Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 1. 09:04

Rendőrnek állt Borovics Tamás

Képgaléria
De csak az RTL Klub vadonatúj vígjátéksorozatában, amely szeptember elsején indul. A Jófiúk című, fergeteges humorú széria egy csapat idétlen rendőrről szól, akik több bajt okoznak, mint amennyit megoldanak. A sorozat egyik főszereplője a szegediek kedvenc színésze, a Kaszás Attila-díjas Borovics Tamás.

Hirdetés

Borovics Tamás az elmúlt hónapokat Budapest és Szeged között ingázva töltötte, hisz a forgatás mellett több szerepben is látható volt a Szegedi Nemzeti Színházban. Mára azonban kicsit kisebb a pörgés, de így is kellett egyeztetés, hogy le tudjunk ülni egy beszélgetésre.

Hogyan kerültél bele a sorozatba?

Ahogy mindenki más. Minden szereplőválogatásnak több fordulós castingja van. Ebben az esetben is egy iroda hívásával kezdődött a válogatás. Utána volt néhány felvétel, amelyek a rendező - Kapitány Iván - elé kerültek, aki csinált velünk néhány jelenetet, több másik jelöltet összerakva. Ez az anyag a producerek elé kerül, akik kimondták a végső szót. Szerencsére beválogattak!

Vidékről mennyire nehéz bekerülni egy ilyen sorozatba?

Nagyon macerás! A rendezővel, Kapitány Ivánnal sokat beszélgettünk arról, hogy ez mennyire feszített tempót jelent mindenkinek. Főleg úgy, hogy a forgatás kezdetekor még javában tartott a színházi évad és 8-10 színházból kellett összeegyeztetni a színészeket a forgatásra. Mindenki részéről nagy odafigyelést és rugalmasságot igényelt, hogy zökkenőmentes legyen a munka. Nekem is nagyon sokat kellett szerveznem, hogy sikerüljön összeegyeztetnem a délelőtti budapesti forgatást és az esti színházi szereplést. Szerencsére a színházban mindenki nagyon pozitívan állt hozzá, támogattak. Horgas Ádám rendező, valamint az igazgató Barnák László is mindenben segített, hogy a két munka megférjen egymás mellett.

Fotó: Szabó Luca

Embert próbáló volt az egész, de úgy gondolom megérte! Többek között azért, mert életemben nem röhögtem annyit, mint a forgatásokon. Egy eszméletlen jó társaság jött össze és teljesen – a szó jó értelmében véve – bolond emberekkel voltam körülvéve.

Mennyi ideig tartott a forgatás?

Április elején, az olvasópróbákkal kezdődött a munka, én egészen augusztus végéig forgattam. Szó se róla, nehéz időszak volt, a kollégák pedig csak szeptember elején fejezik majd be a forgatást.

Hogyan érezted magad a forgatáson?

Nagyon jól, csak pozitív emlékeim vannak erről a pár hónapról. Annak ellenére, hogy az első időszak nagyon gyilkos volt számomra, mivel ingáznom kellett Budapest és Szeged között. Sokszor feszült voltam, hisz a forgatás után muszáj volt időben visszaérnem, mivel este már színpadra kellett állnom. Másnap hajnalban meg újra mentem forgatni. Ez nagyon sokat kivett belőlem. Szerencsére a családom ezt nagyon jól tolerálta, mellettem álltak és mindenben segítettek. Nélkülük nem igazán lehetett volna ezt túlélni. Ahogy pedig a színházi évad véget ért, sokkal könnyebb lett minden. Ezt a fáradságot azonban kárpótolta, hogy hihetetlen nagy szeretetben, barátságban, családias körülmények között dolgoztunk.

Miről szól a sorozat története?

Az alaptörténet szerint három nyomozót legutóbbi baklövésük után új körzetbe helyezik, ahol egy másik nyomozó csapat és válogatott bűnelkövetők várnak rájuk. Ráadásként a kerületi rendőrkapitány az egyik nyomozó apósa, aki egyébként sincs túl jó véleménnyel vejéről. A káoszt tovább tetézi, hogy a három rendőrrel együtt egy női kolléga is érkezik a körzetbe, aki korábban egyikőjük felesége volt – és ahogy az lenni szokott, titokban még mindig szerelmes volt férjébe.

Fotó: RTL Magyarország/Fábián Bori

A három rendőr – Mihályfi Balázs, Hevér Gábor és Király Dániel karakterei - , akik lényegében több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hajtanak, és bár ennyiből még lehetne egy végtelenített Mr. Bean, a szerencsétlenkedésen túl is lesz ebben erő.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a vígjáték spanyol eredetije, a Los hombres de Paco (amelyet Balfék körzet címmel az egyik kereskedelmi csatorna) nem csak a hazájában aratott óriási sikert, de számos országban készült el a helyi változat, többek között Németországban, Olaszországban, Argentínában, Törökországban, Bulgáriában és Romániában is. A spanyoloknál kilenc évadot ért meg a sorozat, és mind az öt éven keresztül az Antena 3 legnézettebb műsorai között volt.

Mennyiben más színdarabban és mennyiben más egy televíziós sorozatban játszani?

Teljesen más embert kíván az egyik és a másik is. Amíg a színházban messze ülnek a nézők, addig a sorozat forgatásán a kamera ott van az arcodban, amelynek minden rezdülését veszi. Éppen ezért másként kell játszani, más mimikával, más artikulációval, más gesztusokkal és más hangerővel. Szerencsére az utóbbi időben volt alkalmam több filmben és sorozatban is szerepelni, de őszintén be kell vallanom, még mindig tanulom. Az a jó, hogy vérprofi emberekkel – Pokorny Lia, Hevér Gábor, Mihályfi Balázs, Gáspár Tibor – voltam körülvéve, akiket munka közben lehetett lesni és tanulni tőlük. Többek között azt, hogyan reagálnak a szituációkra, hogyan viselkednek a kamerák előtt. Ez egy nagyon jó tanulási lehetőség volt nekem.

Kit alakítasz a sorozatban?

Egy Portner Lajos nevű rendőr századost, aki nagyon morózus, fásult, rosszkedvű, állandóan morgó ember. Két beosztottjával – Ritával és Miklóssal – alkotnak egy csapatot, ők a jó fiúk. Amikor pedig büntetésből odakerül a másik csetlő-botló társaság megindul egy folyamatos rivalizálás közöttük, sok szurkálódással, piszkálódással, beszólogatással, ami a humor fő forrása lesz.

Fotó: Szabó Luca

Te azonban nem ilyen mogorva figura vagy!

Azt veszem észre, hogy én is egyre inkább ilyen vagyok! Egy morgós, vén öregember lett belőlem. (nevetés) De komolyra fordítva a szót, azt gondolom, sem az ismerőseim, barátaim, sem a szegedi színházlátogatók nem ilyennek ismernek.

Vannak rendőr ismerőseid, akik alapjai lehettek a figurádnak?

Vannak, de nem róluk mintáztam a szerepemet. És éppen ezért remélem is, hogy nem fognak elővenni ezért a sorozatért és inkább nagyon fogják szeretni. Nem is igazán a figurák vannak előtérben, hanem inkább a szituációk, amelyekbe folyamatosan belekeverednek. A sorozatnak nem az a célja, hogy butának mutassa be a rendőröket, inkább a gyarló emberek csetlését-botlását helyezi előtérbe, akik most éppen rendőrök. Ezek az emberek is – csak úgy, mint mindenki – nagyon sok hibával rendelkeznek, vágyaik vannak, sokszor kétségbeesettek és folyamatosan olyan helyzetekbe sodorják magukat, amelyek sokszor megoldhatatlannak tűnnek, de végül (ahogy az életben is) minden megoldódik.

Hogyan készültél a rendőri szerepre?

Részt kellett vennünk mindenféle kiképzésen. Voltak alaki gyakorlatok, éleslövészet. Itt derült ki számomra, hogy mennyire nehéz marokfegyverrel lőni. Nehéz célra tartani és nagyot  üt. Szóval, amit a filmekben látunk, hogy csípőből, 100 méterről lepuffantják a bűnözőt, nem éppen valóságos. De tanították nekünk a rangjelzéseket, sőt még a tisztelgést is. Igaz ebből nagyon kevés maradt meg bennem, és csak ennyitől biztosan nem lennék jó rendőr, de érdekes volt betekinteni egy másik, ismeretlen, izgalmas világba.

Fotó: RTL Magyarország/Sárosi Zoltán

Hogyan próbálod kipihenni ezt a megerőltető 5 hónapot?

Nincs idő pihenni, hisz a forgatás most ért véget, de a Nemzeti Színházban már elindult az évad. Ez a nyár így alakult! Négy darabot – Tóték, Függöny fel, Virágot Algernonnak és a Valahol Európában – viszek tovább. Hamarosan elkezdődnek az Időfutár című darab próbái, ahol szintén rendőrt alakítok majd. Úgy tűnik most ez kísérteni fog engem egy darabig. Emellett játszom majd a Szent Johannában és az 1984 című darabban is.

A sorozatot A mi kis falunk készítői jegyzik; a Jófiúk vezető rendezője Kapitány Iván, társrendezője Dyga Zsombor. A főbb szereplők: Mihályfi Balázs, Hevér Gábor, Király Dániel, Pokorny Lia, Parti Nóra, Kovács Panka, Gáspár Tibor, Michl Juli, Ertl Zsombor, Miller Dávid, Katona Kinga, Mészáros András, Mészáros Tibor, Borovics Tamás, Varga Gabi

VI

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Borovics Tamás RTL KLub sorozat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés