Szegeden 2019. szeptember 10. 11:06

Viharkárok Szegeden: folyamatos a javítás, a takarítás

Kedden reggel a városházán ülésezett az operatív törzs: a kárelhárítás folytatásáról tárgyaltak Botka László polgármester vezetésével.

Hirdetés

Szegedi Nemzeti Színház: fenn a vízálló borítás a tetőn!

 

Korábban írtuk:

SZKT: minden vonalon menetrendszerű a közlekedés, megtartják a repülőnapot

A közösségi közlekedési hétfőn este tízre helyreállt, ma reggel már minden vonalon menetrend szerinti a közlekedés. Összesen hat helyen sérült a felsővezeték:

  • faágakat kellett eltávolítani,
  • illetve az elszakadt vezetékeket kellett helyreállítani.

A nagy viharban az összes troli- és villamosvonal megállt. Először az 1-2-es vonalon állt helyre a forgalom, a trolivonalakon a közlekedés este nyolckor tudott újraindulni, legvégül a 3-4-es vonalat kapcsolta vissza a forgalomba az SZKT. A felsővezeték-tartó oszlopok, és kábelek nagyon sok faágat tartottak, a keletkezett kár a belvárosban valamivel kevesebb, mint egymillió forint. Az igazi nagy a reptéren van, ott az egyik hangár alumíniumoldala, az operatív törzs ülése alatt még mindig az egyik jegenyefa tetején volt. A reptéren milliós nagyságrendű a kár, de a repülőnap nincs veszélyben.

Igen, az ott egy alumíniumlemez a jegenyefán (fotók: Iványi Aurél)

Az SZKT a megállóhelyeket, a villamossíneket takarítja, utána kezdenek hozzá a parkolóhelyek takarításához.

IKV: folyamatosak a panaszbejelentések

Hetvenkét panaszbejelentés érkezett reggel hatig az IKV-hoz, de sokan csak ma reggel szembesülnek azzal, mekkora a káruk valójában. A legnagyobb probléma a Széchenyi tér 15. alatt a Dávid házban van: a tetőről egy bádoglemezt az udvarba dobott le a szél, a kémény is ledőlt, cserepek szóródtak szét. Kapu-, fakidöntésekről tud az IKV, a Korondi utcai új rendelőre is rádőlt egy fa, amelyet még nem tudtak eltávolítani. Nagyon sok az autókár. Az IKV több tízmillió forintos kárral számol, de a károk jelentős részéről még most értesülnek. Nagyon sok lakásban hagyták nyitva az ablakot, ezért sok lakás beázott, sőt számos olyan esetről is tudnak, amikor a szél lecsavarta a nyitva hagyott ablakot.

Óvodák: minden rendben van

Tizenhárom óvodából érkezett bejelentés, de épületkár nincsen, jellemzően udvari játékok, ivókutak, kerítések sérültek meg. A művelődési házak közül a Bálint Sándor épülete sérült meg.

Uszoda: már megvoltak a reggeli edzések

Amikor lecsapott a vihar, egyből bezárt az uszoda, véget ért a délután edzés. Rengeteg hordalék, szennyeződés került a medencébe, amelyet sikerült úgy kitakarítani, hogy ma reggel már lehessen edzéseket tartani. A félévente, búvárokkal megtartott nagy takarítást, amelyet egyébként egy hete végeztek el, most újra meg kell csinálni. A Sziki komolyabb kár nélkül túlélte a vihart.

Vadaspark: ma zárva vannak

Rengeteg faág lóg le az utakra, az épületekre, ezeket tisztítják meg a Szegedi Vadasparkban. Állatok, emberek nem sérültek meg, hamar bezárták az állatokat. Holnap újra látogatható a vadaspark.

Szegedi Nemzeti Színház: lefóliázzák a deszkázatot, nem maradnak el előadások

Mi is beszámoltunk róla, a lemezborítást egyszerűen visszahajtotta az orkán a Szegedi Nemzeti Színház tetején, emiatt a színpad is elkezdett ázni. Körülbelül kétszáz négyzetméternyi felületet érintett a beázás. A szél a villámhárítót is leszakította. Előadást nem kell átrakni, a műsort nem zavarja meg a viharkár. Délután a tetőt lefóliázzák, majd ezután kezdődhet a felújítás. Ami nehezíti a javítást, hogy ott, a tetőn kell majd valahogyan elbontani a felhajlott lemezt.

A városházán az ablakkár jelentős, 40–50 ablak sérült meg, illetve a tetőn mozdultak el cserepek, de ennél komolyabb kár nem érte az épületet. A környezetgazdálkodás a Széchenyi téren és Ligetben kezdte meg a munkákat, majd a Belvárosi temetőben folytatja. Ott több mint száz fa dőlt ki, jelentős részük sírok dőlt. A ravatalozó tetőszerkezete is megrongálódott. A Széchenyi tér és a Liget már nem balesetveszélyes.

Vigyázzanak magukra a Belvárosi temetőben!

Az utakon a legnagyobb gond a Rókusi csomópontban van, ott az egyik jelzőlámpát letépte a szél. Valószínűleg még egy hétig sárgán villognak ott a jelzőlámpák. Mert egy speciális konzolt kell megrendelnie a Magyar Közútnak a helyreállításhoz.

Körülbelül három órát tombolt a vihar Szegeden, alaposan helyben hagyva a várost. Mégis, ma reggel már minden működik, rendben elindult minden. A kárelhárítás folyamatos, de időigényes: arra kér az operatív törzs minden szegedit, legyenek türelemmel, mindenhova odaérnek, mindent eltakarítanak az illetékesek.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: vihar viharkár IKV Magyar Közút Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Szegedi Nemzeti Színház Szegedi Óvodák Igazgatósága Szegedi Sport és Fürdők Kft. Szegedi Vadaspark SZKT