Hirdetés
Kék hírek 2019. szeptember 9. 15:16

Hatalmas vihar tombolt Szegeden – egy életveszélyes és egy súlyos sérült

Képriport
Faágak zuhantak emberekre, autókra, a jogi kar épületénél fa dőlt a sínekre. A trolivezeték is leszakadt, több helyen áram sincs. 112 kilométer/órás szél csapott le Szegedre, a színház tetejét is leszakította.

Hirdetés

Így néz ki a szegedi jogi kar udvara:

(Ide kattintva még több kép látható.)

Kedden zárva a vadaspark

Letétpte a szél a színház tetejét

Színház teteje is megsérült a viharban, az épületbe beesett az eső. Úgy tudjuk, a tető nagy részét felhajlította a szél, a színpad is ázik. Barnák László igazgató hivatalos Facebook-oldalán közölte a hírt:

 

A 2-es villamos vonalon kezdték meg az SZKT szakemberei a helyreállítási munkákat, ott ezekben a percekben áll helyre a forgalom. A többi vonalon folyamatosan dolgoznak azon, hogy eltávolítsák az ágakat és hogy Egészen estig várhatók késések, a menetrend várhatóan akkor áll helyre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint 7-8 milliméter eső esett, és majdnem orkán erejű, 112 kilométer/órás széllökéseket mértek. A szolgálat azt közölte, hasonló szélviharra már nem, de esőre kell számítani.
 

A Polgármesteri Hivatal közleménye:

Rendkívüli viharkárok Szegeden – Azonnali intézkedéseket rendelt el Botka László polgármester

Váratlanul és soha nem látott erővel csapott le Szegedre a vihar, amely súlyos károkat és baleseteket okozott város szerte. Botka László, Szeged polgármestere személyesen tekintette meg a viharkatasztrófa által leginkább érintett városrészeket. Felvette a kapcsolatot a mentésben és a kárelhárításban illetékes szervek vezetőivel, hogy tájékoztatást kérjen tőlük a vihar okozta pusztítással kapcsolatban. A minél gyorsabb és eredményesebb mentési munkálatok érdekében egyeztetett a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a mentők és a rendőrség vezetőivel. Saját hatáskörben arra utasította a város tulajdonában álló szolgáltató cégeket, hogy vegyenek részt a segítségnyújtásban és a kárelhárításban. A közterületek, a közintézmények és a tömegközlekedés helyreállítására a polgármester azonnal 200 millió forintot csoportosított át.Arra kérjük a szegedieket, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel legyenek türelemmel és megértéssel, és működjenek együtt a viharkárok biztonságos elhárításában.

Szeged, 2019. szeptember 9.

Tisztelettel:
SZMJV Polgármesteri Hivatal

Botka László nyilatkozott a Szeged Televíziónak, Facebook-oldalán pedig közölte:

„1. A brutális erejű vihart követően összehívtam a város operatív törzsét.
2. 200 millió forintot átcsoportosítottuk a közterületek, a közintézmények és a tömegközlekedés helyreállítására.
3. A város cégei megállás nélkül dolgoznak a károk elhárítása érdekében.
4. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a mentésben és a kárelhárításban részt vevő szervekkel.
5. Rendbe rakjuk a várost!”

Korábban írtuk

A Széchenyi térre riasztották a mentőket. Az egész teret lezárták, minden irányból rendőrautók állják el az utat.

Egyelőre annyit tudni, hogy három személyre dőlt fa vagy faág, őket a mentők ellátják. Az egyik ág arra szakadt rá, aki segíteni próbált egy embernek, akire szintén rászakadt egy ág. Információink szerint egyikük életveszélyes koponyasérülést szenvedett. 

A helyszínen levő bámészkodókat elküldték. Kérték, menjenek el a térről, mert újabb ágak szakadhatnak le. A teret a gyalogosok elől is lezárták.

Szeged több pontján közlekedési káosz alakult ki a három óra előtti hatalmas széllökések miatt.

A Lófaránál székeket és asztalokat vitt a szél, faágakat szakított le, a járókelők és a kávézó teraszán ülők menekültek, amerre csak tudtak.

A jogi kar épületének tetejét megrongálta a vihar, cserepek estek az udvarba, a kültéri üveglift teteje betört. A jogi kar melletti épülete melletti ház tetejének egy része a Fekete sas utcába zuhant.

A kar épületében Hekáné Szondi Ildikó egyetemi oktató, önkormányzati képviselő több képet is készített:

Több szemtanú szerint a Dugonics téren több épület ablaka betört.

Úgy tudjuk, hogy az A Capella cukrászda épületének tetejét is megrongálta a vihar.

A 4519-es úton Szeged és Sándorfalvi úton a halastavi őrháznál egy fa dőlt az útra, most takarítják el. Sándorfalva felé a türelmetlen autósok felhajtottak a kerékpárútra, ott próbálnak elosonni. Mindkét irányban nagy a torlódás.

A Szeged Televízió felvételei a majdnem orkán erejű szélviharról:

Magyari Tamást toronydarun kapta el a vihar, onnan készített felvételeket.  

A Kárász utcán Magyar Ádám videózta le a szélvihart.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: szél vihar életveszélyes sérülés Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás meteorológia szélvihar zivatar