Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 10. 12:22

Most már tényleg itt az ideje megtanulni, mi is az a szupercella

A hétfői viharról szóló tudósításokban több helyen is szerepelt, hogy úgynevezett szupercella alakult ki a város felett. Ezekre a klímaváltozás, az egyre szélsőségesebb időjárás miatt Szegeden is számítani kell a jövőben. De mik is ezek valójában?

A légkör egyik legfélelmetesebb jelensége akkor alakul ki, amikor egy hosszabb ideig tartó, fülledt és párás időjárást okozó meleg időszakot egy markáns, erős hidegfront szakítja meg.

Ilyenkor a jellegzetes, a legalsó és legsűrűbb légréteg, a troposzféra felső határáig nyúló és a tetejükön üllőszerűen kiszélesedő zivatarfelhők egymást követő láncokba rendeződnek.

Az ilyen láncokban jöhetnek létre az úgynevezett fejlett zivatarfelhők, vagyis a szupercellák.

Az ilyen képződményeken belül rendkívül heves a függőleges feláramlás, amelynek sebessége elérheti, vagy akár meg is haladhatja az óránkénti 100 kilométert is. A zivatarfelhők teteje egészen a tropopauzáig, akár 12 ezer méteres magasságig is felnyúlhat.

Különlegességük, hogy hosszú életűek, nagyon nagy kiterjedésűek, és a tengelyük körül forognak.

A jelenség veszélyessége abban rejlik, hogy a belsejében jóval nagyobb a légáramlás, mint az egyszerű viharfelhőben, ezért nem ritkán orkán erejű széllel is számolni kell.

A szupercellát a sűrűn ismétlődő elektromos kisülések, erőteljes villámlás jellemzi. Azokon a területeken, amelyek felett átvonul egy markáns szupercella, rövid idő alatt 20–30 milliméter csapadék is eshet. A nagy mennyiségű lezúduló eső és jég komoly károkat okozhat.

A szupercella azonban abból a szempontból is veszélyes, hogy ha elég magasra nyúlik a teteje, átalakulhat - és kész a tornádó.

Tízezer méter felett, a troposzféra tetején található az úgynevezett jetstream zóna, amely a heves futóáramlatok hazája, ha a szupercella egy ilyen áramlattal találkozik, az olyan energiatöbbletet jelenthet, aminek következtében a forgás felgyorsul, és szívóhatás alakul ki.

Abban az esetben, ha ez nem éri el a földet, akkor tubáról beszélhetünk, ha viszont a felszínen landol, akkor létrejön a tornádó, amely hatalmas pusztításra képes.

Ez már hazánkban is megtörtént, többek között 2008-ban Algyő közelében pusztított forgószél, és minden bizonnyal valami hasonlónak lehettünk tanúi tegnap Szeged belvárosában is, amikor fákat csavart ki és tetőket tépett le a szél.

(Nyitóképünk illusztráció.)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: viharkár időjárási front szupercella tornádó