Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. szeptember 9. 14:45

Jubileumi gálaestre készülnek a szimfonikusok és új örökös tagot avattak

– Szeged nem lenne Szeged a szimfonikusok nélkül – mondta Kozma József, a kulturális bizottság elnöke a zenekar mai évadnyitó társulati ülésén a Korzó zeneházban. Az együttes vasárnap este gálakoncerttel ünnepli jogelődjének száz, saját fennállásának pedig ötvenéves évfordulóját.

Hirdetés

Két fontos évfordulót is ünnepel idén a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Egyrészt éppen száz éve, 1919-ben lépett fel először az egy évvel korábban alakult Szegedi Filharmonikus Egyesület zenekara, másrészt ötven évvel ezelőtt, 1969-ben lett önálló városi intézmény a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

Kozma József, a kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottság elnöke azt mondta, hogy az önkormányzat kötelessége a szegediekkel szemben, hogy fenntartsa a város szimfonikus zenekarát, mert Szeged életének nagyon fontos része az együttes.

– Szeged nem lenne Szeged a szimfonikusok nélkül – emelte ki az önkormányzati képviselő.

Kozma József a fenntartó önkormányzat nevében köszöntette a zenészeket (Fotó: Szabó Luca)

Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója is először a jubileumokra hívta fel a figyelmet, és röviden felidézte az együttes történetét.

Elmondta, a város szolgálatában már háromszáz évvel ezelőtt is álltak zenészek: elsősorban a tűzesetek riasztásánál játszottak komoly szerepet a rézfúvósok, de több nyilvános eseményen – még az akasztásokon is – muzsikáltak.

A levéltárakban ma is őrzik többek között a húrok és hangszerek számláit, de a krónikákból azt is megtudni, hogy kvártélyházat, azaz szolgálati lakásokat is fenntartottak a város zenészeinek.  

A szegedi zenei életben jelentős fordulatot hozott, hogy a nagyárvíz után, 1883-ban átadták a színházat, ahol kiemelt szerepet kaptak a zenés előadások, de önálló zenei koncerteket abban az időben még nem rendeztek a városban.

Az első modern kori zenei együttes 1919 januárjában adott először koncertet a városban. Ezért a Szegedi Filharmonikusok Egyesületének százéves évfordulójára is emlékeznek majd vasárnap este a színházban, ahol egy korabeli kottából is vezényel a karmester, Gyüdi Sándor.

Az idén több új tag is érkezett az együtteshez

A második világháború után azonban – politikai okokból – elsorvasztották az egyesületeket, ennek esett áldozatul a szegedi zenekar is.

Csipkerózsika álmából fél évszázaddal ezelőtt, 1969 augusztus elsején ébresztette fel Vaszy Viktor, ez a nap a Szegedi Szimfonikus Zenekar születésnapja.

A szegedi együttes ötven év alatt a legnagyobb vidéki szimfonikus zenekarrá nőtte ki magát.

Gyüdi Sándor szólt arról is, hogy az új évadot már augusztusban elkezdte az együttes, többek között a hagyományos Dóm téri Ajándékkoncerttel, de a napokban felléptek Pécsen is.

Az idei évadban is több zenés színházi bemutató vár a szimfonikusokra.

Puccini két egyfelvonásos operája a Gianni Schicchi és A köpeny Göttinger Pál rendezésében októbertől lesz látható, a 2020-as évet Mozart Cosi fan tutte című operája nyitja januárban, márciusban pedig Szabó István Oscar-díjas rendező állítja színpadra Wagner Tannhäuser című operáját – az együttes részt vesz mindhárom operabemutatóban, de egy operetthez, a Mágnás Miskához is ők szolgáltatják a zenei alapot.

Ezen kívül az új évadban a Fricsay és a Vaszy Viktor bérletben hat-hat koncertet adnak a városban, és két gyermekbérletük is lesz.

A szimfonikusok új örökös tagja: Vanyóné Kádár Jolán

Az évadnyitón az együttes leghűségesebb tagjait köszöntötte Gyüdi Sándor. Huszonöt éve a zenekar tagja Aradi Mária és Szilágyi Ildikó hegedűművész, valamint Laukó Zoltán gordonkaművész. Negyvenéves jubileumát ünnepelte a szimfonikusoknál Putnoki Győző kürtművész.

A zenekar új örökös tagja Vanyóné Kádár Jolán lett.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Szimfonikus Zenekar 2019/2020-as évad Gyüdi Sándor Kozma József
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés