Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Jó ütemben halad a múzeum felújítása, hamarosan a Stefánián és a Móra-parkban is megkezdődnek a munkák
Szegeden 2019. szeptember 5. 16:05

Jó ütemben halad a múzeum felújítása, hamarosan a Stefánián és a Móra-parkban is megkezdődnek a munkák

Képriport
Május végén vették birtokba az építők a Móra Ferenc Múzeumot. Hatalmas állványerdő jelzi, jó ütemben zajlik a város egyik legpatinásabb épületének felújítása. Ma délután Botka László polgármester is bejárta az épületet, ahol műtárgyak helyett most kalapácsok, vésők és talicskák jelentik a látványosságot.

Hirdetés

Történetének legnagyobb szabású felújítása zajlik az 1896-ban épült Móra Ferenc Múzeumban. Szeged ikonikus épülete jövő tavaszra kívül-belül teljesen megújul.

– Összesen másfél milliárd forintot költünk rá, nagyobb részt a Szegednek megítélt európai uniós támogatási keretből, amit a városi költségvetésből is kipótolunk. A munkák kívül-belül jól haladnak, így reményeink szerint jövő év tavaszán visszakaphatják a szegediek a teljesen megújult épületet – mondta el Botka László.

A polgármestertől megtudtuk, szeptember második felében a Stefánián és a Móra-parkban is átadják a munkaterületet az építőknek, hogy jövő tavaszra 850 millió forintból a múzeum környezete is megszépülhessen.

A Móra-múzeum rekonstrukciója során nemcsak a Kultúrpalota épülete újul meg, hanem a szomszédos vár is, miközben 21. századi interaktív, látogatóbarát kiállítóhelyek is születnek.

A több mint 120 éves múzeumépület egyik leglátványosabb átalakítása már meg is történt: a födémet áttörve készült el az a lépcső, amely a bejárati csarnokból közvetlenül elérhetővé teszi az alagsori látványtárakat. Eddig a látogatóknak ki kellett menni az épületből ahhoz, hogy az alagsorban található kiállítóhelyeket megtekinthessék.

Emellett a Móra-park felőli homlokzatot teljesen felállványozták, gőzerővel folyik a nyílászárók felújítása, az épületen belül pedig szintén nagyszabású munkálatok zajlanak.

Bodrogi Ferenctől, a rekonstrukciót végző építőipari vállalkozás vezetőjétől megtudtuk, jelenleg ötvenen dolgoznak az épület felújításán, de ezt a létszámot hamarosan tovább növelik.

Bodrogi Ferenc szerint meglepetések is érik az építőket. Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

– Két hónapja kezdtük el a munkákat, kívülről már nagyon látványos a felújítás, hiszen állványerdőbe csomagoltuk az épületet, ami mögött folyik a homlokzat teljes felújítása, odabent pedig határozottan jól haladunk az építőmesteri munkákkal, már a gépészeti szerelések előkészítése is megkezdődött, valamint az ablakokat készítjük elő a festésre - mondta el Bodrogi Ferenc.

A kivitelezés vezetője azt is elmondta, minden egyes munkafolyamatot felügyel a műemlékvédelmi hatóság. És persze meglepetések is érik őket, a tetőszigetelést megbontva például nem egészen azt találták, amire számítottak, de a várban is le kellett állni egy időre a munkákkal, és átengedni a terepet a régészeknek.

A jövőben az alagsorba lépcsőn mehetnek majd le a látogatók

A múzeumépület földszinti nagytermét, amelyik egykor a természettudományos kiállításnak adott helyet, már összenyitották a szomszédos kisebb teremmel, ahol foglalkoztató helyiséget alakítanak ki.

Az új interaktív természettudományi kiállítás az Alföld és a Tisza élővilágáról a meglévő galéria felhasználásával, de kibővített területen várja majd jövő tavasztól a látogatókat.

Lázas munka folyik az emeleti nagyterem előtt is. A korábbi irodák és a Móra-kiállítás helyén kibővített területen egy új, interaktív állandó Móra Ferenc kiállítás kap majd helyet.

Megkezdték a tetőre vezető lépcsősor kialakítását is. A múzeum neoklasszicista stílusú épületének homlokzata mellett ugyanis megújul a tetőhéjazat és korszerű villámvédelmi rendszer is kiépítenek. Emellett egy komoly turisztikai vonzerővel bíró kilátó is épül a következő hónapokban a múzeum tetejére, amelyről a folyó teljes kanyarulatát meg lehet majd csodálni.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László felújítás Móra Ferenc Múzeum
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés