Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Politikai célzatúnak tartja a hódmezővásárhelyi önkormányzatot elmarasztaló közbeszerzési döntőbizottsági döntéseket Márki-Zay Péter
Túl a városon 2019. szeptember 15. 16:12 Forrás: mti

Politikai célzatúnak tartja a hódmezővásárhelyi önkormányzatot elmarasztaló közbeszerzési döntőbizottsági döntéseket Márki-Zay Péter

Tévesnek és politikai célzatúnak tartja a Közbeszerzési Döntőbizottságnak a hódmezővásárhelyi önkormányzatot két szabálytalan informatikai szerződés miatt elmarasztaló döntéseit Márki-Zay Péter polgármester.

A döntések szerint a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal a Cyber Services Zrt.-vel és a VIAT Vállalati Informatika, Auditálás és Tanácsadás Kft.-vel kötött szerződéseknél jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárást, a hatóság ezért összesen 13 millió forint bírságot szabott ki, és semmissé tette az érintett megállapodásokat.

Márki-Zay Péter az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: a Közbeszerzési Döntőbizottság döntései mögött „nem nehéz politikai szándékot felfedezni, ahogy az elmúlt másfél év ismétlődő, működésünket ellehetetlenítő támadások mögött is”.

A politikus szerint a polgármesteri hivatal 2018 őszén - azt követően, hogy a korábban informatikai szolgáltatásokat nyújtó, önkormányzati tulajdonú HVSZ Zrt. szerződést bontott - kényszerhelyzetbe került. A valamennyi önkormányzat által használt ASP-rendszert fejlesztő cég ajánlása nyomán jutottak el az „elsősorban kormányzati megbízásokon dolgozó” Cyber Services Zrt.-hez, majd egy a polgármesteri hivatalt ért informatikai támadást követően a VIAT Vállalati Informatika, Auditálás és Tanácsadás Kft.-hez.

A polgármester közleménye szerint a cégek által nyújtott szolgáltatások az önkormányzat alaptevékenységéhez tartoznak, így esetükben nem kell alkalmazni a közbeszerzési szabályokat. A feladatok emellett kiemelt nemzetbiztonsági vonatkozásaik miatt is a kivételek közé tartoznak.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat jegyzője a Közbeszerzési Döntőbizottság döntései miatt bírósághoz fordul.

Márki-Zay Péter közölte: a szolgáltatás igénybevételének szükségességét, az is mutatja, hogy azóta is havi rendszerességgel próbálják feltörni a polgármesteri hivatal informatikai rendszereit külső támadók.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: büntetés Hódmezővásárhely közbeszerzés Márki-Zay Péter