Hirdetés
Túl a városon 2019. szeptember 9. 13:04 Forrás: 24.hu

Monacóból hívták? Vissza ne hívja a számot!

Vasárnap hajnalban kollégánk is kapott telefonhívást egy +377-tel kezdődő, monacói számról. Mint kiderül, nemzetközi telefonszámokról újra csalók próbálkoznak szerte Európában. Az ismeretlenek tömegesen hívásokat generálnak, mégpedig azért, hogy azokat a fogadó fél visszahívja.

Hirdetés
Hirdetés

Nem egyszer volt már arra példa, hogy ehhez hasonló akció elérte hazánkat is. Ezeket „wangiri” hívásoknak nevezik. Ez a kifejezés azt takarja, amikor csalók nemzetközi telefonszámokról tömegesen hívásokat generálnak azzal a céllal, hogy azokat a fogadó fél visszahívja.

A legfontosabb, hogy amennyiben nem ismeri a hívószámot, és az külföldi, akkor ne fogadja a hívást, és főleg semmiképp ne hívja vissza.

Még tavaly tette közzé a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, hogy belföldön nem növelheti az előfizető mobiltelefon-számláját, amennyiben külföldi számról kezdeményezett hívást fogad. Természetesen az ilyen SMS-ek fogadása is díjmentes. Amennyiben azonban a mobiltelefont használó figyelmetlen vagy kíváncsi, és visszahívja a gyanús külföldi számot, akkor adódhatnak problémái: felmerülhetnek pluszköltségek, de később érkezhetnek különböző üzleti jellegű ajánlatok is.

Természetesen lehet kérni a mobilszolgáltatónktól az adott, gyanús telefonszám blokkolását.

Nem kell összeesküvés-elméletet gyártani azért sem, hogy miért éppen bennünket hívnak fel. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, egy szoftver generálhatja véletlenszerűen a hívást, így természetesen bármilyen szám sorra kerülhet.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: csaló telefonálás

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés