Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. szeptember 6. 20:18 Forrás: The New York Times

Májusban újraindulhat a Szabad Európa Rádió magyar adása

Csak az amerikai Kongresszuson múlik, hogy újra lesz-e magyar adása a rádiónak, amiben Nagy Imre bejelentette, hogy a szovjet csapatok megszállták Magyarországot.

Hirdetés

A Szabad Európa Rádió román és a bolgár adását már januárban elindította az Egyesült Államok Globális Médiaügynöksége, ami már hónapok óta tervezi a magyar adás indítását is. A New York Times információi szerint – amire a 444.hu talált rá – az időpont is körvonalazódni látszik: 2020 májusa. 

A hírek egyelőre 750 ezer dolláros, azaz mintegy 300 millió forintos költségről szólnak.

A Szabad Európa Rádió egyébként azokon a területeken sugároz, ahol hiányzik a sajtószabadság, és ahol – szabadságjogi értelemben – illiberális hatalomgyakorlás jellemző. 

A Times a többi között azt írja, hogy Orbán Viktor szövetségesei irányítják a közmédiát és a kereskedelmi médiumok nagy részét is, és a központi kormányzat üzeneteit terjesztik. Ezek között pedig a gyűlöletbeszéd, az etnikai identitáspolitika és az összeesküvés-elméletek is teret kapnak.

Érdekesség, hogy a New York Times arról is ír, hogy David Cornstein, a budapesti amerikai nagykövet igyekszik tompítani a Szabad Európa Rádió visszatérésének hatását a magyar kormányra nézve.

Cornstein állítólag megerősítést kért a rádiót működtető ügynökségtől, hogy a rádió nem a magyar kormányról szóló negatív történetekre vagy az oknyomozó újságírásra összpontosít majd.

Az ilyen és ehhez hasonló kérések azonban egészen szokatlanok az amerikai demokráciában, ilyesmire diplomaták nem vetemednek arrafelé. Az ügy már csak azért is kínos, mert – ahogy azt a Times írja – Az Egyesült Államok Nemzetközi Műsorszórási Törvénye megtiltja az amerikai kormány-tisztviselőknek, köztük Cornsteinnek is azt, hogy beleszóljanak bármely médium szakmai működésébe.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: média médiapiac Orbán Viktor rádió David Cornstein Szabad Európa Rádió
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés