Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 2. 08:30 Forrás: Szegedi Tükör

Járda épült a füvészkertig; hol van már a régi szürke lakótelep?!

A Mérlegen a képviselők című sorozatában a Szegedi Tükör Tarjánban és Újszegeden járt, akiket „leellenőrzött”: Mészáros Tamás és Joób Márton.

Hirdetés

Mészáros Tamás az intézményfelújításokra büszke

Mészáros Tamás, a főként paneles városrész egyéni önkormányzati képviselője az itt található közintézmények épületeinek rekonstrukcióját tartja az utóbbi öt év legnagyobb eredményeinek. Az Építő utcai óvoda 173 milliós támogatással, 11 milliós városi önerővel újult meg. A Tarjáni Kéttannyelvű és a Weöres Sándor Általános Iskolára összesen 620 millió forint támogatást és 300 millió forint önkormányzati pénzt költöttek. A Budapesti körúti orvosi rendelő felújítására 152 milliós támogatást és 94 milliónyi önerőt fordítottak.

– Az elmúlt évek legnagyobb eredménye az óvoda-, iskola- és rendelőfelújítás – mondta Mészáros Tamás az Építő utcai ovi előtt (fotók: Szabó Luca)

Az úgynevezett Zöld Város Belső-Tarján projekt terveit legutóbb júniusban ismertették egy lakossági fórumon, és az itt lakók igen aktívan részt vettek a tervek finomításában. Mészáros Tamás elmondta, hogy a felújítás jelentősen javítja majd a tarjániak életminőségét, hisz megújulnak a zöldfelületek, a járdák és az utcabútorok. A területen 1800 növényt mértek fel a munka megkezdésekor; ezek egy része sérült vagy olyan, mint például a nyárfák, amelyek nagy részét kivágják. Természetesen ezeket a fákat pótolják, sőt sokkal többet ültetnek majd.

Mészáros Tamás (MSZP)
Körzete: Tarján

Eredményei a ciklusban
– A Deák-gimnázium előtti szervizút felújítása.
– A Kecskeméti utca felújítása.
– A Lomnici utcai parkolók építése augusztus végétől.
– Kerékpárút a József Attila sugárúttól egészen az Algyői útig.
– Az Építő utcai óvoda felújítása.
– A Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola felújítása.
– A Budapesti körúti orvosi rendelő felújítása.

Az uniós forrásból zajló felújítások több mint 1 milliárd forintba kerülnek, amihez az önkormányzat is hozzájárul, hogy a rekonstrukcióval egyszerre a járdák és utak felújítása is megtörténjen. A Tarján széle utcában is nagyon várják már a járdarekonstrukciót, ahol az utóbbi időben csodás kiskertek tették hangulatosabbá a környéket. Nagy Attiláné is büszkén mutatja a kertjét, melyben rengeteg fa, bokor és virág található. Arra a magnóliára a legbüszkébb, melynek palántáját egy tejfölös kupában vitte haza a piacról évekkel ezelőtt, de mára erős fa lett belőle, melynek virágait a szomszédos utcából is átjönnek megcsodálni.

A szegedi önkormányzat 226 millió forintos önrésze mellett 655 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a város kerékpárútjainak fejlesztésére. Ebből az összegből jelentős beruházásokat lehet megvalósítani. A már meglévő – a város központjából a József Attila sugárúton kifelé vezető – kerékpárúthoz a Tarján szélén idén nyáron csatlakozott egy új szakasz, amely ezúttal nem vezeti át a biciklist az út túloldalára a Deák Ferenc Gimnáziumnál, hanem folytatódik a jobb oldalon, és a Budapesti körút – Csorba utca mentén elvezet a körtöltéshez. Itt egy támfallal segítették a kerékpárosok átjutását az új-petőfitelepi részre, ahol a Bástya sornál csatlakozik az út a korábban elkészült, Algyőig vezető kerékpárúthoz.

Nagy Attiláné büszke a Tarján széle utcában lévő panelházuk előtti hangulatos kertjére

A fejlesztés fontos eleme, hogy a Budapesti körút és József Attila sugárút találkozásánál üzembe helyezték a város első kerékpáros szervizpontját. Mészáros Tamás azt tartja legfontosabb feladatának, hogy az egykori szürke, de a panelprogramnak köszönhetően megújult tarjáni lakótelep környékéből is élhető, zöld, otthonos lakókörzet váljék a most folyó nagyszabású felújítások eredményeként.

Joób Márton együtt álmodik az újszegediekkel

– Régi álmunk volt, hogy a víztorony mellett levő üres területből közösségi parkot építsünk, ez hamarosan elkészül. Nagyon várom, hogy mit fognak szólni a gyerekek a hatalmas hajó játszóeszközhöz, ami komplett játszóteret biztosít majd – mondta Joób Márton

Joób Márton (MSZP)
Körzete: Újszeged

Eredményei a ciklusban

– Az újszegedi liget újjáépítése.
– A víztorony mellett új közösségi park kialakítása, kalózhajóval.
– A Fő fasor kiszélesítése a Reál-bolt előtt.
– A Gregor-iskola tornacsarnokának építése jövőre elkezdődhet.
– Aszfaltozás a Kamaratöltésen, a Kertész, a Bérkert és a Sarló utcában.
– Járdafelújítás a Thököly, a Tiszavirág, a Pinty, a Küküllői utcában, új járdaszakasz a Lövölde utcában.
– Fedett buszváró, megerősített burkolattal, a Tanács és Bérkert utcában, a Fő és a Derkovits fasoron, valamint a Lövölde utcában.

– Nagy megtiszteltetés volt az újszegedi lakosoktól, hogy én képviselhettem ezt a városrészt az önkormányzatban az elmúlt öt évben. Rengeteget tanultam, nagyon sok jó kapcsolatot tudtam kialakítani a választókkal, és nem utolsósorban nagyon boldog vagyok, hogy azokat a célokat és fejlesztéseket, amelyeket kitűztünk magunk elé, vagy megvalósítottuk, vagy folyamatban van a megvalósításuk – értékelte az elmúlt időszakot Joób Márton, Újszeged egyik önkormányzati képviselője. A jövőről úgy fogalmazott, tele van ambícióval, lelkesedéssel és tervekkel. Nagyon jó érzés az, amikor a körzetben lakókkal együtt megálmodik valamit, és azt megvalósítják azért, hogy még élhetőbb legyen a lakókörnyezetük. A képviselő magánélete is fordulatosan alakult: az elmúlt öt éves ciklusban négy gyermekük született, így tizenkét fősre bővült a család. – Életem egyik legjobb döntése volt, hogy Dórit feleségül vehettem. Olyan hátteret biztosít, amely nélkül lehetetlen lenne ennyi fronton helytállni – árulta el. – Minden nehézség ellenére csodálatos ekkora családban élni. Ez mindig újabb és újabb lendületet ad. Nagy kaland az életünk, amihez sok türelem, hit és nem utolsósorban némi lazaság is kell. Büszkeséggel tölt el, hogy apa, férj lehetek. Itt, Újszegeden éljük a mindennapjainkat, itt járnak a gyermekeink iskolába, óvodába, bölcsődébe, itt sportolnak, a vállalkozásom is ide köt. Örülök, hogy Újszegeden sok jó és egészséges családot láthatunk. Mindent megteszek, hogy az önkormányzatnak mindenkor fontos maradjon a családok támogatása, segítése.

Tóth Vilmosné Marika a Lövölde utcában lakik és ott árulja zöldségeit, virágait. Örül a járdának, amely a füvészkerthez vezet

Tóth Vilmosné Marika a Lövölde utcában lakik, és ott árulja virágait, zöldségeit. A nyugdíjas asszony örül az új járdának, mert korábban a füvészkertbe az úttesten lehetett csak eljutni, márpedig oda sok család jár. A fedett és paddal ellátott új buszmegállót is nagyon várta, hiszen most már nem áznak meg várakozás közben.

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Joób Márton Mérlegen a képviselő Mészáros Tamás MSZP Szegedi Tükör Tarján Újszeged
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés