Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A világ leghülyébb lemezlovasa mellett azért jó koncertek is lesznek – Ezeket hallgasd meg szombaton a SZIN-en!
Művház 2019. augusztus 31. 16:35

A világ leghülyébb lemezlovasa mellett azért jó koncertek is lesznek – Ezeket hallgasd meg szombaton a SZIN-en!

A Szegedi Ifjúsági Napok utolsó napján is elmondjuk, hogy szerintünk kiket és miért érdemes meghallgatni a fesztiválon.

Hirdetés

ANIMA SOUND SYSTEM

Az igazat megvallva fogalmunk sincs, hogy hol tart most zeneileg az Anima Sound System, de ahhoz, hogy magyar könnyűzene elmúlt harminc évének egyik legfontosabb formációja érdeklődést váltson ki belőlünk, nincs is szükség arra, hogy pontosan képen legyünk azzal, mit játszanak aktuális a koncertjeiken. Merthogy a jelek szerint nem dj-zni, live actezni, hanem hagyományos koncertet adni jönnek Szegedre. Zenéjük, tagságuk folyamatosan változik, csak három dolog állandó: a kis túlzással reneszánsz emberként, zenei (és sok minden egyéb) agyként működő Prieger Zsolt személye, a folyamatos megújulás, új zenei utak keresése, és a szabadság, egyenlőség egyetemes üzenete. Volt már az Anima Sound System magyar népzenei hagyományokat újraértelmező dub-reggae-soundsystem, drum and bass-formáció, karcos rockzenkar, szintipop-együttes, meg a jóég tudja, hogy még micsoda. Leginkább ezek mind egyszerre, és még ennél sokkal több is. Teljesen mindegy, hogy ma este melyik arcukat fogják mutatni, koncertjeik mindig eseményszámba mennek Szegeden, úgyhogy aki csak teheti, hallgassa meg őket, még ha a délután hatórai kezdés a Royal Arénában egy kicsit korán is van. (Valamiért egyébként a SZIN-en évek óta jellemzően korai időpontokban lépnek fel, pedig szívesen meghallgatnánk őket mondjuk nyolc vagy tízórás kezdéssel, már csak azért is, mert olyankor már nincs annyira meleg.)

WELLHELLO

Flourról az évtized elején a legtöbben azt gondolták, hogy csak egy hülyegyerek, aki a trágár rapperkedést elhagyva a könnyű siker érdekében inkább két kicsi legóról énekel, és a hirtelen jött hatalmas siker ellenére hamar el fog tűnni a süllyesztőben. Ő erre finoman szólva erősen rácáfolt: a Mizu tényleg bődületes sikere után pár évvel megcsinálta a Wellhellót, amivel nem csak azt érte el, hogy évek óta bérelt helye van a magyar rádiók játszási listáin, de egészen biztosak vagyunk benne, hogy a legkönnyebben szerethető együttes a magyar popzene jelenlegi sikercsapatai közül. Ami pedig még ennél is sokkal fontosabb: a mai mainstream magyar együttesek közül senki más nem érzett rá és ragadta meg olyan jól egy komplett generáció életérzését, mint ők. És mivel a dalaikat 5-től 75 éves korig lényegében mindenki ismeri, ezzel még ahhoz is hozzájárultak egy kicsit, hogy a szülők, nagyszülők korosztálya valamivel jobban értse, mit is gondolnak, éreznek a mai huszonévesek, fiatal harmincasok a világról. Amúgy meg tök jó bulik szoktak lenni a koncertjeik, úgyhogy háromnegyed tizenegytől a Pepsi Nagyszínpadnál értemes lenni.

SALVATORE GANACCI

A SZIN zárónapi sztárfellépője egyáltalán nem a zenéjével érte el, hogy bekerüljön ebbe az ajánlóba, de hát nyilván a fesztiválra sem amiatt hívták a szervezők, mint ahogy a világ legnépszerűbbnek tartott elektronikus zenei fesztiválján, a Tomorrowlanden sem azért lépett fel idén már a nagyszínpadon, mert a csapból is az ő slágerei folynak, vagy mert olyan remek dj, hogy Carl Cox is tőle vesz leckéket titokban. Amiért oda és most a SZIN-re is eljutott, az az, hogy a csávó lényegében egy két lábon járó paródia, a fellépései során a lehető legkevesebbet foglalkozik a zenével, a lényeg a folyamatos ökörködés, önmaga produkálása, csupa olyan dolog, amit egy jóérzésű dj az életben nem tenne. De Salvatore Ganacci lényegében nem is dj, hanem egy showman, akinek létezése valójában logikus fejleménye annak, hogy a 2010-es évek EDM-őrülete a korábbinál is nagyobb sztárokat csinált a lemezlovasokból, akik közül egyre többen egyre inkább csak a fellépések show-elemeivel vannak elfoglalva, a mikrofonba ordibálnak, a pulton ugrálva hergelik a közönséget, miközben szól az előre felvett, full playback szett. Salvatore Ganacci lényegében nem csinál mást, mint sok, magát komolyan vevő kollégája az EDM-szcénában (a főszerkesztőnek szeretettel), csak megszorozva tízzel. Mindenből többet, többször, harsányabban, így válik az egész viccé, amiről nehéz eldönteni, hogy tényleg csak vicc és semmi más, vagy valójában egy hatalmas görbetükör a sztárkultuszba előbb-utóbb belefulladó EDM-huszároknak. Mi biztosan nem fogjuk kihagyni.

HALOTT PÉNZ

A Wellhello potenciális közönsége este fél kilenctől nyilvánvalóan a Halott Pénz koncertjén lesz a nagyszínpdnál, amit egész hasonló okokból ajánljuk, mint Fluorékat. Kár lenne azon lamentálni, hogy zeneileg honnan indult és most hol tart Marsalkó Dávid és zenekara, pláne, mivel egyáltalán nem vagyunk meggyőződve arról, amiről sok kritikusa igen: hogy régen ő(k) is jobb(ak) volt(ak). Az elmúlt években ontották magukból a slágereket, ráadásul olyan slágereket, amiket egész egyszerűen nem lehet utálni, pedig a Magyarországon rádióslágerekké váló magyar dalok döntő többségéről ezt nem lehet elmondani. Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy szoktuk őket otthon hallgatni, viszont élőben egy nyári zenei fesztiválon egyáltalán nem bánjuk, ha ők húzzák az aláfestést a fröccsözéshez.

BUDAPEST BÁR

Aki azt mondja, hogy képtelen jól érezni magát, ha Farkas Róbert és a magyar pop-rockzene ismert alakjaival kiegészült zenekara van a színpadon, az be van oltva az önfeledt szórakozás ellen, vagy gyűlöli a magyar táncdalokat, a húszas-harmincas évek kuplés, sanzonos szalonzenei világát, a cigányzenét, vagy úgy általában a crossover-dolgokat. Nekik semmiképpen sem javasoljuk, hogy szombaton este tizenegytől a Royal Arénába menjenek, mindenki másnak viszont igen, hiszen a Budapest Bár fellépései általában mindig tök jó bulik, ahol a szó klasszikus értelmében is meg lehet táncoltatni a lányokat, akiket az eggyel korábbi koncerten megismertünk.

Buli, buli, buli

A koncertek után az idei fesztivál utolsó éjszakáján valószínűleg minden eddigi napnál többen fognak bulizni hajnalig, erre pedig két fővárosból importált bulisorozat szegedi, SZIN-es estjén is lesz lehetőség. A Royal Arénában hajnal egytől zárásig a BPRNR házibulijaiból kinőtt Necc Partyn lehet szórakozni ironikusan, vagy teljesen őszintén, míg a Captain Morgan Stage-en Tesco Disco lesz, szóval Kekcse fogja játszani a tőle megszokott sláger-indie-vonalat, meg ami még eszébe jut. Ezt a két bulit azért is ajánljuk nagy szeretettel, mert az elmúlt három nap viszonylag egynemű hajnali EDM-bulijai után szerintünk üdítő változatosságot fognak hozni az utolsó éjszakára. Persze, aki csapatni akarja a drop-bombákra ezen az estén is, annak is lesz erre lehetősége a Bomba Gold Stage-en. Egyébként pedig ugyanazok a helyszíneket ajánljuk, amiket az előző napokban is: Wemsical, Casablanca és a Luxfunk Rádió és a szegedi Funky Mission helyszínét. Ja, és van amúgy Jampec Party is a Pepsi Színpaddal szemben, arrafelé annak érdemes mennie, aki ma hajnalban tvisztelni vagy bugizni akar.

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: buli fesztivál programajánló SZIN SZIN 2019
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés