Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. szeptember 13. 11:03

Miles Davis: Birth of the Cool – A jazzlegenda portréja Szegeden is

Képgaléria
Augusztus végén került a mozikba, vasárnap este 7-től pedig a szegediek is megnézhetik a Délvidékházban a Birth of the Cool című zenés dokumentumfilmet, amely Miles Davis életébe és pályafutásába enged betekintést.

Hirdetés

A jazz táguló univerzumában van egy állócsillag, amely igazodási pontot jelent mindenki számára, aki ismeri ezt a színes, izgalmas, folyton mozgásban lévő világot. Amikor valaki kimondja Miles Davis nevét azok előtt, akik bejutottak a zene e hatalmas birodalmába, mindenki tudja, hogy olyan emberről van szó, aki egyszerre volt látnok, újító és alkotó, aki szembeszállt a kategorizálással, és megtestesített mindent, amit az emberek a zenétől reméltek.

Miles Davis: Birth of the Cool
színes, amerikai-angol zenés életrajzi dokumentumfilm,
115 perc, 2019 (12)
Rendező: Stanley Nelson
Producer: Nicole London
Vágó: Lewis Erskine, Natasha Livia Mottola, Yusuf Kapadia
Zene: Miles Davis

A kultikus Sundance Filmfesztiválon debütált filmben eddig soha nem látott archív felvételekből és a barátokkal, alkotótársakkal folytatott, személyes hangulatú beszélgetésekből bomlik ki Miles Davis portréja, aki számára a művészet jelentett mindent. Olyan világhírű zenészek vallanak róla a filmben – amely a Davis forradalmian újszerű hangszerelése miatt mérföldkőnek számító válogatáslemezéről kapta a címét –, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter, Ron Carter, Jimmy Cobb, Lee Konitz, Carlos Santana vagy Flea a The Red Hot Chili Peppersből.

 

A jazz klasszikusairól ritkán készítenek portréfilmet, Davis ebben a tekintetben is kivétel. A magyar közönség is láthatta a Miles Ahead című filmet, mely három éve került a mozikba. A főszerepet játszó és a filmet rendező Don Cheadle azt a korszakot dolgozta fel ebben az alkotásban, amikor Davis épp alkotói válságban volt, új lemezének hanganyagát pedig otthonában rejtegette azon kiadók és producerek elől, akik a tehetségéből hatalmas vagyonokat kerestek. A zenész kokainfüggőségét nyíltan taglaló film persze csak egyetlen mozzanatot örökít meg a jazztrombitás több mint 30 éves pályafutásából. 

A most mozikba került dokumentumfilm részletesen taglalja Miles Davis családi hátterét. Például, hogy jómódú családból származott, azaz több fekete zenésszel ellentétben neki a jazz nem a nyomorból kivezető utat jelentette, hanem az ösztöneiben megbúvó kényszert, amelynek ki kellett szabadulnia mindenáron.

Ennek ellenére nem volt problémamentes az indulása. Mindazon megaláztatás dacára, amelyet a szegregáció miatt kellett elszenvednie, Davist semmi nem állíthatta meg abban, hogy valóra váltsa álmát, és megalkossa a zenei kifejezésmód merőben új formáját. Davis társaival együtt már-már tudományos módszerekkel dolgozott azon, hogy a zenei kísérletezés révén a jazz hangzása és líraisága kiteljesedhessen. Munkájuk hatása a mai napig érezhető. A szegedi közönség is hallhatta játszani például azt a Wallace Roney-t, akit Davis a tanítványának fogadott.

Ahogy a film egyre jobban belemerül a múltbéli szerelmek, személyes kapcsolatok és függőségek szövevényébe, úgy jelenik meg előttünk Miles Davis, a magánember: a félelmet nem ismerő, magával ragadó személyiség, akinek áradó intellektuális energiáit csak személyes bizonytalanságai korlátozzák. Az Emmy-díjas rendező, Stanley Nelson nagyívű életrajzi dokumentumfilmje révén eddig soha nem tapasztalt mélységben érthetjük meg az egyik legnagyobb modern amerikai művészt.

A feliratos portréfilmet egyetlen alkalommal vetítik Szegeden, szeptember 15-én, vasárnap este 7 órától az újszegedi Délvidékházban. Aki szereti a jazzt, vagy aki szeretné megismerni e sajátos műfaj hallhatatlan klasszisának életútját, feltétlenül nézze meg!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: életrajzi film film jazz Miles Davis
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés