Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 12. 09:05

Pénteken Szegeden is sztrájkolnak a diákok

Szeptember 13-án a fércműnek nevezett köznevelési törvény ellen tiltakoznak a diákok – eddig – 21 helyszínen országszerte, a többi között Szegeden.

Hirdetés

Pénteken 9 és 10 óra között a szegedi Árpád téren, a „Kráter Parknál” tartanak alternatív testnevelésórát a diáksztrájk szervezői.

A felhívásban azt írták, hogy ez egy szabad beszélgetés lesz a gördeszkázásról, mint sportról és a szubkultúráról. De lesz történelmi áttekintés, és a jelen helyzet elemzése is, igaz azt már nem írják, hogy mit elemeznek majd, a gördeszkázását vagy az oktatást.

Merthogy az utóbbival van bajuk alapvetően. Egészen pontosan a kormány oktatáspolitikáját, a forráselosztást és a  köznevelési törvényt kritizálják, ami szerintük a diákoknak és a tanároknak sem jó, és ha nekik rossz, akkor valójában mindenkinek rossz.

A korábbi tüntetéseken főként azt követelték, hogy 

  • az elfogadott törvénnyel ellentétben az iskolaigazgatók és intézményvezetők kinevezésekor a szülőknek, diákoknak és a tanároknak is legyen véleményezési és egyetértési joga.
  • Több pénzt követelnek az oktatásra, és ennek a pénznek a GDP-növekedéssel arányos emelését kérik.
  • Szeretnék, hogy a kormány a szakszervezeteket és civilszervezeteket is bevonja a törvényalkotási folyamatba.
  • Állítsák vissza a szabad tankönyvválasztást, mert szerintük az államosított tankönyvpiac az oktatás szabadságát sérti.
  • Kevesebb adminisztrációt és az óraszám csökkentését is kérik. A diákok és a tanárok szerint is túl sok a lexikális tananyag a gyakorlattal szemben.
  • Versenyképes fizetést is követelnek a tanároknak és oktatásban dolgozóknak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közoktatás nemzeti alaptanterv oktatás Szeged tüntetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés