Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. szeptember 9. 10:46

Ujhelyi: Az önkormányzatok közvetlenül pályázhassanak az uniós forrásokra

„Meg fogjuk változtatni a szabályokat!” – ezt Frans Timmermans, az Európai Bizottság jelenlegi és leendő első alelnöke mondta, mivel a jelenleginél több közvetlenül megpályázható uniós forrásra van szüksége az önkormányzatoknak. Erről ellenzéki polgármester-jelölteknek beszélt Brüsszelben.

Hirdetés

Az nyilván egyelőre megvalósíthatatlan, hogy a jelenlegihez képest nagyobb arányban dönthessenek a fejlesztési pénzek felhasználásáról a helyi döntéshozók a kormányok helyett, az azonban mindenképpen reális és fontos cél, hogy érdemben növeljük azon pénzügyi keretek számát és mértékét, amelyekre közvetlenül – a tagállami kormányok kihagyásával – pályázhatnak az önkormányzatok. Erre nem pusztán azért van szükség, hogy az európai közösséget érő új kihívásokhoz igazodni tudjunk és a fenntartható fejlődést biztosítsuk, de azért is, mert vannak olyan tagállamok, az OLAF jelentéséből is egyértelműen látszik, hogy Magyarország ilyen, ahol a kormányok nem a szükség, hanem az oligarchikus családi érdekek mentén, „pofára” osztják az uniós közpénzt. – mondta Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselője.

Az elmúlt napokban féltucat ellenzéki polgármestert és polgármester-jelöltet látott vendégül Ujhelyi István Brüsszelben, ahol parlamenti tisztségviselők és képviselők mellett négy uniós biztossal is tárgyalt a delegáció.

A jelenlegi Európai Bizottság letette már az asztalra a következő hétéves költségvetésre vonatkozó javaslatát, amelyet elsősorban a Parlament és a Tanács fog majd továbbformálni. Az Ursula von der Leyen által vezetett új testületről azonban már most tudható, hogy új helyekre akarja helyezni a hangsúlyt. A várhatóan Timmermans által felügyelt New Green Deal, vagyis a környezeti fenntarthatóságra fókuszáló stratégiai terv megvalósítása például új lehetőségeket nyithat az önkormányzatok számára is: a zöld reform ugyanis egyaránt érinti az egészséges életkörülményeket, vagy akár a közlekedést.

„Európai parlamenti képviselőként vállaltam, hogy mindent elkövetek annak érdekében, hogy a magyar önkormányzatok a jövőben több és jobban felhasználható közvetlen forráshoz jussanak.” – mondta Ujhelyi, majd hozzátette: „Ez nemcsak a fenntartható és célzott fejlődés záloga, de az orbáni korrupció kizárásának is egy lehetséges eszköze.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Parlament Ujhelyi István uniós pályázat

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés