Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Zenés időutazásra invitál Barnák László új rendezése kilenctől 99 éves korig a Kisszínházban
Művház 2019. szeptember 3. 15:18

Zenés időutazásra invitál Barnák László új rendezése kilenctől 99 éves korig a Kisszínházban

Képriport
Az Időfutárt – Gimesi Dóra és szerzőtársai sikeres ifjúsági regénysorozatának színpadi változatát – mutatják be október közepén a Kisszínházban. A magyar Harry Potterként is aposztrofált darabot a főigazgató, Barnák László állítja színpadra. Ma kezdődtek az olvasópróbák.

Hirdetés
Hirdetés

A nagysikerű rádió-, majd könyvsorozat után Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István és Vészits Andrea zenés időutazása, az Időfutár október 18-án megérkezik Szegedre, a Kisszínház színpadára.

A fiataloknak szóló zenés időutazásban Hannának és barátainak azt a kalandját ismerhetjük meg, amikor Hanna egy balul végződő múzeumlátogatás során Kempelen Farkas sakkgépe miatt hirtelen a múltban, Mozart korában találja magát, a Varázsfuvola bemutatójának előestéjén, ami elmarad, ha a kis időutazó be nem avatkozik...

Kedden délelőtt a Kisszínház előcsarnokában megtartott első, nyilvános olvasópróbán a rendező, Barnák László arról beszélt kollégáinak, hogy számára az időutazás témája elsősorban azt a gondolatot rejti magában, hogy mi történik valakivel, ha kiragadják a megszokott környezetéből, a saját korából.

Az emberek többsége félelemmel reagál az ilyen helyezetekre, ez a szituáció viszont alkalmat ad arra, hogy sokdimenzós, szerethető karakterek mutasson be az előadás során.

Barnák László: Kalandos előadásra számíthatnak a nézők (fotók: Szabó Luca)

– Tavaly indítottuk útjára a Kooperáló elnevezésű színházpedagógiai programunkat, amelynek ez már a második produkciója lesz. Nagyon fontos, hogy bevonjuk a fiatalokat a színházi kultúrába, megszerettessük velük az előadásokat. Ennek érdekében választottunk az idén is egy olyan bemutatót, ami kifejezetten az ifjúságot szólítja meg, de akár 99 éves korig is nézhető. A történet nyomán egy krimiszerű, tudományos-fantasztikus, ugyanakkor törtelmi hűségű és mégis kalandos előadásra számíthatnak a nézők – mondta el portálunknak Barnák László, aki most másfél évnyi direktorsága után ezzel a darabbal tér vissza a rendezéshez.

A darab egyik társszerzője, Tasnádi István, akinek Memo című darabját néhány éve ősbemutatóként láthatta a szegedi közönség a Kisszínházban.

Tasnádi István: Sok mindent elhagytunk az eredeti történetből, hogy két, két és fél órába beleférjen az elődás

– Nem volt egyszerű feladat egy többezer oldalas regényfolyamból a kétórás színházi elődadás szövegkönyvét elkészíteni. Akik ismerik a rádiójátékot – és sokan vannak ilyenek, hiszen a Kossuthon félmilliós hallgatóságot is elért a produkció – azok lehet, hogy hiányolni fognak néhány fontosabb mellékszereplőt, de erősen sűríteni kellett, hogy két, két és fél órába beleférjen az elődás. Az Időfutár második és harmadik kötetéből, a bécsi színből, a tizennyolcadik század végéről vettük a Varázsfuvola premierjének történetét, ebbe érkeznek meg hőseink a jelenből. Sok mindent elhagytunk az eredeti történetből, ugyanakkor gondolnunk kellett azokra is, akik egyáltanál nem ismerik a rádiójátékot vagy a könyvet, ezért a darab önállóan is meg fogja állni a helyét – mondta el az olvasópróbát megelőzően Tasnádi.

Mozart korabeli hangszerek is megszólalnak majd az előadáson

A darab zenei anyagát Gyüdi Eszter állította össze, aki az olvasópróbán egy kis ízelítőt követően elmondta, nem popposított Varázsfuvola lesz a darab zenei anyaga, hanem egy montázs-szerű zenei anyagot állított össze az előadáshoz, amelyben megszólalnak Mozart korabeli hangszerek is, például a spinét.

Az előadás díszleteit Simon Ferenc, jelmezeit Varsányi Anna jegyzi.

A prózai társulta több mint fele részt vesz a nagyszabású előadásban

A főhőst, Hannát Sziládi Hajna alakítja, a darab fontosabb szerepeiben Ferencz Nándort, Krupp Bencét, Udvari-Kardos Tímeát, Ágoston Katalint, Rácz Tibort, Gömöri Krisztiánt, Borovics Tamást, Medveczky Balázst, Vicei Zsoltot, Szívós Lászlót, Menczel Andreát, Tóth Ádámot és Hajdu Róbertet láthatja majd a közönség.

Bemutató október 18-án, a Kisszínházban.

Nyitóképünkre kettintva megnézhetik Szabó Luca olvasópróbán készült fotóit.

Ott volt a Szeged Televízió is az olvasópróbán! Nézzék meg az összefoglalójukat!

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László bemutató Szegedi Nemzeti Színház Időfutár

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés