Hirdetés
Túl a városon 2019. szeptember 15. 15:51 Forrás: hirado.hu

Egyre több sört gyártunk, de keveset fogyasztunk

A csehek évente 150 litert fogyasztanak a nemzeti italuknak is tekinthető sörből. Ezzel szemben Magyarországon 63 liter, azaz 126 korsó sör az éves fejenkénti átlagos fogyasztás, ezzel a térségben a legutolsók vagyunk.

A kelet-közép-európai térség legnagyobb sörtermelője az évi 40 millió hektolitert gyártó Lengyelország. Őket a csehek követik 20 millióval, derült ki a Magyar Sörgyártók Szövetségének legfrissebb adataiból. Kántor Sándor elárulta azt is, hogy a malátaalapú italból a legtöbbet a németek fogyasztják az Európai Unióban – hangzott el az M1 Summa című műsorában.

Európa legnagyobbja Németország 90 millió hektoliterrel. Elképzelhető, hogy valószínűleg ott szeretik a legjobban a sört, de mégse így van.

Európa legnagyobb sörfogyasztó nemzete a cseh.

Ők fejenként évente 138 liter sört isznak meg. Ezután következnek a régióban a lengyelek 90 liter sörfogyasztással fejenként, Szlovákia 72 liter fejenkénti sörfogyasztással – mondta Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

A 63 literes magyar fogyasztás a legutolsó a térségben, még a bolgárok és a románok is többet isznak a folyékony kenyérből – teszi hozzá a szakember, aki elmondta azt is, hogy egyre több vállalkozás dönt úgy Magyarországon, hogy sört főz.

Magyarországon közel 77 sörtermelő létezik, vannak nagyobbak-kisebbek, a nagyobbak jellemzően 2-3 millió hektolitert gyártanak évente, a legkisebbek 5 ezer hektolitert gyárthatnak. A magyar sörpiacon az éves forgalom körülbelül 6,5 millió hektoliter.

A szakember szerint fontos tény, hogy a gyártás tizede exportként hasznosul. Románia, Szlovákia, Csehország, sőt például Kína is fő kiviteli célországa a hazai gyártású söröknek.

A sörfogyasztás trendjei folyamatosan változnak – érzékelteti a szakember. Az elmúlt években például egyre népszerűbbé váltak az 1-2 százalékos ízesített sörök a vásárlók körében.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: sör sörfogyasztás