Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 10. 11:06

Viharkárok Szegeden: folyamatos a javítás, a takarítás

Kedden reggel a városházán ülésezett az operatív törzs: a kárelhárítás folytatásáról tárgyaltak Botka László polgármester vezetésével.

Hirdetés

Szegedi Nemzeti Színház: fenn a vízálló borítás a tetőn!

 

Korábban írtuk:

SZKT: minden vonalon menetrendszerű a közlekedés, megtartják a repülőnapot

A közösségi közlekedési hétfőn este tízre helyreállt, ma reggel már minden vonalon menetrend szerinti a közlekedés. Összesen hat helyen sérült a felsővezeték:

  • faágakat kellett eltávolítani,
  • illetve az elszakadt vezetékeket kellett helyreállítani.

A nagy viharban az összes troli- és villamosvonal megállt. Először az 1-2-es vonalon állt helyre a forgalom, a trolivonalakon a közlekedés este nyolckor tudott újraindulni, legvégül a 3-4-es vonalat kapcsolta vissza a forgalomba az SZKT. A felsővezeték-tartó oszlopok, és kábelek nagyon sok faágat tartottak, a keletkezett kár a belvárosban valamivel kevesebb, mint egymillió forint. Az igazi nagy a reptéren van, ott az egyik hangár alumíniumoldala, az operatív törzs ülése alatt még mindig az egyik jegenyefa tetején volt. A reptéren milliós nagyságrendű a kár, de a repülőnap nincs veszélyben.

Igen, az ott egy alumíniumlemez a jegenyefán (fotók: Iványi Aurél)

Az SZKT a megállóhelyeket, a villamossíneket takarítja, utána kezdenek hozzá a parkolóhelyek takarításához.

IKV: folyamatosak a panaszbejelentések

Hetvenkét panaszbejelentés érkezett reggel hatig az IKV-hoz, de sokan csak ma reggel szembesülnek azzal, mekkora a káruk valójában. A legnagyobb probléma a Széchenyi tér 15. alatt a Dávid házban van: a tetőről egy bádoglemezt az udvarba dobott le a szél, a kémény is ledőlt, cserepek szóródtak szét. Kapu-, fakidöntésekről tud az IKV, a Korondi utcai új rendelőre is rádőlt egy fa, amelyet még nem tudtak eltávolítani. Nagyon sok az autókár. Az IKV több tízmillió forintos kárral számol, de a károk jelentős részéről még most értesülnek. Nagyon sok lakásban hagyták nyitva az ablakot, ezért sok lakás beázott, sőt számos olyan esetről is tudnak, amikor a szél lecsavarta a nyitva hagyott ablakot.

Óvodák: minden rendben van

Tizenhárom óvodából érkezett bejelentés, de épületkár nincsen, jellemzően udvari játékok, ivókutak, kerítések sérültek meg. A művelődési házak közül a Bálint Sándor épülete sérült meg.

Uszoda: már megvoltak a reggeli edzések

Amikor lecsapott a vihar, egyből bezárt az uszoda, véget ért a délután edzés. Rengeteg hordalék, szennyeződés került a medencébe, amelyet sikerült úgy kitakarítani, hogy ma reggel már lehessen edzéseket tartani. A félévente, búvárokkal megtartott nagy takarítást, amelyet egyébként egy hete végeztek el, most újra meg kell csinálni. A Sziki komolyabb kár nélkül túlélte a vihart.

Vadaspark: ma zárva vannak

Rengeteg faág lóg le az utakra, az épületekre, ezeket tisztítják meg a Szegedi Vadasparkban. Állatok, emberek nem sérültek meg, hamar bezárták az állatokat. Holnap újra látogatható a vadaspark.

Szegedi Nemzeti Színház: lefóliázzák a deszkázatot, nem maradnak el előadások

Mi is beszámoltunk róla, a lemezborítást egyszerűen visszahajtotta az orkán a Szegedi Nemzeti Színház tetején, emiatt a színpad is elkezdett ázni. Körülbelül kétszáz négyzetméternyi felületet érintett a beázás. A szél a villámhárítót is leszakította. Előadást nem kell átrakni, a műsort nem zavarja meg a viharkár. Délután a tetőt lefóliázzák, majd ezután kezdődhet a felújítás. Ami nehezíti a javítást, hogy ott, a tetőn kell majd valahogyan elbontani a felhajlott lemezt.

A városházán az ablakkár jelentős, 40–50 ablak sérült meg, illetve a tetőn mozdultak el cserepek, de ennél komolyabb kár nem érte az épületet. A környezetgazdálkodás a Széchenyi téren és Ligetben kezdte meg a munkákat, majd a Belvárosi temetőben folytatja. Ott több mint száz fa dőlt ki, jelentős részük sírok dőlt. A ravatalozó tetőszerkezete is megrongálódott. A Széchenyi tér és a Liget már nem balesetveszélyes.

Vigyázzanak magukra a Belvárosi temetőben!

Az utakon a legnagyobb gond a Rókusi csomópontban van, ott az egyik jelzőlámpát letépte a szél. Valószínűleg még egy hétig sárgán villognak ott a jelzőlámpák. Mert egy speciális konzolt kell megrendelnie a Magyar Közútnak a helyreállításhoz.

Körülbelül három órát tombolt a vihar Szegeden, alaposan helyben hagyva a várost. Mégis, ma reggel már minden működik, rendben elindult minden. A kárelhárítás folyamatos, de időigényes: arra kér az operatív törzs minden szegedit, legyenek türelemmel, mindenhova odaérnek, mindent eltakarítanak az illetékesek.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: vihar viharkár IKV Magyar Közút Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Szegedi Nemzeti Színház Szegedi Óvodák Igazgatósága Szegedi Sport és Fürdők Kft. Szegedi Vadaspark SZKT
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés