Szegeden 2019. szeptember 14. 18:22

A polgári repülést ünneplik a szegedi repülőnapon

Képriport
Péntektől vasárnapig a repülésről, a gépmadarakról és a pilótákról szól a IV. Szegedi Repülőnapok és Légiparádé. Szombaton a szegedi polgári repülés 50. évfordulója alkalmából emléktáblát avatott Botka László polgármester.

Mára a legnagyobb hazai repülős rendezvény lett a szegedi, amelyen minden eddiginél több külföldi gép és légi csapat lepi el az eget, ezért új betűszót tanultak meg az utóbbi években a nemzetközi repülőnaptárok készítői. Ez a „SZIA”, ami a Szeged International Airshow rövidítése. Mivel Magyarország legnagyobb légi parádéja lett a szegedi légishow, nem csoda, hogy a határokon túlról is egyre többen érkeznek.

Idén minden eddiginél több külföldi gép látható Szegeden.

Érkezett légi produkció Ausztriából, amely a Red Bull „The Flying Bulls” impozáns történelmi repülőgép gyűjteményének köszönhetően világszerte kuriózumnak számít.

Szerbiából a G2 Galeb sugárhajtású vadászgép tart élményrepülést, Belgiumból pedig OV–10 Bronco amerikai könnyű csatarepülőgép látogatott el a légiparádéra. A német műrepülő bajnok Dr. Martin Graf mellett a svéd vitorlázó műrepülő világbajnok is eljött Szegedre.

A hazai produkciók közül az L-29 delfin sugárhajtású vadászgép műrepülő bemutatója, az LI-2 retro utasszállító produkciója, valamint a Hajdú Apolló kötelék gyakorlata emelkedett ki. Szombaton mutatkoztak be a Magyar Honvédség gépei. Szegedre suhant Vári Gyula világbajnok sugárhajtású vadászgéppilóta, aki egy YAK-52-es géppel mutatott be lélegzetelállító gyakorlatokat.

Pásztor-Németh Rebekát érdekli a repülés (A nyitóképre kattintva galéria nyílik. Fotók: Szabó Luca) 

A jó időben igazi piknikhangulatban szemlélték a szegediek a légiparádét. A kis Pásztor-Németh Rebeka egyelőre csak apukájával játszott, de már egy papírmadarat röptetett. Azt mondta, minden érdekli, ami a levegőbe emelkedik.

Vajas Győző és kislánya Viki kerti székeket vitt magával a repülőtérre, hogy minél kényelmesebben szemlélhessék a vasmadarak levegőbe emelkedését. Az apuka elsősorban a kötelékek repülését várta, a kislány viszont ámulva nézett minden géptípust.

Szombat délután Botka László polgármester a repülőtér egyik épületének falán felavatta azt az emléktáblát, melyet a szegedi polgári repülés indulásának 50. évfordulója alkalmából állítottak.

Elmondta, hogy a város a jövőben is fejleszteni kívánja a repülőteret, azért, hogy Szegeden a repülésnek nem csak múltja, de jelene és jövője is legyen.

A kis ünnepség keretében a város emlékplakettjét adományozta Balázs Gábornak és Rózsavölgyi Vilmosnak. Előbbi a Délvidéki Aero Club 1930 elnöke, utóbbi kisgyerekkorától a szegedi reptéren dolgozik, és pilótaként mindenki jól ismeri a szegedi repülősök nagy családjában.

Rózsavölgyi Vilmos, a szegedi répülés emblematikus alakja díjat vehetett át a repülőnapkon

Szeged egyszerre három hőlégballon versenynek is házigazdája a repülőnap ideje alatt, különös tekintettel arra, hogy 2021-ben Szeged látja vendégül a 22. Hőlégballon Európa bajnokságot. Szeptember 9-14. között rendezik itt a 3. Hőlégballon Közép-Európa Kupát, az 1. Női Európa Kupát és 39. Magyar Nemzeti Bajnokságot is, úgyhogy a lassan szálló színes gömbök szerelmeseinek is akad bőven látnivaló a hétvégén. 

Sz. Gy.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: IV. Szegedi Repülőnap és Légiparádé repülőnapok CE Cup – Hőlégballon Közép-Európa Kupa repülőtér