Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. szeptember 11. 19:53 Forrás: MTI

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozataira emlékeztek az Egyesült Államokban

Tizennyolc éve szálltak a repülők a WTC ikertornyaiba és a Pentagonba: a világ, amiben addig éltünk, örökre megváltozott.

Hirdetés

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozataira emlékeztek szerdán az Egyesült Államokban. Donald Trump amerikai elnök a védelmi minisztériumnál, a Pentagonnál koszorúzott és mondott beszédet.

Az áldozatok hozzátartozóihoz, rokonaihoz szólva Donald Trump személyes és örökké tartó veszteségről beszélt. Ezt megelőzően az elnök a first ladyvel együtt elhelyezte a kegyelet koszorúját a minisztérium épülete előtti emlékműnél. Trump beszédében az afganisztáni tálibok és a terroristák elleni harc erősítését ígérte.

A megemlékezés előtt az elnök nyilatkozatot adott ki, amiben az Egyesült Államok megingathatatlan erejét, bátorságát és együttérzését hangsúlyozta. A Fehér Házban és a Pentagonban is félárbocra engedték a nemzeti lobogót, és a Kongresszusban is egyperces néma csenddel emlékeztek a törvényhozók.

A megemlékezés New Yorkban, a Világkereskedelmi Központ lerombolt ikertornyainak helyén emelt emlékműnél kezdődött, és a kora délutáni órákban folytatódott Mike Pence alelnök beszédével a pennsylvaniai Shanksville melletti emlékműnél, amelyet a terroristák által eltérített harmadik repülőgép lezuhanásának helyszínén emeltek.

New Yorkban, mint 18 éve minden évben, az idén is lélekharangok megkondítása közben sorolták fel a terrortámadás halálos áldozatainak neveit. Az emlékező ünnepségen jelen volt Andrew Cuomo, New York állam kormányzója, Bill de Blasio, New York város polgármestere és elődje, Rudy Giuliani is, aki a terrortámadások idején volt a nagyváros vezetője. Kedden Cuomo kormányzó törvényt írt alá, amely kötelezővé teszi az állami oktatási intézményekben a megemlékezést a terrortámadásokról.

2001. szeptember 11-én reggel két, az al-Kaida terrorszervezet dzsihadistái által eltérített repülőgép hajtott bele a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, majd nem sokkal később a Washington melletti Arlingtonban lévő Pentagon épületébe is. Egy negyedik, eltérített repülőgép Pennsylvaniában zuhant le, miután a gép utasai és személyzete megpróbált szembeszállni a terroristákkal.

A támadásoknak csaknem háromezer halálos, és több mint hatezer sebesült áldozata volt. Azóta New Yorkban már több tízezerre tehető azoknak a mentésben résztvevő rendőröknek, mentősöknek, tűzoltóknak a száma is, akik a leomló ikertornyokból szivárgó mérgező anyagok miatt rákbetegséggel küszködnek, vagy amiatt veszítették életüket. 

Ez volt az Egyesült Államok ellen elkövetett legnagyobb terrortámadás a történelemben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Egyesült Államok terrorizmus terrortámadás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés