• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nyugdíjas halfőzők bográcsoztak a Partfürdőn, Botka László is velük fesztiválozott
Szegeden 2019. szeptember 7. 16:42

Nyugdíjas halfőzők bográcsoztak a Partfürdőn, Botka László is velük fesztiválozott

Képriport
A felhők és a meteorológusok sem tudták elijeszteni a szegedi nyugdíjasokat a halfesztiváltól: rekordszámban, több mint 900-an jöttek el a Partfürdőre sütni-főzni, beszélgetni. Meglátogatta őket Botka László polgármester is, aki a többi között azt mondta, nem szabad hagyni, hogy a közösen elért sikereinket elvegyék tőlünk.

Idén is amatőr halászléfőzők népesítették be a Partfürdőt szombaton: több mint hatvan csapat versenyzett, több száz bográcsban főtt az étek, hogy megtudják, idén kié a legfinomabb halászlé.

– Rekordszámban, több mint kilencszázan jöttek el az idén a közös fesztiválozására – mondta el Boros Gyula idősügyi referens, akitől azt is megtudtuk, a halászléfesztiválok több mint két évtizedes történetében ez a tizenkettedik alkalom, hogy a szegedi nyugdíjasok közösen ünnepelnek a Partfürdőn.

– Az idén tucatnyi bográcsban 180 adag halászlé készül, akiknek pedig nem volt kedve főzni, azoknak 270 adag halászlét és 40 adag sült halat is rendeltünk.

Botka László polgármester a több éves hagyománynak megfelelően az egyetemi tanévnyitó után családjával együtt látogatott ki a Partfürdőre. Nemcsak az MSZP sátrához, hanem több más helyre is benézett.

Többek között a szegedi környezetgazdákhoz, akik az idei versenyben a legnagyobb létszámmal képviseltették magukat: 400 négyzetméteren, 30 bográcsban főzték a szegedi halászlét.

A szegedi nyugdíjasklubok több mint kilencszáz fesztiválozó tagjának elmondta:

– Minden évben eljövök a halfesztiválra, mert örömmel tölt el, hogy igazi közösségi rendezvénnyé tettük a partfürdőn ezt a szeptemberi hétvégét, amely a szegedi halászlé ünnepe. Az idén azért is jöttem, hogy megköszönjem a támogatásukat. Sokan vagyunk és elegen is leszünk október 13-án, hogy újra elnyerjük a választók bizalmát. A húsz képviselőtársammal együtt soha ennyi aláírást még nem gyűjtöttünk, mint most, pedig jó néhány választást megnyertünk már. Ez a hatalmas támogatás is azt mutatja, hogy a szegediek nagyon büszkék a városukra, és azt akarják, hogy Szegedet az elkövetkezendő években is az a békés építkezés jellemezze, amit eddig önökkel együtt közösen folytattunk, amivel Szegedet Magyarország legsikeresebb és legélhetőbb városává tettük.

Botka László beszélt arról is, eddig soha nem látott méretű összefogás jött létre Szegeden. Az Összefogás Szegedért Egyesület felhívásához mind a hat ellenzéki párt csatlakozott.

(fotók: Szabó Luca)

– Azért dolgozunk, hogy a jövőben is minden szegedi itthon érezze magát ebben a városban. A kampányban az elkövetkezendő hetekben, mint eddig mindig, most is Szeged jövőjéről fogunk beszélni. Ne legyenek illúzióink, a fideszesek nem ezt fogják tenni: ők el akarják venni a város sikereit a szegediektől,de nem fogjuk hagyni, és megvédjük az értékeinket, mert Szeged nem eladó – ehhez kérte a szegediek támogatását Botka László.

A legtöbb résztvevő idén is a Szegedi Idősügyi Tanács szervezésében jött el a fesztiválra. Több mint két tucat nyugdíjas szervezet kilencszáz tagja főzött, miközben beszélgettek, kártyáztak, táncoltak – jól érezték magukat.

– Kezdettől fogva részt veszünk ezen a fesztiválon, mert mindig nagyon jól érezzük itt magunkat – mondta Molnár Sándorné, a Postások Szegedi Nyugdíjas Egyesületének elnöke.

– Mennyire szeretik a postások a halat? – kérdeztük.

– Nagyon. A 140 tagú egyesületből most is százan itt vagyunk. A többiek pedig igazoltan vannak távol: vagy kórházban vannak, vagy betegek, vagy nehezen tudnak járni.

Zsuzsanna azt is elmondta, minden évben, saját maguknak főznek, mert az az igazi. Az idén éppen száz adag halászlé készül, két bográcsban.

– Ezt a bulit nem lehet kihagyni! – mondta.

A zöld egyen pólóba öltözött postások késő délután átvehették a Polgármester különdíját, mert ők vettek részt idén is a legnépesebb csapattal fesztiválon.

A legszögedibb halászléért járó különdíjat pedig, amelyet az Idősügyi Tanács ajánlott föl, a tápai Nyárutó nyugdíjasklub tagjai érdemelték ki.

– Mi a titka az igazi szögedi halászlének? – tudakoltuk a klub vezetőjétől.

– A jó alapanyag, a hal nagyon fontos. Mi az idén Csanytelekről hoztuk a friss halat, a fiúk pedig még tegnap este megfőzték az alaplevet, ami ma vált igazi halászlévé itt, a partfürdőn. Persze a jó halászléhez kell még igazi szegedi paprika, valódi makói hagyma, só és bors – mondta el Békési Gyuláné.

Mi pedig tegyük mindjárt hozzá, az is fontos, hogy éhesek legyenek a vendégek.

Huszonhárom évvel ezelőtt többek között azért indult útjára a tiszai halfesztivál, hogy népszerűsítse az egészséges halfogyasztást. Úgy tűnik, ez sikerült is: húsz év alatt három kilóról tízre emelkedett a szegediek által egy évben elfogyasztott halhús mennyisége – és ehhez a szegedi nyugdíjasok is nagyban hozzájárultak.

rag

(A Partfürdőn készült további képeinket a nyitóképre, vagy ide kattintva nézheti meg.)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László hal Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyugdíjas partfürdő