Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 5. 13:23

Elkezdődött indiai orrszarvú ház építése a Vadasparkban

Nyáron kezdődött meg a Szegedi Vadaspark legújabb látványosságának, az indiai orrszarvú ház építése. Az épület az elefántok kifutója mellett, az oroszlánokéval szemben lesz majd. A projekt révén egy újabb jelentős állatfajjal bővül jövő tavaszra az állatkert gyűjteménye.

Az indiai orrszarvú ugyanis nemcsak egy újabb „vastagbőrű” állatfaj, hanem természetvédelmi szempontból is kiemelt jelentőségű, miután gyakorlatilag majdnem kipusztultnak számított a XX. század elejére, és ma is kis létszámban él védőőrizet alatt Észak-Indiai rezervátumaiban.

Az orrszarvúak háza az ázsiai elefántok bemutatójához hasonlóan az állatok eredeti élőhelyének tradicionális építészeti stílusjegyeit is megjeleníti majd.

Az üvegbetekintőkön keresztül az állatok a hidegebb hónapokban is láthatóak lesznek. A 400 négyzetméter alapterületű házhoz egy két részből álló, összesen közel 2000 négyzetméteres, természetes talajjal rendelkező kifutó csatlakozik majd. A Miksi Bau Kft. által kivitelezett bemutató összköltsége 150 millió Ft, amelyhez a forrást szegedi Önkormányzat és a Szegedi Vadaspark biztosítja, fele-fele arányban. Azt, hogy a Vadaspark ekkora összeget tudjon biztosítani egy új, jelentős fejlesztéshez, az elmúlt évek jó gazdasági mutatói, növekvő bevételei tették lehetővé.

Az indiai orrszarvú a negyedik legnagyobb szárazföldi emlős az elefántok és a szélesszájú orrszarvú után, a bikák tömege akár 3000 kg is lehet.

Az afrikai rokonaival szemben csak egy tülköt visel, és a megvastagodott bőrének redőzöttsége miatt páncélos orrszarvúnak is nevezik. Az Indiai szubkontinens északi része, a folyómenti füves területeket és az azokat övező mocsarakat és erdőket kedveli.

A természetvédelmi státusza sérülékeny a Természetvédelmi Világszövetség 2008-as adatai szerint 2575 ivarérett egyede él vadon. Leginkább az orvvadászat, és a természetes élőhelyének csökkenése veszélyezteti. A XX. század elején a kipusztulás szélén állt, mindössze 200 indiai orrszarvú élt vadon, de az aktív védelmének, visszatelepítésének köszönhetően gyarapodik az egyedszáma. Az európai állatkertek fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartják, jelenleg 28 európai állatkertben 74 egyede él.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beruházás indiai orrszarvú Szegedi Vadaspark