Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Ilyen nincs, és mégis van: elloptak egy Banksy-graffitit a párizsi Pompidou Központ közeléből
Művház 2019. szeptember 4. 17:25 Forrás: MTI

Ilyen nincs, és mégis van: elloptak egy Banksy-graffitit a párizsi Pompidou Központ közeléből

El lehet lopni egy graffitit? El hát! A francia fővárosban legalábbis megtörtént.

Hirdetés

Ellopták a világhírű brit graffitiművész, Banksy egyik alkotását a párizsi Pompidou Központ földalatti parkolója bejárati fémtáblájának hátoldaláról. Az egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti kiállítóhely kedden tett feljelentést rongálás miatt. 

Az alkotáson egy, a kezében ceruzát magasba emelő, a fején szájkosárral letakart patkány látható. A stencil 2018. június 25-én jelent meg a táblán, és Banksy másnap az Instagram oldalán jelezte, hogy az ő alkotása – írta közleményében a Pompidou Központ, ami azt feltételezi, hogy a fémtáblából kifűrészelték azt a darabot, amin a graffiti látható. 

„Nem mi vagyunk a mű tulajdonosa, ezért rongálás miatt tettünk feljelentést” – jelezte a kulturális intézmény. A graffitihez egy felirat is tartozik: „Fifty years since the uprising in Paris 1968. The birthplace of modern stencil art” (Ötven évvel az 1968-as párizsi lázadás után. A stencilművészet bölcsője). 

A Pompidou Központ nem sokkal a graffiti felfedezése után plexiüveggel bevonta a stencilt, amelyet 2018 júliusában próbálták meg először ellopni, de akkor az intézmény körül járőröző biztonsági őrnek sikerült elijesztenie a rongálót. 

Banksynek, a világ egyik leghíresebb streetart-művészének, az alkotásai a művészeti aukciókon óriási összegekért kelnek el, de a műveit rendszeresen ellopják. Januárban azt a stencilt vitték el, amivel a párizsi Bataclan koncertteremben 2015-ben elkövetett terrortámadás áldozatainak állított emléket. A koncerthelyszín egyik oldalsó vészkijáratára festett alkotás egy gyászoló fiatal nőt ábrázolt. A festményt kivágták és eltávolították az ajtóról.

A graffitiművész kilétét szűk baráti körén kívül senki sem ismeri. Művei nagyvárosok közterein, utcáin, falain, kapuin jelennek meg, jellegzetes stílusát könnyen fel lehet ismerni. 

A művész első munkái a 90-es évek elején szülővárosában, Bristolban tűntek fel vonatszerelvényeken és falakon. A 2000-es évektől lépett alkotásaival a szélesebb közönség elé, és már világszerte otthagyta a névjegyét. 

Egyes elméletek szerint Banksy valójában Adrian Nicholas Matthews Thaws, vagyis Tricky, a világhírű, és szintén bristoli zenekar, a Massive Attack alapítója, vezetője, zenei agya, a kilencvenes évek meghatározó producere, a triphop műfaj úttörője, aki egyébként szintén kerüli a rivaldafényt. Ezt az elméletet mostanáig senkinek sem sikerült bizonyítania.

(fotó: Instagram/@banksy)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Franciaország lopás Párizs
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés