Hirdetés
Kék hírek 2019. szeptember 9. 19:35 Forrás: MTI

Ötszáz helyre riasztották a tűzoltókat a vihar miatt Csongrád megyében

Több mint ötszáz helyre riasztották a katasztrófavédelem munkatársait Csongrád megyében a hétfő délutáni vihar miatt, a legsúlyosabb károk Szeged belvárosában keletkeztek. Szeged térségében a hétfő délutáni viharok után több vasútvonalon is fennakadások vannak

Molnár Krisztina elmondta, megyeszerte kidőlt fák, leszakadt faágak okoztak károkat, épületek megbontott tetejéről sodort le bádoglemezeket a szél.

Személyi sérülésről egy bejelentés érkezett, Szegeden a Széchenyi téren egy padon ülő emberre szakadt rá egy platánfa, a hivatásos tűzoltók láncfűrésszel szabadították ki. A károk elhárítása több napig eltarthat

– közölte a szóvivő.

A szegedi önkormányzat közleménye szerint váratlanul és soha nem látott erővel csapott le a városra hétfőn délután a vihar, amely súlyos károkat és baleseteket okozott. Botka László (MSZP) polgármester a minél gyorsabb és eredményesebb mentési munkálatok érdekében egyeztetett a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a mentők és a rendőrség vezetőivel. Saját hatáskörben arra utasította a város tulajdonában álló szolgáltató cégeket, hogy vegyenek részt a segítségnyújtásban és a kárelhárításban.

A közterületek, a közintézmények és a tömegközlekedés helyreállítására a polgármester azonnal 200 millió forintot csoportosított át.

A rendkívül erős szél fákat döntött ki, faágat tört le városszerte, így a Széchenyi téren és az Újszegedi Ligetben. A Széchenyi teret a rendőrség lezárta, ott a katasztrófavédelem munkatársai dolgoznak. A vihar okozta áramkimaradások és fakidőlések fennakadásokat okoznak a közösségi közlekedésben is – tapasztalta az MTI tudósítója.

Makón és Hódmezővásárhelyen jóval kisebbek a károk, mint Szegeden 

Szeged mellett Csongrád megye többi városát sem kímélte a vihar. Makó főtéri szakaszán, a 43-as főútvonal városon átmenő szakaszán egy platánfát tört derékba a viharos szél, ami teljes szélességében rádőlt a főútra. Szerencsére személyi sérülés nem történt a városban.

Hódmezővásárhelyt is elérte az ítéletidő hétfőn délután. A tabáni templomnál egy faág szakadt az úttestre, a Kertvárosban pedig egy hatalmas fa dőlt rá az óvodára. A promenad.hu információi szerint a gyerekek délutáni pihenőjüket töltötték, amikor az eset történt. Személyi sérülésről szerencsére nem érkezett hír.

Fennakadások a vonatközlekedésben 

A MÁV közlemény szerint a szegedi fővonalon Szatymaz és Kiskundorozsma állomás között a vihar miatt több helyen faágak kerültek a felsővezetékre, ezért szünetel a vonatközlekedés ezen a szakaszon.

Szatymaz és Szeged között pótlóbuszok viszik az utasokat, a szegedi vonalon egy-két órával hosszabb eljutási idővel kell számolni

– várhatóan késő estig. Az InterCity vonatok Cegléd és Szeged között felármentesen vehetőek igénybe.

A Szeged-Békéscsaba vonalon Hódmezővásárhely és Kútvölgy között fa dőlt a vasúti pályára, ezért a tervezetten Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő pótlóbuszok meghosszabbított útvonalon, Kútvölgyig járnak.

Áramkimaradások megyeszerte

Tömeges áramszolgáltatási üzemzavart okozott a Dél-Alföldön végigvonult hatalmas vihar. Az erős, helyenként 110 kilométer/órát is meghaladó széllel érkezett vihar hétfőn a délutáni órákban közel negyvenezer ügyfélnél okozott átmenetileg áramszünetet. Néhány óra alatt azonban az NKM munkatársai az ügyfelek kétharmadánál helyreállították a szolgáltatást.  

Szeged és térségét érintette leginkább a vihar, amely nagy károkat okozott. A kora délután hirtelen érkezett orkán erejű szél a megyeszékhely mellett Ásotthalomtól Deszken át Röszkéig tombolt. A letört ágak és a tövestől kifordult fák a villamoshálózatra zuhantak, oszlopok törtek ki, emiatt tömeges üzemzavar alakult ki. Az első percekben közel 40 ezer ügyfélnél okozott áramszünetet, Szegeden 8000 fogyasztási helyen szűnt meg az áramszolgáltatás. A térségben a leginkább érintett települések: Kiszombor, Kübekháza, Klárafalva, Deszk, Röszke, Ásotthalom és Szatymaz.

Hétfő este fél hétkor több mint 12 ezer fogyasztónál nem volt áram és 24 kiesett középfeszültségű vonal volt.

Az NKM munkatársai megerősített létszámmal kezdték meg a hibák feltárását és a helyreállítást. A munkákba más régiókból érkeztek szerelőcsapatok,  bekapcsolódtak partner vállalkozók és az irodákban dolgozó villamosmérnökök is.

Nehezíti a helyzetet, hogy az NKM áramhálózati társaságának anyagraktárát is megrongálta a vihar, de minden szükséges anyag és alkatrész rendelkezésre áll a hálózati hibák kijavításához.
Az ügyfélszolgálat emelt létszámmal dolgozik, eddig több mint 1000 hibabejelentést fogadtak kollégáink. Az érintett önkormányzatok külön tájékoztatást kaptak a kialakult üzemzavarról és a várható helyreállításról.

A kidőlt fák sok helyen leszakították a hálózatot, a leszakadt vezetékek megközelítése élet- és balesetveszélyes. Amennyiben ilyet tapasztalnak, az áramszolgáltató kéri az ügyfeleit, haladéktalanul jelentsék be a telefonos ügyfélszolgálaton a +36 62 565 881 számon.

Az NKM áramhálózatának munkatársai a katasztrófavédelemmel együtt mindent megtesznek, hogy a lehető legrövidebb időn belül mindenütt helyreálljon a minőségi áramszolgáltatás.

A Szentes-Orosháza vonalon is fakidőlés okozott fennakadást, ott a forgalom már újraindult – áll a közleményben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: áramszünet vihar viharkár vonatpótló busz