden él, amelyet élhető városnak nevezett.

Sebestyén József támogatta a helyi közösségek munkáját

Sok beruházás és felújítás történt az elmúlt öt évben a 6. számú választókörzetben, Alsóvároson, összegezhetjük Sebestyén József képviselő szavait. Mint a Szegedi Tükörnek elmondta: azzal a céllal vágott bele a képviselői munkába, hogy egyebek mellett minél többet sikerüljön megvalósítania a járda- és útfelújítási programból. Ezeken a területeken imponáló a felsorolás. Ha az útfelújításokat tekintjük át, kiderül, új aszfaltréteget kapott a Szécsi, a Csonka, a Gőz, a Szentháromság és a Szivárvány utca. Kiemelkedően nagy jelentőségű, hogy Alsóvároson újraburkolták a Vitéz utcát a Boldogasszony és a Petőfi Sándor sugárút közötti szakaszon, és új aszfaltréteget kapott a Bécsi körút is, sorolta az eredményeket Sebestyén József.

Járdafelújításokat végeztek a Hattyas, a Bem, a Földmíves, a Sárkány, a Váradi és a Kisfaludy utca több szakaszán. Egészen egyértelmű, hogy a helyben élők komfortérzete növekedett mindezek hatására. A járda- és útfelújítási program természetesen nem ért véget, sok elvégzendő feladat marad a soron következő évekre is.

Sebestyén József büszke a sok járda- és útfelújításra Alsóvároson

Sebestyén József (MSZP–DK–Együtt–PM–Összefogás Szegedért)
Körzete:
Alsóváros

Eredményei a ciklusban:
– a Dobó utcai bölcsőde teljes rekonstrukciója;
– útfelújítások a Szécsi, a Csonka, a Gőz, a Szentháromság és a Szivárvány utcában, a Bécsi körúton, a Vitéz utcában a Boldogasszony sugárút és a Szentháromság utca között;
– járdafelújítások a Hattyas, a Bem, a Földmíves, a Sárkány, a Váradi és a Kisfaludy utca több szakaszán;
– a Vitéz utcai bölcsőde folyosói új burkolatot kaptak;
– a Bem utcai óvoda tűzfalának felújítása.

A városrészt érintő fontos felújítási munkák közé sorolta a képviselő a Dobó utcai bölcsőde teljes rekonstrukcióját. Elmondta, az energetikai korszerűsítésen túl felújították a vizesblokkokat, továbbá kívül és belül is újrafestették az egész épületet. Ezek mellett betontéglából kivitelezett parkolót kapott a Dobó utcai bölcsőde és a mellette található óvoda, így a szülők a korábbiaknál sokkal kényelmesebben közelíthetik meg a két intézményt.

A képviselői alapból kaptak új burkolatot a Vitéz utcai bölcsőde folyosói, és a sószobát is ebből alakították ki. Ugyancsak ebből a keretből finanszírozta a képviselő a Bem utcai óvoda tűzfalának felújítását is.

Kiemelt képviselői feladatának tekintette a városrészben tevékenykedő nyugdíjas-egyesületek, klubok és civilszervezetek munkájának támogatását. A képviselő ennek kapcsán úgy fogalmazott, nem szabad kizárólag technokrata szemlélettel közelíteni a városrész ügyeihez. Ezért is tartotta és tartja fontosnak a helyi közösségek munkájának támogatását és felkarolását. Ezt igazolja, hogy képviselő keretéből is jutott ilyen feladatokra.

A hamarosan záruló önkormányzati ciklus végén – előreláthatóan szeptember-októberben – adják át a Szabadság téri játszótér új játékelemeit a közelben lakó kisgyermekes családok nagy örömére.

– Régen történt ebben a városrészben annyi felújítás, mint az elmúlt öt évben – mondta Biténé Haller Valéria. Szerinte nagy jelentőséggel bírnak az út- és járdafelújítások. Ezek sorából a Szentháromság utcát, a Bécsi körutat és a Szivárvány utcai rekonstrukciót emelte ki. Biténé Haller Valériának nagyon tetszenek a Szentháromság utca virágai és bokrai, valamint az is, hogy a Szentháromság utcában akadálymentessé tették a gyalogátkelőhelyeknél a járda- és az útfelület találkozását. Mindennek előnyeit elsősorban a babakocsit toló szülők és a mozgáskorlátozottak élvezhetik.

Biténé Haller Valériának nagyon tetszenek a Szentháromság utca virágai, valamint az is, hogy akadálymentessé tették a gyalogátkelőhelyeknél a járda- és az útfelület találkozását

– A hamarosan megszülető dédunokám a Dobó utcai bölcsődébe fog járni, így már csak ezért is örülök a felújításának – jegyezte meg nevetve Biténé Haller Valéria. Elmondta, az elmúlt öt év Alsóvárost érintő felújításai időlegesen kényelmetlenséggel jártak az itt élőknek, de az eredmény sok mindenért kárpótolta a városrészben lakókat. Hozzátette, a kivitelezési munkák toleranciára is nevelik az embereket.

Szentgyörgyi Pál beváltotta az ígéretét

– Sok fejlesztés volt a 17. választókerületben. Remélem, ez nem csak annak az eredménye, hogy gazdasági alpolgármestere vagyok a városnak – mondta nevetve Szentgyörgyi Pál, Felsőváros önkormányzati képviselője. Hangsúlyozta, annyiban egyedi a helyzete, hogy a gazdaságért felelős alpolgármesternek nem kizárólag a saját választókörzetéről, hanem az egész város fejlesztéseiről is gondolkodnia és gondoskodnia kell.

A városfejlesztési feladatokra 34 milliárd forint érkezett uniós forrásokból az elmúlt években Szegedre, és ennek felosztása a különböző városrészek között nagy odafigyelést igénylő feladat volt. A városvezetésnek az volt a célja a pénzek felhasználáskor, hogy valamennyi városrész arányosan jusson hozzá a fejlesztési összegekhez. „Szétterítették” a pénzt az egyéni választókerületek között, mondta az alpolgármester.

Szentgyörgyi Pál képviselőként az infrastrukturális fejlesztések közül a Szilléri sugárúton megépített körforgalomra a legbüszkébb

Szentgyörgyi Pál (MSZP–DK–Együtt–PM–Összefogás Szegedért)
Körzete:
Felsőváros

Eredményei a ciklusban:
– a felsővárosi óvoda teljes felújítása;
játszótérfejlesztés (Gyík, Csaba és Liszt utca);
– a közvilágítás bővítése (Erdő és Pille utca);
– faültetések (Csaba, Erdő, Fecske, Pille és Tápai utca, Felső Tisza-part);
– kutyafuttató a Szilléri sugárút 45. mögötti területen;
– az Etelka sori trolimegálló aszfaltozása;
– felsővárosi napok (családi programok, képzőművészeti kiállítások);
– ivókút telepítése a Pille utcai játszótérre;
– a Csaba utcai kisposta melletti veszélyes fatükör megszüntetése;
egynyári virágok osztása;
a Szegedi Felsővárosiak Civil Egyesülete (Szöfce) ételosztásának támogatása;
a fedett uszoda építésének előkészítése (garázsok bontása);
– a Tabán utcai általános iskola teljes felújítása;
– a Gyík utcai bölcsőde teljes felújítása;
– körforgalom kiépítése a Szilléri sugárút, a Fecske és a Debreceni utca kereszteződésében.

Szentgyörgyi Pál felsővárosi képviselőként a mögöttünk álló önkormányzati ciklusban elvégzett feladatok közül a bölcsődék, az óvodák és az iskolák energetikai és egyéb rekonstrukciós munkáit emelte ki. Nemrég adták át a teljes felújításon átesett Tabán utcai iskolát. Az első ilyen típusú felújítást a Tabán utcai óvodán végezték el. Erre azért is volt nagy szükség, mert panelépületben működik az intézmény, amelynek magas az energetikai vesztesége, ezért, mint minden ilyen épület esetében, minél hamarabb lépni kellett. Ősszel adhatják át a felújított Gyík utcai bölcsődét.

– Az infrastrukturális fejlesztések közül a Szilléri sugárúton megépített körforgalomra vagyok a legbüszkébb – mondta a képviselő, aki azzal az ígérettel vágott neki 2014-ben a ciklusnak, hogy ez a körforgalom elkészül. Ígéretét beváltotta. Nagy szükség volt a balesetveszélyes, többfunkciós (gépjármű, kerékpár, gyalogos) csomópont átalakítására.

A városrészben zajló legnagyobb beruházás az új fedett uszoda, amely a Modern városok programban épül állami segítséggel. A sportlétesítmény jelentős hatást fog gyakorolni a városrész életére. A projekt előkészítése teljes egészében a város feladata volt, és másfél évet vett igénybe. A kivitelezést elnyerő cég eredetileg 14 hónapos határidőt kapott a beruházás elvégzésére, ám talajmechanikai nehézségek miatt már most tudható, hogy ezt hosszabbítani kell. Az öt medencét magában foglaló komplexum a jövőben sok fontos versenynek adhat otthont. Az uszoda mögött, a volt lőtér helyén 300 férőhelyes parkoló épül, ahova a behajtást a Kereszttöltés és a Tápai utca kereszteződésénél jövőre épülő körforgalom biztosítja. Az uszoda tervezésekor már figyeltek arra, hogy annak szomszédságában kap helyet a kézilabdacsarnok. A közművek, az energetikai rendszerek kialakításakor ezt a tény figyelembe vették, ahogyan a csapadékvíz elvezetésének kérdését is.

A lakossági igényeknek megfelelően kutyafuttató épült nemrégiben Felsővároson, ahol valóságos kiskertépítési láz lett úrrá. Kiemelt kérdés volt és maradt Felsővároson a zöldterületek fenntartása és fejlesztése, ugyanakkor gondot jelent a parkolóhelyek számának bővítése. Körvonalazódik egy elképzelés, amely szerint az uszoda parkolóját bérleti rendszerben vehetik majd igénybe a Felsővároson lakók.

Szentgyörgyi elmondta, bár nem indul egyéni képviselőként az önkormányzati választáson, az Összefogás Szegedért Egyesület listás jelöltjeként teljes mértékben támogatja az egyesület színeiben induló felsővárosi egyéni képviselőjelöltet, Urbán Tamást.

Szilágyiné Kovács Ágota szerint nagyon fontos volt a Tabán utcai óvoda és iskola felújítása

– Korábban a Fecske utcáról borzalmasan nehéz volt balra nagy ívben kihajtani a Szilléri sugárútra, ezért is nagyon jó, hogy elkészült itt a körforgalom – mondta Szilágyiné Kovács Ágota. Az elmúlt öt év jelentős eredményei közé sorolta a Tabán utcai óvoda és iskola felújítását. Ágota hozzátette: az itt élők igénylik a szebb környezetet, amiért hajlandóak tenni is. Az önkormányzat pedig virágfölddel és virágpalántákkal segíti a munkát. Felújították és füvesítették a Kereszttöltés és a Vajda utcánál a játszóteret. Szilágyiné Kovács Ágota forgalomlassítást javasol a Felső Tisza-partra. Fontosak tartotta megjegyezni, hogy a hatodik életévüket betöltött, de még nem iskolás gyerekeknek sikerült elérni – és ebben Szentgyörgyi Pál is közbenjárt –, hogy a helyi tömegközlekedést továbbra is díjmentesen vehessék igénybe.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Alsóváros Belváros Binszki József Felsőváros Mérlegen a képviselő Sebestyén József Szegedi Tükör Szentgyörgyi Pál Öregrókus