Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Ziccer
  • Szent Gellért Fórum–Várkert Bazár 2–3 – Gyula soha nem védett koronás címeres mezben
Ziccer 2019. szeptember 8. 18:41

Szent Gellért Fórum–Várkert Bazár 2–3 – Gyula soha nem védett koronás címeres mezben

A fideszes ikonépületek díjátadóversenyében egy gólra feljött a püspöki stadion, amelyet ezen a vasárnapon zárt körű családi napon avattak föl. Grosics nem ilyen szobrot érdemelt...

Hirdetés

„Szeptember 8-án, vasárnap, 10 órától délután 6 óráig Koltay Gábor rendezésében egész napos programsorozattal várja a Fórum az egyházmegye területén élő családokat, érdeklődőket, akiknek a szervezők sokfajta programot biztosítanak” – áll az egyházmegye honlapján, ahol az is olvasható, az esemény zárt körű, regisztrálni kell.

Lesz, ami lesz, ez egy ilyen avatás: a tizenötmilliárd forintból épült SZGF-et az RK egyház egyik megyéjének a hívő lakóinak a boldogságára avatják fel. De hát csak próbáljunk meg bemenni. Így is lett, helyszín a dorozsmai úti sorompó:

– Kézcsókom, a sajtóregisztrációt, és a többi sajtós dolgokat hol intézik?

– Nem tudom, menjen oda ahhoz a furgonhoz, a lányok talán tudják...

Annál a furgonnál:

– Sziasztok, újságíró vagyok, a sajtóregisztrációt, passt és a többi hol intézik?

– Menj be ezen az úton egészen hátra, ott lesz egy sátorszerűség, ott csinálják.

– Addig bemehetek?

– Persze, nem fog senki ellenőrizni...

Párduc 1-es

Így léptem a Szent Földre, ahol a Száz Folk Celsius a Paff, a bűvös sárkányt énekelte, ami a genius loci miatt lehetett volna akár Pfaff is... Egy színpaddal arrébb Neoton szólt vállalhatóan, fiatal srácoktól, lányoktól. Még bentebb valami mesejátékszerűség ment, előttük az úton meg a Flip Unit Team bemutatózott: Dave hordta a tenyerén Szaszát, de ezt csak messziről láttam, mert közben a sajtós sátrat kerestem, mert végig az volt az érzésem, azonnal lenyomnak a biztonságiak, akiknek nem biztos, hogy tudtam volna oda illő bibliai idézettel érvelni, hogy miért legyenek elnézőek.

Zónázó vonat indul Székesfehérvárra a harmadik vágányról... Illetve... A szünetben innen remekül lehet látni, ahogy a bent lévők eszik a sonkatekercseket

Szóval már ott voltam a mini Déli pályaudvarnak csúfolt stadionépületnél, amelyben valóban volt egy kicsi ilyen beütés, ha nem olvasok erről korábban, akkor azt mondtam volna, egy menőbbnek épült autóbuszállomásra hasonlít a fórum „utcafrontja”. De ez a mini Déli már „beépült”, így hát marad ez. Minden zászló szépen lobog és itt van a kettes számú párduccszobor is.

Ami borzasztó nagy csalódás.

Hiszek abban, hogy a szobrász csak szimplán figyelmetlen volt, és nem akart történelmet hamisítani:

Grosics Gyula soha nem védett koronás címeres mezben.

Párduc 2-es. A fű olyan romantikusan dús és nagy, hogy bizonyos szegedi portálokon ilyen állapotok láttán már javában reklamálnák a fűnyírót

Elég csak a Wikipédiáig elmenni, hogy ezt leellenőrizzük: a Fekete párduc, akinek semmilyen köze nem volt aktív sportolóként nemhogy Szegedhez, de még Csongrád megyéhez sem 1947-től 1962-ig volt válogatott, összesen nyolcvanhatszor. Ezekben az években – szintén csak a wikit nézzük, de ehhez is elég – háromféle címere volt hazánknak

  • a Kossuth-címer, ami a ma is használatos címer, mínusz a korona,
  • a Rákosi-címer,
  • a Kádár-címer.

Nem értem, miért kellett oda a korona. Mondjuk a szoborhoz közel jellemzően csak a gyerekek mennek oda, meg azok a kutyák, amelyeket beengednek, de őket meg nem érdekli az ilyesmi. Az átlagszurker messziről megnézi, és kész. Azt hagyjuk, hogy Grosics hogyan grimaszol, védés közben simán lehet ilyen arca az embernek, de a címerért borzasztóan nagy kár.

Tudjuk, annó Ferenc Józsefre is huszár egyenruhát kellett festeni, de abban bíztam, hiába, hogy 2019-ben, már túlhaladtunk az effajta bokázáson. Nem.

Ilyesmikkel foglalatoskodtam, de sajtósátrat sehol nem találtam. A Déliben lévő sajtószobában rendező feliratú kukásmellényben pompázó hoszteszgyerekek csinálták egymásnak a különböző hajfonatokat, nem úgy tűnt, hogy ott bármilyen sajtóregisztráció történne.

Megnéztem a pályát, ami első ránézésre kicsi, de lehet, csak azért tűnik annak, mert közel ülünk a srácokhoz.

Lehet, csak érzéki csalódás, innen, de olyan közelinek tűnik a kezdőkör a tizenhatos körívéhez...

Már épp belenyugodtam, hogy nekem itt nem lesz sajtós passom, és teljes illegalitásban dolgozom, amikor megláttam egy érdeklődő nénit a Grosics-szobornál. Elkezdtem vele interjúzni, de nem tartott sokáig, mert sokan lettünk. Öt fekete párduc állt körbe, és kérte az akkreditációmat. Elmondtam nekik a fönti sztorit, hogy a bejáratnál azt mondták, jöjjek nyugodtan be, és itt lesz egy sátor, ahol intézik a sajtós dolgokat, de bármennyire is sasoltam, nem láttam sehol. Kiderült azért, mert valójában nincs ilyen sátor. Ezért megkértek, hagyjam el a helyszínt, mert nincs akkreditációm. Nagyon udvariasan és határozottan mondták, nem tudnak segíteni, csak abban, hogy kikísérnek. Így lett. Ketten eljöttek velem egészen a sorompóig.

Hogy hol van ebben a fórumban tizenötmilliárd forintnyi közpénz? Valahol jól elrejtették...

Meg el nem feledem: az első gól itt olvasható.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: foci labdarúgás NB II stadion Szent Gellért Fórum
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés