Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 9. 22:54

Vihar után szabad az ég, jönnek a hőlégballonok!

A harmadik Közép-európai Hőlégballonos Kupának ad otthon hétfőtől egészen vasárnapig Szeged.

Hirdetés

A vihar alaposan átrajzolta a szegedi hőlégballon kupa megnyitóját. Az eredeti terv az volt, hogy a versenyt megnyitó ceremóniát összekötik egy hőlégballon üzembe helyezésével és levegőbe emelkedésével. A Mátyás téren sok család összegyűlt, noha majdnem biztosak lehettek abban, hogy az orkánszerű délutáni vihar miatt nem kockáztatnak a léghajósok. Így is lett.

A harmadik Közép-európai Hőlégballonos Kupának ad otthon hétfőtől egészen vasárnapig Szeged. A város nem egyszerűen felkerült a hőlégballonosok európai és világtérképére, hanem 2021-ben itt rendezik a sportág Európa-bajnokságát. A verseny gesztora a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT), amely a helyi repülőtér üzemeltetője.

A szegedi szervezők nem titkoltan felkészülésnek is tekintik az idei versenyt a két év múlva esedékes Európa-bajnokságra. A most induló megmérettetésre tizenegy országból érkeztek versenyzők. A legtávolabbról Brazíliából. 

A verseny kedden napkelte után kezdődik, és a szervezők úgy tervezik, hogy a szombaton záruló viadalon valamennyi hőlégballon tízszer emelkedik a magasba. Naponta kétszer szállnak fel a versenyzők, mindannyiszor napkelte után és napnyugta előtt. A részt vevőknek összesen huszonegy feladatot kell megoldaniuk a tíz felszállás során. Ezek sorából a legegyszerűbbnek és legközérthetőbbnek az a célkereszt feladat nevezhető, amelyben legalább két kilométeres távolságban kell felszállni a céltól, és a lehető legközelebb leszállni a célkereszthez.

A hőlégballonok a város legkülönbözőbb pontjairól indulnak reggelente és a kora esti órákban, ám az csak a reggeli eligazításon derül ki, hogy honnan kell felszállni, és milyen feladatot kell az egységeknek teljesíteniük. Az viszont bizonyos, hogy keddtől egészen szombatig-vasárnapig Szeged felett láthatjuk szállni a hőlégballonokat. 

A szervezők a hétfő esti Mátyás téri megnyitón elmondták, hogy a hőlégballon verseny péntektől összekapcsolódik a repülőnappal. A legnagyobb attrakciónak az ígérkezik, amikor a repülőtéren valamennyi hőlégballon egyszerre emelkedik a magasba. A közel negyven hőlégballon nem akármilyen látványt nyújt majd.

B.P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: CE Cup – Hőlégballon Közép-Európa Kupa hőlégballon Majó-Petri Zoltán Szegedi Közlekedési Kft. SZKT verseny