Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 7. 14:34 Forrás: Szegedi Tükör

Káosz, káosz, káosz...

A káosz az emberek fejében van. A természetben nincs káosz. Ott ok-okozati összefüggések vannak.

Hirdetés

Tehát minden történésnek törvényszerű okai és törvényszerű következményei vannak, legyen az villámlás, tengerár, földmozgás vagy bármi. A természeti törvények ismeretében azokat értelmezni és káros hatásaikat megelőzni vagy ellenük bizonyos mértékig védekezni is tudunk. Az ember és a természet közötti kapcsolat az ismeretek bővülésével egyre világosabbá és törvényeinek megismerésével objektívvé válik. A megismerés azért fontos, mert amit nem tudunk, nem ismerünk, az gyakran félelmet gerjeszt bennünk.

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

A társadalomban más a helyzet. Nincsenek ilyen világosan felfedezhető objektivitások. Az önálló véleményeket hordozó egyedek vélekedései, elfoglalt gazdasági és kulturáltsági helyzetük alapján a társadalomban csoportokat (akár osztályokat is) alkotnak. Differenciálódás, bonyolult rétegződés indul. Lesznek vezetők és vezetettek is a megjelenő eltérő érdekek és kulturáltságok alapján. Az első gyűjtögető és vadászó emberi csoporttól hosszú út vezetett az athéni demokráciáig, vagy a világuralkodó Rómáig. A fejlett jogrendszerük két fontos, máig használt kérdést hagyott ránk: „Kinek jó? Kinek az érdeke?” – a per tárgyát képező ügy. A mi valóságunkban, napjainkban és helyzetünkben is fel lehet tenni ezt a két kérdést. A sokak által kaotikusnak vélt és nekünk értelmezhetetlen események sorában is érdemes ezzel a két kérdéssel indítani az események feletti gondolkodást. Az elmúlt napokban, több cikkben „méltatták” Szeged elmaradását a többi megyei város fejlődésétől. Okát annak vezetőjében vélik. Egyik vezető politikusunk szerint könnyebb megegyezni azonos világlátású feleknek a gazdaságról. A másik politikusi vélekedés már nem ennyire árnyalt a felelős megnevezésében. Végül olyan beruházásokra és támogatások lehívására szólították fel a polgármestert, amelyekben a városvezetés illetéktelen. Ezek a követelések jól hangzanak és sokak számára fontos ügyek. Harmadik híd nélkül már bedugul, megbénul a város közlekedése. Az hamis vád, hogy a polgármester sokszor meg is ígérte. Valóban így történt, mert a kormányzat is sokszor megígérte. Legutóbb 2017-ben a miniszterelnök úrral írásba is foglalták a Városházán. Kezet is adott rá, mégis fektetik, legalább az október 13-ára kitűzött helyhatósági választásokig. Majd akkor meglátjuk, hogy kinek áll a zászló, hogy lesz-e harmadik hídja Szegednek?! Íme, a káoszteremtés helyi, igen szemléletes példája. Hangosan erőltetni a szükségest, lelkesen azonosulni vele, tömegbázist gyűjteni. Hangsúlyozottan számon kérni azokon, akiknek azt megvalósítani nem áll módjukban. A választáson a megtévesztéssel is gyűjtött tábor majd mellénk áll és elküldi a tehetetlennek kikiáltottakat. A győztesek pedig mi leszünk. Régi téma: a győztesek gyakran elfelejtik azt, amit ígértek... És ez a káosz egyik legrondább változata, az erkölcsi korlátokat nem ismerő harc a hatalomért. Talán ennyi is elég lesz az emberek fejében – politikai szándékkal – a tudatosan keltett káosz természetéről. Őszintén remélem, hogy egyre többen teszik fel a politikai események mérlegelésében a római jogból ránk maradt két kérdést:

KINEK JÓ?
KINEK AZ ÉRDEKE?

Zenei József

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: olvasói levél Szegedi Tükör