Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. szeptember 11. 20:19 Forrás: MTI

Ismét meghosszabbította Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét a bíróság

Külföldi embert valószínűleg még soha nem szívatott annyit a magyar állam, mint ezt a röszkei zavargás miatt terrorizmusért elítélt szíriai férfit. Még ha most a ciprusiak is a hunyók állítólag.

Hirdetés

Meghosszabbította a 2015. szeptemberi röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt elítélt Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét november 14-ig a Nyírbátori Járásbíróság, így a szír férfi egyelőre Magyarországon marad.

A Nyíregyházi Törvényszék szerdai közleményében azt írta, augusztus 27-én a magyar hatóságok ismét megkeresték a ciprusi hatóságokat a külföldi állampolgár visszavétele érdekében, de válasz még nem érkezett a megkeresésre.

A kedden meghozott döntés szerint a bíróság megállapította, hogy a kiutasítás végrehajtásához szükséges okmányok beszerzése a külföldi hatóságok eljárása miatt húzódik el.

A közlemény szerint az elmúlt hónapokban a magyar hatóságok felvették a kapcsolatot minden olyan állammal, amihez az elítéltnek valamilyen kötődése van, mint például Ciprus, Németország, Szíria, Szerbia, Anglia és Horvátország. Eddig egyik ország sem járult hozzá az elítélt átvételéhez, ő pedig megtagadta annak az okmányigénylő adatlapnak a kitöltését, ami ahhoz kellene, hogy útlevelet kaphasson.

A szír férfit a Szegedi Törvényszék 2018. szeptember 20-án terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése miatt öt év börtönbüntetésre ítélte és tíz évre kiutasította Magyarország területéről. A szabadságvesztésbe beszámították Ahmed H. letartóztatásban töltött, csaknem három éves idejét. Idén januárban a férfit, negyven hónap letöltését követően, feltételes szabadságra bocsátották, azonban ténylegesen nem szabadult, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a kiutasítás végrehajtása miatt elrendelte az idegenrendészeti őrizetét, amit a bíróság azóta rendszeresen meghosszabbít.

(Fotó: Ahmed H. a szegedi bíróságon. MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ahmed H. bíróság migráció Röszke terrorizmus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés