Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 11. 10:42

Jelentős károkat okozott a vihar a Vadasparkban is

Képgaléria
A szeptember 9-én Szegeden végigpusztító orkánerejű szélvihar a Vadasparkot sem kímélte. Szerencsére azonban sem a látogatók, sem az állatok nem sérültek meg. A károk elhárítása miatt kedden zárva volt az állatkert, de szerdán már újra fogadta a látogatókat.

A Szegedre lecsapó vihar jelentős pusztítást végzett a Vadasparkban is. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem történt személyi sérülés és egyik állatnak sem esett baja. Az orkán közeledtével az állatokat a gondozók azonnal elzárták, sok idejük nem volt erre, mivel pillanatok alatt lecsapott az ítéletidő. Az állatkert munkatársai a látogatóknak is segítettek, hogy fedett helyre tudjanak húzódni. Egy kerekesszékes látogató a járdákat eltorlaszoló fatörzsek miatt szorult segítségre, de a Vadaspark munkatársainak köszönhetően sikerült kijutnia.

Veprik Róbert, az intézmény igazgatója elmondta, közel száz fa sérült meg a viharban, sok. dús lombkoronájú növényt tört el a szél, vagy csavarta ki a helyéről. Több épületre, kifutóra is rázuhantak ágak, illetve rádőltek fák, ezzel jelentős károkat okozva.

A károk elhárításán, az utak járhatóvá tételén kedden egész nap három favágó brigád dolgozott, éppen ezért az intézmény ki sem nyitott. „Ilyenre még a fennállásunk óta nem volt példa, de a látogatók biztonsága érdekében szükség volt erre a lépésre” – mondta Veprik Róbert, aki hozzátette, az épületekben és a kifutókban szerencsére csak olyan károk keletkeztek, amelyeket házon belül ki tudnak javítani.

Néhány helyen a magasban törtek el fák, azok levágásában, a terület biztonságossá tétele érdekében emelőkosaras gépekről dolgoznak a szakemberek.

Szerdán folytatódik a kárelhárítás, de a vészhelyzetet megszüntették, az utak, járdák járhatók, így biztonságban tudják már fogadni a látogatókat. A kifutókban már az állatok nagy részét visszaengedték, szerencsére mindegyik gond nélkül átvészelte a vihart.

Veprik Róbert kiemelte, a Vadaspark rendelkezik biztosítással, a biztosító felé már jelezték a károkat, így azokat meg térítik majd az intézmény számára.

Fotók: Endrédi Lajos (Szegedi Vadaspark)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Vadaspark Veprik Róbert vihar viharkár