Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Szegeden felnőtteknek sem ciki bábszínházba járni: hat bemutató mellett visszatér a Nóra és a Kafka Hotel
Művház 2019. szeptember 11. 18:51

Szegeden felnőtteknek sem ciki bábszínházba járni: hat bemutató mellett visszatér a Nóra és a Kafka Hotel

Családbarát munkahely címet nyert el a Kövér Béla Bábszínház. Az erről szóló tanúsítványt ma kézbesítette a posta – éppen jókor, hiszen a szegedi bábszínészek délután tartották évadnyitó társulati ülésüket. Volt ok így az ünneplésre is.

Hirdetés

Korán kezdték az évadot a szegedi bábszínészek. Szeptember 1-jén már megtartották az évad első premierjét: a Kardos Tünde japán mesék alapján írt Holdodiglan című műve a jövőben a bérletes előadások között is szerepel majd.

Kövér László igazgató elmondta, az óvodásoknak és kisiskolásoknak hirdetett bérleteikben ezen kívül még három bemutató szerepel az új évadban.

A Szemüveges Szirén című darab ősbemutatóját október 6-án tartják. Dunajcsik Mátyás művét, ami egy izlandi világítótoronyban játszódik, Scheneider Jankó írta bábszínpadra.

Az idei év utolsó bemutatóját december 1-jétől játsszák. A Pinokkió című zenés marionettjáték felújítás, amelyet most Adela Moldovan állít bábszínpadra.

Február elejétől szerepel műsoron a klasszikus népmese alapján írt A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesejáték. Szilágyi Bálint meseadaptációja egy kukásautóban játszódik, ezzel is az ökotudatosságra szeretne nevelni a szerző.

Az idei évadban két bérletes produkciót is kínálnak a legkisebbeknek. A nekik szóló elődásokat néhány éve indították el Kamarateremben.

Ezek között az első új darab a Szabadkai Gyermekszínház Pancsoló-maszatoló című produkciója lesz, amelyet Branislav Trifković írt és rendezett. Márciusban pedig Kovács Petra formás, rímes, dalos mesejátékát mutatják be Körös-körül címmel.

A felnőtt közönség ismét láthatja az Ibsen Nóra című színművének és Lewis Carol Alice Csodaországban című meseregényének párhuzamos felhasználásával Vészits Andrea által írt Nóra című előadást.

Ugyancsak a vendégprodukciók sorát gazdagítja a Kafka hotel, amely a Barboncás társulat bábművésze, Kiss Ágnes, valamint Barnák László, a szegedi színház főigazgatója és a New Yorkból tavasszal hazatért Boncz Ádám előadása. A darabot – bár a bábszínházban játsszák – tizenhat éven felüli nézőknek ajánlják.

Screen shoot címmel a társulat az előző évadban mutatta be középiskolásoknak szóló tantermi előadását, a produkciót ősztől újabb helyszíneken játsszák, nemcsak Szegeden, hanem távolabbi helyszíneken is.

Több hazai és külföldi vendégszereplésre is meghívták a szegedi bábszínészeket. A társulat hamarosan Szabadkán vendégszerepel a 26. Nemzetközi Gyerekszínházi Fesztiválon, majd Aradon lépnek föl a nemzetközi marionett fesztiválon, novemberben pedig Temesváron játszanak – közölte az igazgató.

Kövér László elmondta, a bábszínházat kevéssé érintette a kulturális támogatási rendszer átalakítása, kisebb költségvetésű együttes lévén, viszonylag kevés TAO-támogatást tudtak begyűjteni. A jövőben inkább igyekeznek minél több kulturális pályázaton részt venni, jelenleg több mint húsz ilyen program fut, és akad, amin már sikerrel szerepeltek.

A Kövér Béla Bábszínház 1993. január elsején lett önálló intézmény. Az idén huszonhat éves intézményben most először oszthattak ki törzsgárda elismerést.

Huszonöt év után a társulati ülésen köszöntötték Szabóné Nyári Rózsát, aki éppen negyed évszázada dolgozik az intézményben.

rag

(Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Kovács Ida Jusztina)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 2019/2020-as évad Kövér Béla Bábszínház Kövér László