Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Már rendezik az őszi tárlatot Vásárhelyen: több szegedi alkotó munkája is látható lesz
Művház 2019. szeptember 13. 11:46

Már rendezik az őszi tárlatot Vásárhelyen: több szegedi alkotó munkája is látható lesz

Megkezdődött a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat rendezése. A galéria tíz termében és a folyosókon a napokban kerül helyére a zsűri által kiválasztott mintegy kétszáz mű, közöttük szegedi alkotók munkái is.

Hirdetés

Az október 5-én délben megnyíló kiállításon 114 festmény, 35 plasztika 33 grafikai mű mellett kilenc egyéb kategóriájú, más műfajba nem sorolható alkotással találkozhat a közönség – mondta el Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, a tárlat társkurátora és társrendezője.

A beérkezett közel hétszáz alkotásból több szegedi képzőművész – többek között Aranyi Sándor, Pataki Ferenc, Popovics Lőrinc és Székó Gábor – alkotása is a galéria falára kerül.

Az idén sok, eddig nem pályázott alkotó jelentkezett a Vásárhelyi Őszi Tárlatra, s közöttük is nagy számban vannak a fiatal művészek, s a résztvevők stílusbeli skálája is szélesedett.

Pogány Gábor művészettörténész, a Vásárhelyi Őszi Tárlatok címzetes kurátora, a zsűri elnöke és rendezője kiemelte: a tárlaton a hagyományos értelemben vett ábrázoló jelleg hangsúlyozása mellett helyet kapnak a legújabb törekvések is.

Egyes termekben a művek elhelyezését vizuális szempontok határozták meg: a színek a színekkel, formák a formákkal rímelnek, míg másutt a tartalmi összefüggések alapján kerültek egymás mellé az alkotások.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga nemében egyedülálló képzőművészeti seregszemle Európában, ugyanis nincs még egy olyan kiállítás, melyet több mint hat évtizede minden esztendőben megrendeznek, egyedül a kétévente sorra kerülő Velencei Biennálé tekint vissza komolyabb múltra.

Az első ízben 1954-ben megszervezett kiállítás mára Magyarország egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemléjévé vált.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Alföldi Galéria Hódmezővásárhely kiállítás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés