Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 15. 17:37

Jövőre már Szeged International Airshow-ra várják az érdeklődőket

Képriport
A péntektől vasárnapig tartó IV. Szegedi Repülőnapok és Légiparádén az eddigi éveket túlszárnyalva, több mint 25 ezer látogató fordult meg a 104 éves szegedi repülőtéren, amit vasárnap egy Boing 737-800 Smartwings utasszállító áthúzása koronázott meg.

Az idei év bebizonyította, a nemzetközi porondon is biztos helye van a rendezvénynek, amely jövőre már Szeged International Airshowra néven zajlik majd.

Először 2016 szeptemberében rendeztek három napos Légiparádét a szegedi repülőtéren. A most hétvégén lezajlott negyedik repülős rendezvény a tavalyi évhez képest még nagyobb látogatói területen igazi családi piknikkel, esti kertmozival és látványos külön programokkal várta a kilátogatókat.

A rendezvényen a három nap alatt a szervezők közel 6000 ingyenes karszalagot tettek fel a 14 év gyerekeknek, akik közül többen, a bérlet karszalaggal rendelkező szüleikhez hasonlóan több napon keresztül büszkén viselték. A látogatók közül a SasMob-Szeged projektnek köszönhetően közel négyezren közösségi közlekedéssel, közel 600-an kerékpárral jöttek ki a repülőtérre, akik közül sokan regisztrálták bringájukat a BikeSafe rendszerébe.

A visszajelzések alapján a versenyrepülést teljesítő hőlégballonosok mellett az Imreh „LUJÓ” Lajos éjszakai tűzijátékkal egybekötött légitánca a Mi-2-es helikopterével okozott örömöt, és tátott szájjal csodálták Johan Gustafsson pirotechnikával kombinált légi balettjét. A német Martin Graf a tavalyi év után új repülőgéppel, új programmal jelent meg. A gépmadarak közül kiemelkedett a The RedBull Flying Bulls, Bronco Team – OV-10B gépei és a Boing 737-800 Smartwings utasszállító. A magyar programok közül a legnagyobb sikert a műrepülő bajnokok káprázatos bemutatója, Vári Gyula és a Veres Zoltán érte el.

A repülőgépek több mint 150 órát töltöttek a levegőben a bemutatók alatt, több mint 1000 utassal zajlott sétarepülés Szeged felett nap közben és az esti órákban.

A légiprogramok mellett mindhárom napon sikeres volt minden földi program: az ugrálóvárak, a helikopter és repülőgép szimulátorok, gravitációs karika, a szinte minden gyerek kezében estére volt egy játékrepülőgép. A Szegedi Tudományegyetem e-mobility programjának bemutatóin több százan vettek részt.

Az idén harmadik megrendezésre került Közép-Európa Hőlegballon Kupa és 39. Magyar Nemzeti Bajnokság és az 1. Női Európa Kupa versenyzőjét több napon keresztül követni lehetett a város felett, akik több mint 8 tonna gázt használtak fel és közel 200 órát töltöttek a levegőben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: IV. Szegedi Repülőnap és Légiparádé szegedi repülőtér