Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. szeptember 2. 20:00 Forrás: MTI

Négyes erősségűre csökkent a Dorian, de a Bahamákon katasztrofális pusztítást végzett

A meteorológusok szerint a hurrikán szokatlanul viselkedik: nagyon lassan mozog, és mintha megállt volna a Bahamák fölött.

Hirdetés

De éppen a kiszámíthatatlansága miatt a szakemberek arra figyelmeztetnek: a vihar pusztító lesz az Egyesült Államokban is, annak ellenére, hogy az ereje csökkent. A Bahamákon a vihar lakónegyedek tüntetett el, az alacsonyabban fekvő szigetek teljesen víz alá kerültek, mintha elsüllyedtek volna a tengerben. Az esőzések és az áradások miatt Hubert Minnis, a Bahamák miniszterelnöke arra hívta fel az ott élőket, hogy semmiképpen se hagyják el a menedékhelyeket. Közölte azt is: a szigetcsoport egyes szigetein katasztrofális a pusztítás mértéke.

„A pusztítás az Abaco-szigeteken példa nélküli” – írta Twitterén a kormányfő. Hétfőn este várhatóan megérkezik a brit királyi haditengerészet egyik hajója, fedélzetén helikopterrel, speciális szállítójárművekkel és segélyekkel, gyógyszerekkel. A viharnak a Bahamákon – az eddigi híradások szerint – egy halálos áldozata van: egy nyolcéves kisfiút sodort el a víz az Abaco-szigeteken.

– Rendkívül veszélyes – közölte a hurrikánról hétfőn délelőtt a miami székhelyű Országos Hurrikán Központ. Előrejelzéseik szerint a vihar helyi idő szerint hétfőn este csap le Floridára, bár a déli állam belső területeit változatlanul elkerüli.

Hétfőn Donald Trump amerikai elnök is rendkívüli állapotot hirdetett ki Georgia, Dél- és Észak-Karolina államokra, lehetővé téve ezzel a szövetségi segélyek folyósítását. Floridában a parti őrség öt kikötőt lezárt, az állam három nemzetközi repülőterén és Georgiában több mint ezer járatot töröltek, a légikikötők Miamiban, Fort Lauderdale-ben és Orlandóban hétfőtől zárva vannak. Az államban további menedékhelyeket nyitottak. Ron DeSantis floridai kormányzó bejelentette: a part menti övezetben található hetvenkét idősotthont kiürítettek és megkezdődött egyes kórházak evakuálása is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Egyesült Államok hurrikán időjárás meteorológia Bahama-szigetek Dorian
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés