Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 11. 16:19

Emléktáblát kap Szegeden Rengey Ferdinánd és Borvendég Béla

Három neves szegedi személy emléktábláját avatják fel a közeljövőben. Zoltánfy István festőművész, művésztanár egy korábbi önkormányzati döntés értelmében szeptember 17-én a Tömörkény István Gimnázium falán kap emlékező feliratot, további két jeles szegedi emléktábláját pedig októberben leplezik le.
Hirdetés

A városi közgyűlés kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottsága szerdai ülésén döntött arról, hogy idén is díszoklevelet adományoz Szeged azoknak a nyugdíjas pedagógusoknak, akik arany, gyémánt, vas, rubin és gránit diplomában részesültek az év folyamán. A díjjal pénzjutalom is jár. A tavalyi 20 ezer forint után az idén 25 ezer forintban részesül minden kitüntetett szegedi pedagógus. Jövőre is pályázhatnak a szegedi felsőoktatási intézményekbe járó diákok a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjra, ugyanis a bizottság döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett programhoz való csatlakozásról.

A Rengey Baráti Kör kezdeményezésére emléktáblát avatnak Rengey (Aigner) Ferdinánd tiszteletére, aki 1808 október 19-én született Szegeden. Budapesten szerezte meg jogi diplomáját, majd szülővárosába visszatérve ügyészként dolgozott. A város főügyésze volt közel 20 évig, 1847-48-ban pedig Szeged országgyűlési követe, a forradalom és szabadságharc alatt pedig népképviselőként és kormánybiztosként szolgálta a várost. Kossuth Lajos közvetlen munkatársaként több fontos törvény előkészítésében vett részt. A szabadságharc után letartóztatták, sokáig rendőri felügyelet alatt volt. 1958-ban hunyt el szülővárosától távol, a Heves megyei Adácson. A munkásságának emléket állító márványtáblát az egykori Alsóvárosi Kaszinó falára helyezik fel, amely most a Karolina Óvodának és Általános Iskolának ad otthont. Az emléktábla avatása október 19-én lesz.

A Magyar Építészek Szövetsége és a Csongrád Megyei Építész Kamara kezdeményezte, hogy emléktábla készüljön Borvendég Béla tiszteletére. Az 1931. október 6-án Szegeden született építész a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karon végezte tanulmányait. 1955-től dolgozott a Szegedi Tervező Vállalatnál (jelenleg: Délterv), műteremvezető, majd 1965-től műszaki igazgatóhelyettes volt, közben elvégezte a Mesteriskolát. 1961-1962-ben a londoni County Council Architects Departement munkatársaként tevékenykedett szakmájában.

Részt vállal a Magyar Építészek Szövetsége munkájában, melynek 1964-től volt a tagja, majd 1982-1990 között az elnöki pozíciót töltötte be. 1960-ban kapott Ybl-díjat a keceli (1958) és csongrádi (1957) általános iskolák terveiért, valamint a szegedi Dóm tér mögötti terület részletes rendezési terveiért (1957). 1964-ben a Magyar Építészek Szövetsége emlékéremmel, 1990-ben aranyéremmel is kitüntette, 2004-ben Kossuth-díjat kapott. 1985-ben címzetes egyetemi tanár lett. 1999-ben lett a Magyar Építészek Szövetsége örökös tiszteletbeli elnöke. Elméleti síkon a tervezési munka szervezési kérdéseivel, az építészet és társadalom egymásra hatásával foglalkozott. Az 1990-es években jelentős helyi politikai szereplést is vállalt. Emléktábláját október 4-én leplezik le az Oskola és az Oroszlán utca sarkán lévő ház falán.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!